- Annons -

Skapa ett miljövänligt badrum!

Det är enklare än du tror att kombinera ett rent badrum och en ren kropp, med en renare miljö och ett rent samvete. Snålspolande kranar och fosfatfria rengöringsmedel är ett bra första steg.

Miljövänligt för kropp och själ 3

Att spara på energi och vatten är enkelt. Kranar med snålspolande munstycken ger en ordentlig vattenstråle fast med mindre vatten. Vill du inte byta kranar så kan du montera en vattenstrålsamlare på dina gamla kranar. Det ger samma effekt. Ett annat sätt är att investera i en ny väliso-lerad och energisnål varmvattenberedare. Den kan du sen koppla till solenergi, pel-lets eller ved. Kan du dessutom ansluta beredaren till husets övriga värmesystem är det ännu bättre. Du sparar också många kilowattimmar på att byta till en effektiv blandare där handtaget återgår till kall-vattenläge istället för ljummet.

Miljövänligt för kropp och själ mitt i texten 1

 

Vattensnåla toaletter

Lura toaletten att snåla på vattnet! Om du monterar en vägg i vattenbehållaren eller lägger dit en tegelsten tror flottören att behållaren är full och fyller inte på med lika mycket vatten. Det finns även snål-spolande, dubbelspolande, urin- separe-rande, mull och torrklosetter på marknaden. De hjälper dig att spara vatten, minska avloppsbelastningen och ta vara på restprodukter. På så sätt får du ett helt kretslopp i din toalett.

Miljövänligt för kropp och själ 1

 

Underhåll avloppssystemet
Genom att välja rätt avloppssystem och underhålla det får du en effektiv rening av avloppsvattnet. Det minskar utsläppet av kväve och fosfor som övergöder våra sjöar, hav och vattendrag. Tänk på att inte spola ned bindor, bommullstops, färgrester och lösningsmedel i avloppet – samt undvik tvätt- och rengöringsmedel som innehåller fosfor.

 

Städa vänligt

Här gäller det att inte falla för alla de rengöringsmedel som innehåller kemikalier och andra miljöfarliga ämnen. Tänk särskilt på att undvika bakteriedödande medel. Det räcker faktiskt med såpa eller lite diskmedel för att få ett skinande rent badrum.

 

Miljövänligt för kropp och själ 2

Miljövänliga tips för badrummet

1. Ta en snabb dusch istället för ett bad som förbrukar fem gånger så mycket vatten.
2. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig och borstar tänderna.
3. Investera i en energisnål och välisolerad varmvattenberedare.
4. Var noga med att reparera läckande kranar och toaletter.
5. Investera i en snålspolande toalett eller lägg en tegelsten i vattenbehållaren. Se dock till att det kommer tillräckligt med vatten för att undvika stopp i avloppet.
6. Byt till vattensnåla armaturer eller perlatorer.
7. Undvik armaturer som är ytbehandlade med tungmetaller.
8. Spola ej ned bommullstops, bindor, fimpar, lösningsmedel eller färgrester i avloppet.
9. Undvik tvätt och rengöringsmedel som innehåller fosfater och överdosera ej.

 

Text: Suzanne Linge

 

- Annons -