- Annons -

Många gör misstaget att grundstäda dusch och badrum med lite längre mellanrum. Den i hushållet som får det ansvaret vet att det är ett tungt jobb. Rengör istället duschen ofta och håll den fräsch längre med våra enkla tips, så blir grundstädningen inte lika jobbig!

För många av oss är duschen förknippad med renlighet och återhämtning. Tyvärr är det inte alltid som ens stund i duschen känns särskilt renande. Plötsligt faller ögonen mot de fläckiga vattenledningarna och det missfärgade golvet, och man vill helst bara ta sig ut därifrån. Här har vi satt ihop en enkel guide för dig som vill bli bättre på att hålla duschen hygienisk.

Fynda badrumsmöbler på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

 • Se till att ha den vardagliga städutrustningen nära till hands – då blir det lättare att göra städa regelbundet.

rengöra dusch

Så ska du rengöra din dusch

Är du den i hushållet som tar på dig grovstädet i badrummet, lite sporadiskt sådär någon gång i månaden? Du är långt ifrån ensam. Vi är många som beslutar oss för att ta en ordentlig omgång under badkaret, på vattenledningarna och på väggarna när det börjar se lite för nedgånget ut. Sedan vet vi av erfarenhet att denna grovstädning inte håller särskilt länge. Vattenfläckarna dyker upp igen och golvet verkar samla damm som ingen annanstans. Men, det finns ett antal grundregler att följa, som gör underhållet enklare:

Städa ofta

Duschen är området där vi sköter vår dagliga hygien. För att duschen ska kunna fullborda sitt syfte är det viktigt att den rengörs regelbundet. Ha som vana att skrapa golvet och väggarna med en duschskrapa efter varje dusch, så slipper du fula stänkfläckar, tvålrester och hårtofsar överallt.

Lufta ofta

Om ditt badrum har ett fönster är det bra att öppna det efter att du har duschat. Den fukt som bildas i badrummet fångar upp och tynger ner damm och annat, och dessutom är det inte bra att fukten stannar kvar länge ur mögelsynpunkt.

Torka ofta

Torka av ytorna regelbundet med en trasa, det skadar inte att spraya på rengöringsmedel. Bor du på ett ställe där vattnet är kalkrikt är det desto viktigare att du håller efter och torkar av, annars bildas svårborttagna kalkavlagringar.

Rensa golvbrunnen

Hår som fastnar och rester av allt som sköljts av. I golvbrunnen samlas det allsköns saker som är bra att ta bort så ofta du kan. Precis som med övriga duschen är det viktigt att du rensar golvbrunnen ofta, då slipper du de jobbiga sessionerna du helst vill slippa.

Såhär gör du för att rensa golvbrunnen:rengöra dusch

 1. Lirka bort silen
 2. Lyft upp vattenlåset som ser ut som en liten hink
 3. Skölj av hår och tvålrester med duschslangen
 4. Placera tillbaka vattenlåset
 5. Fyll på med nytt vatten
 6. Sätt tillbaka silen

Klar!

Rengöra duschmunstycket och slangen

När du ska rengöra duschmunstycket kan du spruta på rengöringsspray speciellt avsedd för dusch- och badrum. Spraya på munstycket och slangen och låt det verka ett par minuter. Torka sedan av med en torr trasa. Sitter det kvar rester i mellanrum och glipor kan du utföra proceduren igen, och använda en liten borste att få rent med.

Se i fortsättningen till att torka av munstycket och slangen regelbundet, så bildas det inga lager av smuts.

Avkalkning i badrum

Kalk ger fula fläckar och kan också skapa kalkavlagringar som ser bruna och trista ut. Den som kämpat med kalk vet att det inte går bort med vanligt rengöringsmedel. Ättika, däremot, är en välbeprövad metod och fungerar bra för att lösa kalk. För att göra din egen kalklösning gör du på följande sätt:

 1. Värm ättika i en kastrull så den är lite över ljummen
 2. Blanda i lika stor andel diskmedel
 3. Häll i till en sprayflaska och spraya på kalket
 4. Verka i en halvtimme
 5. Skölj av

Fördelarna med att hålla efter badrummet och duschen är många. Det blir mer hygieniskt, du minskar risken för att duschslangen och munstycket får smuts som är svår att ta bort och att dålig lukt från golvbrunnen uppstår. Se till att ha några välbehövliga städprylar framme i en låda i närheten, så är det enklare att ta steget att hålla efter på ett bättre sätt.

Lycka till med att rengöra duschen!

- Annons -