- Annons -

Toalett, inspiration och renlighet

På toaletten, hemmets mest oumbärliga vrå, är funktion högsta prioritet. Men toaletten är också ett roligt rum att inreda där du kan kosta på dig att ta ut svängarna. Vi har tittat närmare på rummets karaktär och stolens funktion.
Toalett inspiration

Den löstagbara wc-sitsen gör det avsevärt mycket lättare att hålla toalettstolen ren och fräsch. Den prisbelönta innovationen togs fram på 60-talet av Bertil Dahllöf för Gustavsberg och har idag blivit en självklarhet som fått sällskap av flera nyheter som underlättar städningen av toaletten.

Foto: Gustavsberg

 

På 20-talet var känslan steril med vitt kakel och mörka fogar. På 60-talet kom det färgade porslinet och på 70-talet skulle det vara murrigt. Sedan kom 80-talets knalliga färger, och som kontrast gjorde det minimalistiska sitt intåg på 2000-talet. Ja, det har länge funnits trender på toaletten men funktion har ofta varit det centrala. Inte förrän på senare år har toaletten riktigt fått ta plats och inreds med detaljer för känsla, inte bara funktion.

– Badrums- och toalettbranschen har länge varit ganska tråkig och inte speciellt nyskapande annat än på de rent praktiska funktionerna. Nu äntligen börjar vi se toaletten som vilket rum som helst i hemmet, säger Noemi Ivanova, badrumsinredare och bloggare.
Toalett inspiration - senaste wc-tekniken

Det senaste inom toaletthygien är wc-stolar utan spolkant. I dessa stolar med helt slät insida finns inga skrymslen där smuts och bakterier kan fastna.

Foto: Hafa

Ta ut svängarna när du tar del av toalettinspiration

En toalett är tacksam att inreda eftersom den inte har lika höga våtrumskrav som ett badrum. Här kan du ta in i princip vad du känner för. Lampor, tavlor, böcker och roliga speglar kan användas för att skapa personlighet och rumskänsla. Sådant som sticker ut ger karaktär åt rummet och populärt just nu är rotting och växter.

– Toaletten är ett roligt rum om man vill göra något extra och jag tycker att man ska ta tillfället i akt. Vi vistas inte där några längre stunder så är det någonstans du ska välja den där blommiga tapeten eller helsvart kakel är det på toaletten, säger Noemi Ivanova.

 

 

Toalett inspiration - toalettstol

Många väljer en toalettstol som smälter in, men varför inte låta den stå i centrum? Med den högspolande wc-stolen i 20-tals stil blir toalett­besöket garanterat något extra.

Foto: Byggfabriken

Toalettstolen

Toalettens kärna, hur trist möbel det än må vara, är toalettstolen. På den fronten finns en del ny design. Stolar i svart, kantiga varianter eller de mer utmärkande som den högspolande toaletten från sekelskiftet i nyproduktion. För den som vill utmärka sig finns det att välja på om man bara är villig att betala.

– De flesta väljer ändå fortfarande vita stolar med runda former. Man vill att toalettstolen ska smälta in och en kantig form eller färgat porslin blir för framträdande. De som vill ha exempelvis en retrostil kan hitta begagnat porslin men de flesta väljer ändå att använda sig av detaljer, i det fallet kanske en stringhylla eller ett spegelskåp i bakelit, för att skapa rätt känsla, säger Noemi Ivanova.

Nyheter inom funktion tas däremot väl emot. Att man vill ha en toalett som är enkel att hålla ren kan de flesta skriva under på. Öppen spolkant eller stolar helt utan spolkant är nytt och finns hos en del leverantörer. Liksom varianter som är helt släta och en ny typ av smutsavvisande och lättstädad glasyr på porslinet. De mjukstängande locken blir också ett alltmer självklart val, framförallt för familjer med småbarn. Den vägghängda toaletten är något krångligare att installera men ändå ett val som allt fler gör, inte minst för att den underlättar väsentligt vid städning.

Toalett inspiration - vägghängande stol

Den vägghängda wc-stolen har flera uppskattade fördelar och ökar i popularitet. Den tar mindre plats och smälter in i rummet samtidigt som det blir lättare att städa både stol och golv.

Foto: Svedbergs

Städtips för toan!

Susanne Lange Rautio, kvalitets­utvecklare på 
hem­service­företaget Hemfrid 
i Sverige AB, tipsar om toa­städning.

  1.  Städa från renast till smutsigast. Toalettstolen sist.
  2.  Använd sura rengöringsmedel (max ph 7). Tänk på miljön och överdosera inte, det blir ändå inte renare utan bara kladdigt och svårstädat. Vissa material, såsom natursten, tål inte sura rengöringsmedel, använd såpa istället.
  3.  Använd microtrasor, vars kapillärkraft suger upp bra. Använd en separat trasa till toalettstolen så att bakterier inte sprids. Tvätta trasorna efter varje gång, i 60 grader utan sköljmedel.
  4.  Rengör mekaniskt med disk- eller tandborste på ställen som fästen vid toalettring, runt blandare och handfatssil.
  5.  Rengör och polera blandare med skurkräm/universalpasta som ger en skyddande hinna.
  6.  Torka noga av ställen där bakterier samlas, så som dörrhandtag, strömbrytare, spolknapp och listen där toalettstolen fäster i golvet.
  7.  Välj pumptvål istället för hårdtvål.
  8.  Använd toalett och badrum på ett fräscht sätt, som att spola med locket nere och borsta tänderna över handfatet. Ha gärna en microtrasa till hands för daglig rengöring.

 

- Annons -