5 tecken på att det är dags för takbehandling

5 tecken på att det är dags för takbehandling

Har du mossa och sprickor i ditt tak? Då behöver du inte byta ut det. Många gånger räcker det faktiskt med en genomgående takbehandling av dina takpannor och plåtdetaljer. Vi på Villalivet har tagit hjälp av en expert från takbranschen, Daniel på Decatak AB. Han har fått svara på frågor om hur man vet när det är dags för en ordentlig rengöring, försegling och vaxbehandling!

takbehandling 1
Efter behandling

Ännu ett år har passerat och ditt tak har stått emot snö, omväxlande temperaturförändringar och annan påfrestning. Hur länge håller egentligen ett tak? Det beror på olika faktorer. Hos Decatak ger gratis rådgivning och på deras hemsida kan du läsa mer om deras unika takbehandling som ger dina pannor en grundlig takbehandling som de avslutar med ett väderbeständigt vax – och gör att taket ser ut som nytt!

När är det då dags för en behandling? Här är några vanliga tecken.

1.   Har du betongpannor från 70- till 90-talet?

Daniel Ljungskog är besiktningsman på Decatak AB, som är Sveriges största och ledande experter inom takbehandling. Han åker runt bland Sveriges största BRF:er och har sett många tak i olika skick. Han kan konstatera att det framför allt finns en bakomliggande orsak till att folk behöver höra av sig.

– Betongpannor som är producerade någon gång mellan 70- och 90-talet är de tak som har flest brister. Den absoluta majoriteten av de tak vi behandlar kommer just från de här årtalen. Samtidigt ska man komma ihåg att gamla takpannor ofta har bättre kvalitet än nya pannor, och därför brukar vi rekommendera att man behandlar taken istället för att byta ut dem.

Vad är de vanligaste problemen?

– Vanliga problem är mossa, alger och sprickor.

Behöver man byta ut ett tak från de här årtalen?

– Nej. Ofta räcker det med en noggrant genomförd översyn, sedan behövs en rengöring, försegling och en avslutande grundmålning med vaxbehandling.

takbehandling 2
Tråkigt tak..

2.   Ser ditt tak “tråkigt” ut?

Gamla och slitna plåtdetaljer tillsammans med missfärgade takpannor ger ett trist intryck på din fasad. En takbehandling förlänger pannornas livslängd med många år, men det ökar också värdet på ditt hus. En ordentlig rengöring och ett beständigt vaxskydd gör att taket ser ut som nytt, trots att du sluppit den dyra processen i att byta ut taket fullständigt. Genom att kombinera de funktionella fördelarna med takbehandlingen får du dessutom ett snyggare tak.

Läs också: Rengöra tak – “Arga snickarens” bästa råd

Hur går en takbehandling till?

– Vi på Decatak gör alltid en grundlig rengöring med en specialanpassad robot för högtryckstvätt. På det sättet tillintetgör vi sporer och föroreningar i taket, och då kan vi också enklare upptäcka sprickor som uppstått. Efter en sådan rengöring behövs en grundmålning och försegling av sprickorna. Avslutningsvis lägger vi ett skyddande ytskikt som tillsammans med vaxbehandlingen ger ett perfekt skydd på ditt tak.

Kostar det extra att justera och byta ut plåtdetaljer hos er?

– Nej, det låter dumt att betala extra. Hos oss ingår alltid en behandling på takets plåtdetaljer. Plåtdetaljerna bör genomgå en precis lika genomgående behandling som takpannorna, och därför ingår det alltid i vår service, säger Daniel Ljungskog.

3.   Har ditt tak ett försämrat ytskikt?

Ett försämrat ytskikt gör att taket inte blir väderbeständigt. Då kan föroreningar gro in i taket och skapa sprickor som kan förstöra och försvaga taket.

Vad är ett bra ytskikt?

– Ett bra ytskikt består av en miljövänlig vaxbehandling som skapar en “pärleffekt” på vattnet. Det gör att vaxet avvisar fukten, så att inte dina takpannor suger upp den. Kunderna brukar häpnas när vi visar effekten av färgen och funktionen på vårt vax. Ett självklart krav för våra kunder är 10 års garanti, så en vaxbehandling är den bästa tänkbara finishen, säger Daniel.

4.   Har ditt tak märkbara brister?

När ett tak börjar se risigt ut är det förstås dags för en grundlig besiktning. Märkbara tecken på att ett tak behöver behandlas kan vara att det bildats tydlig mossa på pannorna, att plåtdetaljerna sitter snett och att du själv upptäcker sprickor. Det går också att märka genom att taket helt enkelt läcker in, men då har problemet förmodligen hållit på under en längre tid.

Vad är synbara fel på ett tak?

– Ett tak med synbara fel ser risigt och missfärgat ut. Det går också att se mögel och algbildningar på läkten.

Finns det osynliga brister?

– Ja. Det är viktigt att veta att det oftast är efter vår tvätt som vi kan göra en ordentlig översyn och reparera det som är trasigt, säger Daniel.

5.   När besiktade du senast?

Även om du inte kan hitta några synliga brister är det ändå bra att göra en besiktning av ditt tak med jämna mellanrum, det lönar sig nämligen i längden. Genom att göra en tillsyn med några års intervall har du chansen att behandla taket, reparera små brister och därmed öka livslängd och värdet på ditt hus. Framför allt: du sparar in tusentals kronor på fullständigt takbyte.

Men hur ofta bör man behandla sitt tak?

– Det beror på olika faktorer och är svårt att säga på rak arm. Vi har 10 års garanti på våra behandlingar, så efter ett besök av oss kan man i alla fall vänta i ett decennium till nästa kontroll. Vi har inte heller några krav på underhåll de kommande 10 åren tack vare vår omfattande behandling. Skyddskiktet på vår vaxbehandling är mycket flexibelt och UV-beständigt. Det gör att ditt tak kan stå emot temperaturförändringar och ger ditt tak ett permanent skydd i många år framåt!

För mer information och rådgivning, besök https://www.decatak.se/. Lycka till!

takbehandling 3

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -