- Annons -

1 rum blir 2, sätt upp en glas- eller gipsvägg

Önskar du att bostaden hade ett extra rum? En glasvägg som behåller rummets ljus och rymd i ditt nya arbetsrum, en gipsvägg som gör att barnen får var sitt rum eller en vikvägg så nattgästerna får sova lite mer ostört. Finns bara golvytan är det lätt att ordna.

För att resa en mellanvägg behöver du varken bygglov eller andra tillstånd. Du behöver inte ens göra hål i golvet. De här väggarna kan du sätta direkt på det golv du redan har, så att du kan ta bort dem när barnen blir större eller familjens behov förändras.

Bygg en mellanvägg

mellanvägg
–En glasvägg med dubbeldörrar i smide och säkerhetsglas kostar mellan 30 000 och 55 000 kronor, säger Mattias Jones, grundare av företaget Vallonia, som säljer olika typer av glasväggar.

Vill du ge barnen varsitt rum så är det enklaste att sätta upp en gipsvägg.
Med bra planering kan den vara klar på ett par dagar. Gips är ett bra val, det är lätthanterligt och brandskyddande. Sätter du dessutom en väggspånskiva bakom gipsen får du en förstärkning så att du lättare kan montera tavlor eller skåp. Vet du att du vill du hänga något tungt föremål på väggen, till exempel en teve, bör du spika tvärreglar mellan lodreglarna. Väggspånskivan ger även en ljudisolerande effekt. För att dämpa ljudet ytterligare kan du spika fast remsor av porösa träskivor eller filtmaterial under listen närmast golvet.

Läs mer om våra praktiska tips om hur du kan bygga innervägg!

Industriromantik

En rumsavdelare i glas är inte bara en trendig detalj idag. Den är ett smart sätt att avgränsa boytan, skärma av och samtidigt behålla ljusflödet. Ytan i vardags-rummet kanske räcker till en avskild arbetsplats, ett sovrum eller en matplats? Glasväggen kan gå från golv till tak, sättas mitt i rummet eller som ett inomhusfönster i en mellanvägg. Det finns företag som specialiserat sig på glasväggar men du kan även få dem hos glaspartiföretag, växthusföretag och smeder.
Vill du bara temporärt kunna dela av en rumsyta, kanske för övernattande gäster, så kan du montera en vikvägg eller ha en fristående, flyttbar vikvägg istället.
Även de här finns i glas.

Ont om plats för dörren? Då är det smart med en skjutdörr som går in i väggen och inte syns när den är öppen, På bilden Ramsö från Bovalls, 15 500kr.
Detta behöver du till gipsväggen!

Verktyg: fogsvans, hammare, vattenpass, borrmaskin, tumstock,spackel, och kniv.

Material: Virke till syllar, reglar och taklinor. Gipsskivor, ev spånskivor, spik, gipsspik, skruv, mineralull, glasfiberremsor el. pappersremsor, fogspackel och sandpapper.

TEXT Eva Linetti [email protected]
FOTO SMIDESRUM och VALLONIA

- Annons -