Så energieffektiviserar du för lägre elförbrukning i villa
Energipriserna är högre än någonsin och trots att vintern nalkas har vi ännu ingen ljusning i sikte, därför bör du följa vår steg för steg guide för lägre elförbrukning i villa. Har du inte sett över energiförbrukningen hemma är det hög tid att sätta i gång.
Genom att energieffektivisera hemma blir du inte bara mindre känslig för höga energipriser du kan dessutom, som en ren bonuseffekt, få ett skönare inomhusklimat, bättre luftkvalitet och minskat buller. Med andra ord en insats som gynnar både plånbok, miljö och klimat.
Steg 1 – Energismarta vanor
Allra enklast är att se över era vanor, ett ändrat beteende är både enkelt och gratis och kan i många fall sänka energiförbrukningen direkt.
Stäng av apparater när du inte använder dem, dra ur laddare som inte används och släck lamporna i rum där du inte är.
Att sänka inomhustemperaturen en grad kan minska energianvändningen med hela 5 procent medan halverad duschtid halverar också både energi- och vattenförbrukningen, så tänk till och tänk smart så finns det massor av pengar att spara.
Steg 2 – Gör en husesyn
För att kunna fatta kloka beslut om framtiden behöver vi få koll på nuläget, så börja med att kika på hur mycket energi som går år.
Fundera också över inomhusmiljön och se framåt, vad har huset för förutsättningar och var finns utvecklingspotentialen?
Ta reda på nuläget i ditt hus:
Titta på ditt elavtal och din elräkning. De flesta elleverantörer har tjänster som visar din elanvändning och förbrukning över tid.
Kolla energideklarationen
I den finns information om husets energiklass och råd om lämpliga åtgärder för att förbättra energiklassen. Energideklaration för ditt hus hittar du på boverket.se Har ditt hus ingen energideklaration? Ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en och få åtgärdsförslag för just ditt hus.
Inspektera ditt hus.
Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?
Ta kostnadsfri hjälp!
Efter din husesyn har du en bra utgångspunkt för en diskussion med kommunens energi- och klimatrådgivare. De har god kännedom om förhållandena där du bor och kan ge oberoende råd helt kostnadsfritt.
Tips: Ta även med underhållsbehov i beräkningen, bästa tillfället att göra energibesparande åtgärder är när du ändå utför underhåll på ditt hus.
Behöver den droppande kranen åtgärdas? – Passa på att byta till en snålspolande.
Behöver grunden dräneras? – Passa på att isolera källarväggarna.
Börjar kylskåpet låta konstigt? – Skaffa ett kylskåp som drar mindre el.
Steg 3 – Minska behovet av värme och varmvatten
För få ett så energieffektivt hus som möjligt bör du minimera husets behov av värme. Det görs med fördel innan du ser över ditt värmesystem så att systemet blir rätt dimensionerat.
Tilläggsisolering och isolering
Tilläggsisolering kan göra stor skillnad för husets värmebehov och ge dig ett svalare hus sommartid. Börja med att isolera vinden, det är lättast och ger bäst effekt.
Fönster och dörrar
Täta, renovera eller byt ut fönster och dörrar för att förhindra kallras och kallstrålning. Se till att de har ett lågt isoleringsvärde (U-värde).
Varmvatten
Lättaste sättet att minska mängden förbrukat varmvatten är att se över dina vanor. Snålspolande kranar kan du spara hela 40 % av varmvattnet.
Ventilation
Ett energieffektivt ventilationssystem återvinner värmen i frånluften. Rengör ventilationskanaler och fläktar och byt filter så att ventilationen fungerar optimalt.
Exempel på vad de olika åtgärderna kan ge för besparing hittar du på energimyndigheten.se.
Steg 4 – Se över husets uppvärmningssystem för låg elförbrukning villa
När du har sett till att huset har bra förutsättningar för att hålla värmen är det dags att titta på uppvärmningssystemet. Här finns gott om åtgärder på olika nivå. Och till varierande kostnad.
- Snabbast och enklast är att se till att din nuvarande uppvärmning fungerar så bra som möjligt. Det kan handla om att optimera injusteringen, rengöra eller byta filter och byta cirkulationspumpar och äldre termostater.
- Om möjligt, reglera och styr värmen så att den hamnar där den gör mest nytta.
- Ta hjälp av energimärkningen när du ska välja nya uppvärmningsprodukter.
- Välj en uppvärmning som passar dig och ditt hus. Din kommunala energi- och klimatrådgivare kan visa på olika lämpliga alternativ och vara ett bollplank från start till mål.
- Kombinera gärna flera olika uppvärmningsalternativ, det sprider riskerna och gör dig mindre sårbar för stigande energipriser.
- Se om det finns appar eller andra hjälpmedel som gör att du kan följa din energianvändning och ha koll att allt funkar som det ska.
Tips: Fundera på hur du kan värma ditt hus vid ett eventuellt strömavbrott
Det finns ett antal frågor som är viktiga att fundera över vid val av värmesystem – alltifrån tillgängligt utrymme till buller och egen arbetsinsats. Vad som är bäst lämpat beror både på dig och ditt hus.
Investeringen är stor och långsiktig så fundera noga över hur ni vill ha det, nu och i framtiden.
Läs också: Checklista för val av värmesystem