Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring, familjeekonomi och elmarknad. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån eller vill navigera i elmarknadens fluktuerande landskap, har vår expertpanel svaren.
Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån och smarta val på elmarknaden, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.
Har du själv frågor som rör försäkring, ekonomi eller el? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se
Villalivets Bolåneexpert
Catharina Åbjörnsson Lindgren, ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank
Vilka är dina bästa spartips?
Vad roligt med en fråga om sparande! Särskilt i en tid då rekordstor skatteåterbäring betalas ut och kan ge sparandet en extra skjuts. Jag listar här några generella tankar om att lyckas med sitt sparande.
- Se på sparande som träning
Precis som med träning gäller det att etablera en god vana och då blir sparandet en naturlig del i din vardagsekonomi.
- Spara först – med automatiska insättningar
Taktiken att spara det som blir över varje månad är ofta svår. Vänd på det och börja med att sätta in pengar till ditt sparande när lönen kommer. Med automatisk månadsöverföring från lönekontot blir sparandet ännu enklare och du riskerar inte att ha pengarna kvar på ett konto med låg ränta. Det är bättre att spara ett mindre belopp än att inte komma i gång alls.
- Sätt upp mål – och räkna baklänges
Börja med att sätta upp målet med sparandet. Är det en buffert för oförutsedda utgifter, kontantinsats till sommarstuga, ekonomisk trygghet till pensionen eller något helt annat? Bestäm när du vill ha uppnått målet, vilken risk du är beredd att ta och räkna på hur mycket du behöver avsätta av din inkomst varje månad.
- Lägg sparandet i olika spargrisar
Det finns många olika sätt att spara pengar. Ett balanserat tillvägagångssätt är att kombinera olika metoder: en del på ett sparkonto med ränta, och en annan del på aktiemarknaden för mer långsiktiga mål. En bra regel brukar vara att inte lägga alla ägg i samma korg!
Villalivets Försäkringsexpert
Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar
Min hund har bitit en annan hund och nu vill ägaren att jag ska betala veterinärkostnaden. Kan min hemförsäkring ersätta det?
I lagen om tillsyn över hundar och katter framgår i vilka fall du som hundägare kan bli skadeståndsskyldig om din hund orsakar skada. Har du en hemförsäkring kan försäkringsbolaget via ansvarsförsäkringen i den hjälpa dig om du krävs på skadestånd. Bolaget utreder vad som hänt samt om du är skadeståndsskyldig och förhandlar med den som kräver dig på pengar. Försäkringen betalar också skadeståndet om du bedöms vara skadeståndsskyldig.
Många gånger blir ägaren till hunden som har bitit skadeståndsskyldig men det finns situationer där den bitna hunden anses medvållande. Det kan till exempel vara om den har gjort utfall eller om hundarna har varit okopplade. I de fallen kan den andra hundägaren få vara med och betala kostnaderna.
Som tur är behöver du som ägare till hunden inte göra de här bedömningarna själv, det gör ditt försäkringsbolag. Du kan behöva betala självrisk, men i övrigt hanterar bolaget allt och sköter dialogen med den andra hundägaren. Försäkringen ersätter det som den drabbade har rätt till enligt gällande skadeståndsrätt och det är till exempel kostnader för veterinärvård eller självriskkostnaden om hundägaren har fått ersättning från sin hundförsäkring.
Villalivets Elmarknadsexpert
Gustav Olsson, analytiker på Bixia
Vad är påslag, elcertifikatsavgift och fast avgift som står på min elhandelsfaktura?
För att köpa och sälja el till konsumenter tillkommer kostnader utöver själva elen. Därför består ditt elpris av olika delar, som tillsammans blir det pris du betalar för din el. Hur och vilka delar elhandelsbolagen redovisar på sin faktura skiljer sig åt, men de begrepp du stött på är definitivt några av de vanligaste.
Läs också: Expertpanel: Lån – försäkring och el #4 2024
Påslag och fast avgift (månadsavgift) tas ut av elhandelsbolagen för att täcka till exempel administrations- och systemkostnader, men de måste inte tas ut. Dock är det bra att veta att avgifterna ibland är inbakade i priset i stället. Den fasta avgiften handlar ofta om en årlig summa, men delas allt som oftast upp per månad.
Elcertifikatsavgiften ingår i något som kallas för rörliga kostnader, men kan särredovisas eller bakas in i påslaget. Avgiften syftar till att främja den förnybara energiproduktionen och skapar incitament för elproducenter att satsa på förnybar el.
På ämnet har Energimyndigheten mycket bra och matnyttig information för den som vill veta mer om hur det funkar i praktiken. I de rörliga kostnaderna kan även ursprungsgarantier för 100 % förnybar el, avgifter för balansansvar och handel och avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool räknas in.
Eftersom alla elhandelsbolag väljer att redovisa sina kostnader på olika sätt behöver det inte alltid innebära att det som låter bäst är billigast, så min rekommendation är att alltid göra en ordentlig jämförelse.
Ställ din fråga till experterna!
Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning
Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se