Få lägre värmekostnader hemma

Under höst och vinter är det lätt att värmekostnader skjuter i höjden, men som tur är finns det sätt att sänka dessa. Det handlar om att täta och isolera platser där värmen kan sippra ut, möblera smart och se över om du kanske ska byta värmesystem hemma.

Ett uttryck som passar bra när det talas om att sänka sin värmeförbrukning är att ”inte elda för kråkorna”. Hur du gör för att sänka både förbrukning och i samma veva få lägre värmekostnader hemma är vad vi tipsar om här.

Få lägre värmekostnader med tätning

lägre värmekostnader

Det första du bör se över när du vill sänka dina värmekostnader och din värmeförbrukning i hemmet är att kontrollera att alla platser i hemmet är ordentligt isolerade och tätade. Vanliga platser som släpper ut värmen är dåligt isolerade dörrkarmar och vid fönsterlister samt om luckan till vinden är i sämre skick. Börja därför med att se över så dessa är i toppskick och överväg att byta lister för att säkerställa så ingen värme rymmer. En annan sak att överväga är om tilläggsisolering av vind är ett alternativ. Har du bara ett 50 centimeter tjockt lager isolering kan det faktiskt göra stor skillnad att tilläggsisolera ytterligare 50 centimeter.

Tips på enkla sätt att sänka värmekostnaden

lägre värmekostnaderÄven om ditt hem är ordentlig isolerat kan du sänka dina värmekostnader ytterligare genom några enkla knep. Den rekommenderade inomhustemperaturen för ett sovrum är till exempel 18 ° C och i övriga av hemmets rum räcker det med 20° C, så har du värmen satt högre än  så kan du med gott samvete sänka elementen eller värmepumpen. Passa även på att se över värmen i rum som du inte använder så ofta, här kan värmen sänkas ytterligare och i garage- och förrådsutrymmen kan du ha 5 – 10° C.

  • Se över möbleringen hemma – står en möbel direkt framför ett element? Flytta möbeln då denna blockerar värmen från att spridas jämnt i rummet.
  • Tvärdrag i stället för öppet fönster – att vädra är något som behövs göras ibland oavsett årstid, men att öppna ett fönster på vid gavel en längre stund är ingen bra lösning när du vill spara på värmen, vädra snabbt i stället med tvärdrag.
  • Se över byte av värmesystem – märker du ingen stor skillnad i din värmekostnad trots att du vidtagit enkla åtgärder? Då bör du överväga att byta värmekälla och det finns fler olika på marknaden att välja på. Välj det alternativ som passar din bostad och din plånbok.

Byt värmekälla för lägre värmekostnader

Ett effektivt sätt för att sänka värmekostnader är att byta värmekälla. Det kostar en hel del att göra bytet, men det är samtidigt en bra investering. Idag finns solcellsvärme, bergvärme, luft/vatten värmepump och fjärrvärme att välja på för att nämna några. Men alla alternativ passar inte i alla hem, eller är mer eller mindre lämpade. Se därför till att konsultera med en certifierad expert innan du genomför ett byte av värmekälla. På så vis kan du säkerställa att du väljer rätt uppvärmning för just din bostad.

Bergvärme, värmepump eller fjärrvärme

De vanligaste alternativen för uppvärmning är att välja bergvärme, värmepump eller fjärrvärme, och alla har sina för- och nackdelar. Om du till exempel väljer bergvärme frigör du yta inomhus som annars kanske tas upp av en oljepanna eller pelletspanna. Men att genomföra själva installationen av denna är väldigt kostsam och uppvärmningslösningen lämpar sig inte för alla sorters bostäder. Uppvärmning med fjärrvärme kräver inte heller massa inomhusyta, men en nackdel är att du behöver ha närhet till en kulvert. Väljer du däremot en luft/vattenvärmepumpen blir det lite tvärtom. En värmepump kan ta upp en större yta i hemmet beroende på vilken variant du väljer att installera och det kostar en del. Men i slutändan spar du pengar på en nivå som gör installationskostnaden värt det.

Gemensamt för alla lösningar är att de sänker värmekostnaderna på sikt, vilket gör att du kan se kostnaden för uppvärmningsinstallationen som en investering. Dessa är långt mer miljövänliga uppvärmningsalternativ än den föråldrade pellets- eller oljepannan som många hushåll värms upp med. Byt till modernare uppvärmning och du minska din värmeförbrukning, din miljöpåverkan och på köpet får du lägre värmekostnader.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -