Då är dags att byta till en ny värmepump

Då är dags att byta till en ny värmepump

Kanske går din värmepump på sista varvet efter en lång och trogen tjänst? Till slut brukar det inte längre löna sig att reparera utan nu står du inför ett byte till en ny och toppmodern värmepump med ännu bättre förmåga att förvandla naturens gratisenergi till DIN energi. Här rätar NIBEs expert ut frågetecken inför det viktiga bytet.

Tiden går som bekant fort när man har roligt. Exempelvis när man njuter av ett bekymmersfritt liv med värmepump. Dag, vecka, månad och år efter år arbetar värmepumpen på och ger effektiv uppvärmning.

Men säg den sommar som varar för evigt. Även värmepumpar går mot sin höst och till slut givna jordfästning. Sådan är tidens gång även för en slitstark värmepump. När din värmepump visar svaghetstecken och kanske inte längre levererar samma effektivitet och rent av börjar ropa på renovering, då kan det vara dags att fundera på ett byte.

Inte sällan inträffar detta efter 15–20 år. Det roliga är att ett byte snabbt kan spara både pengar och energi!

värmepump

Värmepumpars utveckling
Utvecklingen inom värmepumpar har tagit stora steg framåt. Exempelvis har gamla värmepumpar äldre teknik som är mindre effektiv och vars teknik slits mer än moderna värmepumpar. Nya värmepumpar är väsentligt mycket bättre på att krama ur energi ur luft och mark. Dessutom är de uppkopplade mot internet så att du alltid har koll på din värmeproduktion i huset, var du än är, säger Per Törnkvist produktansvarig för bergvärmepumpar på NIBE Energy Systems.

NIBEs expert rätar ut frågetecken inför bytet av värmepump

Jag har en bergvärmepump idag som börjar bli gammal – hur vet jag när det är dags att satsa på en ny?

Svar: Om din bergvärmepump är 15–20 år, är det dags att börja fundera på ett utbyte.

Om man känner sig osäker på huruvida klimatanläggningen orkar en vinter till, är det en god idé att göra utbytet innan det börjar blir kallt. De nya värmepumparna är effektivare än sina föregångare och ger dig oftast en lägre driftskostnad. Tillsammans med smarta funktioner, som styrning via mobiltelefon och anpassning efter elpriset, finns det skäl för att byta ut den äldre värmepumpen redan idag.

Läs också: Värmepumpar – den enkla guiden till rätt uppvärmning

Går det att behålla min äldre energilösning och komplettera med en ny?

Svar: Det går alldeles utmärkt att sätta in en bergvärme- eller luft/vatten värmepump tillsammans med exempelvis befintlig vedlösning. Då använder du funktionen som heter ”Prioriterad tillsats” som gör att användning av biobränsle prioriteras och värmepumpen backar upp.

Om jag bor i ett gammalt hus, hur ska jag tänka kring uppvärmningen?

Svar: När huset byter ägare kan det vara läge att se över uppvärmningen. Om ett äldre par flyttar ut och en yngre familj med flera barn flyttar in ändras förutsättningarna rejält. Kanske vill familjen bygga om huset och skaffa pool…

Då är det inte säkert att den befintliga uppvärmningen passar alls. Det är viktigt att tänka långsiktigt. Vilka är framtidsplanerna med huset? Hur länge ska du bo där?

Jag har ett fritidshus – hur ska jag tänka där?

Svar: Det finns bra lösningar för sommarstugan, fjällstugan eller gården. Och det finns all anledning att titta över uppvärmningen. Många har direktel, vilket gör luft/luft-värmepump till ett bra alternativ.

Finns det vattenburen el är bergvärme bra eftersom systemet är inlåst och nedgrävt istället för en luft/ vatten-värmepump som står på utsidan. Har man övervakning via mobiltelefonen så kommer anläggningen att klara sig bra.

Genom att koppla upp värmeanläggningen mot internet, utökas möjligheterna för fjärrstyrning och distansövervakning.

Hur går jag tillväga när jag väl bestämt mig för att byta energisystem?

Svar: Läs på. Det finns massor av bra information på internet. Ta reda på hur stort hus du har och hur mycket energi du gör av med. Fundera också över dina framtidsplaner med huset. Hur länge ska du äga huset? Kontakta sedan till din lokala VVS-installatör.

Installatören kanske ser andra lösningar som du inte har tänkt på. Till exempel att komplettera med solpaneler för att använda solceller för övrig hushållsel och driva värmepumpen som gör varmvatten sommartid. Luft/ luft-värmepump kan också vara ett komplement till uppvärmningen.

Om du har direktel kan ett system se ut på följande vis: luft/luft-värmepump för värme, frånluftsvärmepump för varmvatten och solceller för hushållsel och drift av värmepumpen. Detta blir en lösning som liknar bergvärme, både investering- och besparingsmässigt.

Beställ hela systemet från samma leverantör och köp både en ny inne- och utedel, även om du bara behöver en av enheterna. Det optimerar årsverkningsgraden och minimerar risken för eventuella fel.

Är det värt att investera i en ny värmepump?

Svar: Det är viktigt att se en modern värmeanläggning som en långsiktig investering som ger ett högre värde till din bostad och din moderna levnadssituation. Även om du funderar på att sälja ditt hus inom ett par år kan en ny värmepump vara en investering, eftersom den kan hinna bli återbetald till försäljningen.

När det är dags att sälja har din bostad ett högre värde och du får en billigare uppvärmning under tiden du bor där. Glöm sedan inte att värmepumpar är framtidens energikällor som reducerar vår energiförbrukning. Tänk att du kan använda 70-80 % närproducerad energi från din egen tomt. Fantastiskt eller hur?

Hur lång tid tar det att byta värmepump?

Svar: Det beror på vilken lösning du väljer. Men montering, installation och eventuell borrning tar bara ett par dagar. Hör med din lokala vvs-installatör om hur lång tid det tar just hemma hos dig.

värmepump 1

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -