- Annons -

Villaliv testar avfuktare – dyrast bäst i test

Ju effektivare luftavfuktare du har desto snabbare torkar tvätten och källaren. För att hjälpa dig att välja rätt bad vi SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra ett test på 6 av marknadens luftavfuktare.

En bra luftavfuktare kan torka tvätten på halva tiden, ersätta torkskåpet eller torktumlaren, hålla källaren torr och huset hälsosamt. Det finns ett jättestort utbud av avfuktare och det är lätt att vilseledas av självutnämnda testvinnare och teknisk data. Därför bad vi SP att testa avfuktningskapacitet, avfuktningseffektivitet, energianvändning, hanterbarhet och ljudnivå. Testet gjordes på sex modeller under juli-augusti 2016.

Avfuktarna i testet är Woods ED-50, Woods MRD-20, Mitsubishi Electric MJ-E14CG, Mill TG10B, Meaco 20L Platinum och Sandström SDH20L13E. Det är premiummaskiner som finns att köpa på marknaden och som enligt tillverkare och importörer har haft goda, för att inte säga de bästa, värdena på marknaden. Testet gjordes vid två tillfällen, ett vid 18 och ett vid 23 grader.

luftavfuktare test

 

Avfuktningskapacitet l/dygn
När det gäller mängden avfuktat vatten per dygn leder Woods ED-50 som har nästan dubbelt så hög kapacitet som övriga med nästan 28 l/dygn, följd av Woods MRD-20 på drygt 14, Meaco 20L Platinum drygt 12 och Sandström SDH20L13E strax under. Mitsubishi Electric MJ-E14CG kommer knappt upp i 9 och Mill TG10B har lägst med knappt 6.

Energianvändning kWh/dygn
Mest energi drar Woods ED-50 som har högst avfuktningskapacitet. Mill TG10B som har lägst avfuktningskapacitet med 4 kWh/dygn, har också lägst energianvändning. De övriga följer samma mönster och ligger relativt jämnt, mellan 5 och 7 kWh/dygn cirka.

Avfuktningseffektivitet l/kWh
Här är det inte längre så stor skillnad mellan de fyra bästa modellerna. Woods ED-50 ligger fortfarande i topp med dryga 2 l/kWh. Därefter på jämn nivå kommer Meaco 20L, Sandström SDH20L13E och Woods MRD-20,
Platinum. Mill TG10B ligger sist med cirka 1,17 l/kWh.

Hanterbarhet
I testen ingår även en bedömning av hur lätthanterade modellerna är. Här är det ingen som sticker ut anmärkningsvärt. Woods ED-50 och Meaco 20L Platinum har vattenbehållare som är betydligt större än övriga vilket är praktiskt, men de är också större och tyngre. Mill TG10B har en engelsk manual medan de andra har en svensk. Vissa har hjul som gör dem lätta att flytta medan vissa har handtag istället. Alla är lätta att ansluta med slang men det ingår inte i alla modeller.

Ljudnivå
Lägst ljudnivå har Mill TG-10B som ligger på 52 decibel. Strax efter kommer alla andra utom Woods ED-50 som ligger på 68 decibel. Den bilden är logisk och följer effektivitetskurvan väl.

 

Woods ED-50 är klart bäst

ED-50 är helt överlägsen i alla kategorier, vad gäller kapacitet och inte minst energieffektivitet. Det gäller vid såväl lägre som högre källartemperaturer. Det vill säga man kommer absolut snabbast ner i inställd och önskad luftfuktighet till klart lägsta kostnad

SP logga - luftavfuktare bäst i test
Läs rapporten från SP i sin helhet genom att klicka på loggan

 

For an English version, click here >>

Text: Eva Linetti

 

- Annons -