Hitta energitjuvarna och håll värmen

Hitta energitjuvarna och håll värmen

Uppvärmningen är en stor kostnad för oss, speciellt med dagens höga energipriser. I de allra flesta hus finns en rad energitjuvar som med förhållandevis enkla medel kan åtgärdas. Visst kostar det några kronor, men i det långa loppet kan kostnaden för de flesta räknas hem på bara några år.

Inte bara du går ut genom dörren – byt till energidörr

Lika enkelt som det är för dig att kliva ut genom dörren är det för värmen att smita ut. En otät ytterdörr släpper ut mängder med värme och ger inte bara en dragig hall utan också faktiskt en märkbar påverkan på uppvärmningskostnaden. De flesta känner igen begreppet U-värde när vi pratar om fönster, men hur mycket värme förlorar du egentligen genom din ytterdörr? En normal dörr har ett U-värde mellan 0,8 och 1,5, det låter kanske inte som så mycket skillnad men en dörr med U-värdet 0,8 isolerar faktiskt dubbelt så bra som en med U-värde på 1,5.

Missa inte: Beroende på detalj planför ditt område kan du behöva bygglov, kolla detta med din kommun.

Gamla och otäta fönster – byt eller täta, båda gör skillnad

SE ÖVER DINA FÖNSTER

Dåligt isolerade och otäta fönster är en välkänd källa till värmeförluster. Genom att byta ut eller renovera dina gamla fönster får du inte bara ett bättre inomhusklimat utan också bättre ljudisolering.

BYTA ELLER RENOVERA?

För den lite händige går det att göra en hel del på egen hand. Att byta tätningslister och justera gångjärn och beslag så att fönsterbågen ligger jämnt mot karmen är relativt enkelt och gör stor skillnad för isoleringen.

För att få bättre isolering i själva fönstret kan du välja att ersätta befintligt, eller komplettera nuvarande fönsterglas med isoler- eller lågemissionsglas. Det finns flera tillgängliga metoder för att få nytt, energieffektivt glas i gamla fönster utan att behöva byta hela fönstret.

Att byta fönster har naturligtvis också sina fördelar, med nya moderna fönster får du inte bara en energimässigt stor fördel utan dessutom möjlighet till en hel del smarta tillval. Underhållsfria karmar, självrengörande glas, solskydd, insynsskydd eller extra ljudreducering är bara några av möjligheterna.

Missa inte: Hus med självdrag har inte tillräckligt med friskluftsventiler. När du tätar stryper du samtidigt ventilationen och kan behöva komplettera med nya ventiler.

Elda inte för kråkorna – behåll värmen med kassett

Visst är det härlig att höra knastret från en öppen spis, men faktum är att det ofta innebär att du eldar för kråkorna. Att elda i en öppen spis är mysigt, men inte alls särskilt energieffektivt. Med en enkel insats kan din öppna spis bli en effektiv eldstad som bevarar värmen långt efter att elden brunnit ut. En modern spiskassett ger dig en verkningsgrad på hela 80 % jämfört med 5-10 % utan kassett.

Missa inte: Att göra en bygganmälan till kommunen. Kontakta även sotaren för kontrollera skicket på din eldstad och skorsten.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -