Bygg din egen äppellåda

Att inreda med äppellådor är ett snyggt och stilsäkert sätt att skapa en levande inredning på. Lådorna kan du använda som blomlådor, bokhyllor eller enklare avlastningshyllor. Eller varför inte en leksakslåda? Du kan enkelt göra en själv med våra enkla anvisningar!

En äppellåda är enkel att bygga själv, och har du en tioåring hemma kan ni göra det som en rolig aktivitet tillsammans. Beroende på ändamålet kan ni alltid måla om den i valfri färg och tapetsera den med något fint mönster i botten för lite extra pyssel.

Läs också: Bygga Bastu: 10-stegs guide för bastubygge

Retrotapeter i 60-talets härliga mönster brukar gå att hitta på second hand-affärer eller loppisar, och du behöver inte långa mängder för att klä botten på din låda.

äppellåda

För att bygga en äppellåda behöver du:

  • Enkelt, ljust virke – förslagsvis furu
  • Penna att markera med
  • Skruv och skruvdragare
  • Eventuellt trälim

Mät ut och såga till två kortsidor och två långsidor till med de mått du önskar ha på din låda. Den kommer bestå av två kortsidor, två långsidor och en botten, du behöver med andra ord två gånger av allt i uppsättningen. I innerhörnen kommer du sätta trekantslister som du fäster dina reglar i.

Så här gör du för att bygga din egen äppellåda:

  1. Lägg ut kortsidans reglar mittemot varandra och fäst dem med kortsidans korta reglar.
  2. Fäst genom att skruva.
  3. Du kan limma om du vill säkra den lite mer.
  4. Fäst långsidorna mot kortsidorna.

Inreda med äppellåda

Äppellådorna har blivit en mycket populär ingrediens i våra inredningsmagasin. Har du tur kommer du över en fin låda på en vintageaffär, men de är ofta mycket dyra eftersom de är så eftertraktade.

De används både som blomkrukor eller enklare avlastning, och de är populära intill vedspisen eftersom de också blir fina vedlådor. Här kommer vi med lite inspiration kring hur du kan använda dina äppellådor!

äppellåda
Bildkälla: Jemfix.se

Köksträdgården

Tack vare äppellådornas storlek kan du använda dem som odlingspallar. De har tillräckligt med djup och bredd för att skapa små tematiska örtagårdar i, välj kryddtema efter det franska köket, den svenska husmanskosten eller varför inte en asiatisk trädgård med koriander och pak choi?

  • Tips! Asiatiska kålsorter trivs bra i vårt lite kyligare klimat och kan skördas långt in på hösten.

Avlastningsbord

För att skapa en lite lantligare karaktär i ditt sovrum eller vardagsrum kan du använda dina äppellådor som avlastningsbord. Du kan stapla dem på varandra och skapa en hyllstrukur med dem. Här kan det också bli snyggt om du tapetserar botten på lådorna, kanske i något spännande 60-talsmönster?

Leksakslåda

Måla om den i en uppiggande färg och runda hörnen med hörnskydd. Äppellådan gör sig perfekt som en leksakslåda att förvara gosedjuren eller bilarna i.

  • Montera fast hjul på lådan så blir den extra skoj att ha i rummet!

Vi kan nästan garantera att du kommer inspireras till att göra en till, kanske i en annan färg?

äppellåda
Bildkälla: Pinterest.se

Bokhylla

Montera din äppellåda på väggen och du har en perfekt avrundad bokhylla! Du kan placera en liten lampa i den på en trave med böcker. Tack vare sina hörn ramar den in ljuset på ett fint sätt och skapar en mysig känsla på väggen

Det blir snyggt med ett par, tre olika äppellådor. Varför inte snickra ihop ett par olika, kanske med lite olika mått för att skapa en lantligare karaktär?

Kattkrypin

Katter älskar att gömma sig i små mysiga hörn! Ställ den med botten mot väggen så att det skapas ett litet “tak” som katten känner sig trygg under, och placera en liten filt i lådan. Det är nu bara en tidsfråga innan katten hittat in till sitt nya krypin.

Hoppas du fick lite idéer på vad du kan använda din äppellåda till!

Du kan köpa färdiga låder på exempelvis Bauhaus!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -