- Annons -

[emaillocker]Små missar i hur du placerar möblerna eller hur du hänger gardinerna kan vara avgörande för om ett rum känns välinrett och rymligt. Hemligheten bakom harmonin är inte så komplicerad som många tror. Lär dig knepen för att skapa ett sammansatt rum med våra inredningstips![/emaillocker]

Känns vardagsrummet plottrigt och stökigt? Då beror det förmodligen på att det ligger för mycket prylar framme, att böckerna är i oordning i bokhyllan eller att kuddarna är för många i din soffa. Vi går igenom vanliga inredningsmissar och tipsar om hur du kan rätta till dina misstag!

Inredningsmissar du kan undvika

Det finns inget quick-fix för att få ett hem att kännas välbalanserat och harmoniskt. Mycket handlar om material, ljusinsläpp och faktiskt en hel del kärlek. Det hela hänger mycket på hur du låter din personliga smak sätta prägel på ditt hem, men det finns några saker som du kan undvika och som gäller för de flesta hem.

inredningstips

För mycket prylar

Var sak på sin plats. Men vad gör man med alla de där prylarna som egentligen inte har någon särskild plats? De flesta av oss lägger dem nog på en hylla, på vardagsrumsbordet eller på köksbänken. Sluta med det! Det skapar ett stökigt intryck. Något annat som irriterar är sladdar som skräpar i huller om buller på golvet.

  • Gör såhär! Tänk less is more. Ditt hem kommer se mycket lyxigare ut om inte alla prylar ligger framme. Köp några inredningslådor eller fina korgar att lägga prylarna i, och kabelkanaler till alla sladdar.

Helmatchat är inte alltid snyggt

Grå väggar, grå gardiner, grå kuddar… Det börjar bli dags att kliva ur sin “comfort-zone”, en alldeles för vanlig inredningsmiss. Grå är en bra färg av den anledningen att den enkelt går att matcha med andra färger, inte för att färgen i sig är fin. Våga ta ut svängarna och lek med de fördelar grå kommer med, nämligen frihet att matcha och kombinera!

  • Gör såhär! Köp en statement-matta med bjärta kontraster mot din i övrigt avskalade inredning. Vågar du inte köpa en dyr matta kan du prova att köpa en filt i något busigare tyg att ha i soffan.

Placering av möbler

Många av oss gör misstaget att dra in alla möbler mot väggen. I mitten skapas ett ihåligt vakuum som resulterar i att rummet ser stelt och odynamiskt ut. En annan miss många gör är att ha för stora möbler till ett för litet rum, och vice versa.

  • Gör såhär! Soffan får absolut stå mot väggen, men dra ut den ett par centimeter så kommer rummet se luftigare ut. För den som vågar vara lite djärvare. och har tillräckligt med utrymme, kan placera soffan mitt i rummet.

Mörka väggar

inredningstips

Det är inget fel i att måla om väggarna i en annan färg än vit, men ett viktigt inredningstips är att vara försiktig så att inte rummet blir för mörkt. Det kommer nämligen göra att rummet ser betydligt mindre ut, och din övriga inredningsfrihet kommer bli betydligt snävare. Fördelen med vita väggar är att du får större utrymme att välja tavlor och möbler utefter eget tycke. Mörka väggar behöver matchas med möbler som klär mot den mörka väggen, därför kan de vara lite svårare att inreda med.

  • Gör såhär! Skapa hellre en mörk fondvägg på en av väggarna. Välj gärna kortsidan av ett rum, kanske där du redan har en bokhylla. Du behöver inte oroa dig för att fondväggen kommer döljas bakom möblerna, den träder fram som kompletterande element bakom en hylla också.

Belysningen av rummet

Är taklampan den enda ljuskällan i rummet? Säkert har belysningsvurmen nått även dig, men hur aktivt arbetar du med den egentligen? Många nöjer sig med att lägga krutet på en pampig taklampa och glömmer lätt att det finns massa sätt att skapa trevliga “rum” genom att placera fler lampor i olika hörn och andra utvalda ställen.

  • Gör såhär! Skilj på allmänbelysning och stämningsbelysning. Detaljerat upplysta sittplatser för avkopplande läsning har inte samma funktion som taklampan du tänder för att hitta nycklarna.

Smutsig badrumsspegel

Kanske inte låter som ett klassiskt inredningstips, men en smutsig badrumsspegel är mer förödande än vad du kanske tror. Något som dina gäster definitivt kommer lägga märke till, oavsett om du har det välstädat och fint hem i övrigt, är om din badrumsspegel är prickig från diverse stänk. Det ger ett trist intryck och tar bort det faktum att du inrett badrummet med fina handdukar eller trendiga tvålfat.

  • Gör såhär! Ta för vana att torka av din badrumsspegel regelbundet, det kommer göra att ditt badrum känns mycket fräschare. Kanske kommer gästerna inte märka att din spegel är ren, men helhetsintrycket kommer definitivt att påverkas utan att de själva är medvetna om det.

Hoppas våra inredningstips hjälpte dig på vägen! Lycka till.

- Annons -