Förvandla källaren till en relaxavdelning hemma

förvandla källarenSugen på att skapa något extraordinärt av källaren? Kanske göra det till ett ställe för avkoppling och lugn? Då kan vi rekommendera att förvandla källaren till en relaxavdelning hemma. Välj mellan olika tematiska uttryck: japanskt spa, kanske marint tema eller varför inte en traditionell “mancave”?

Är källaren mest en avlastningsplats för gamla avlagda möbler och annat skräp? Kanske är det ett rum ni hellre skulle vilja utnyttja till något roligare, men känner inte att ni har råd? Det behöver inte vara dyrt att skapa en riktigt mysig och avkopplande relaxavdelning hemma. Här ger vi lite inspirationstips till hur du kan skapa en harmonisk plats med inte allt för mycket möda.

Bygga relax i källare

Stela, betonglika ytor med lite ljusinsläpp. Det låter kanske som en mardröm för den inredningsintresserade, men tänk om. Med så pass låg insynsfaktor blir källaren perfekt till att skapa en riktigt mysig, avkopplande relaxavdelning. Beroende på hur stor yta du har att jobba med kan du få plats med både det ena och det andra. Varför inte en bastu, när du ändå är igång? Här kommer vi med lite inspirerande teman som kanske kan trigga igång skaparlustan i dig.

Gemensamt för alla relaxavdelningar är:

  • Nedtonat, ställbart ljus. Se till att ljuset går att reglera med dimmer.
  • Färger som harmoniserar med varandra, oavsett tema.
  • Högtalare som kan spela avkopplande musik. Låt det så vara jazz, traditionell meditativ musik eller varför inte ljudet av havsbris.
  • Fuktavledning. Ska du ha bad eller liknande i din relaxavdelning är det viktigt att du tar hjälp av proffs för att undvika fukt- eller vattenskador.

Japanskt tema: spa i källaren

Det här är en budgetlösning för den som mest är ute efter att skapa en plats för avkoppling och lugn. Inred med bambudetaljer, bekvämt lutande stolar och tyger med körsbärsblommor och andra klassiskt japanska teman. Här kan hela familjen samlas och experimentera med ansiktsmasker, eller också har du en stund för dig själv med några väldoftande jasminljus och ett grönt te.

  • Ett spa kan också få innehålla en massagebänk, enkla hyllor med vita ihoprullade handdukar och avkopplande eteriska oljor att gnida in huden med.

Med plats för yoga

Ett japanskt tema i källaren behöver definitivt en avsatt plats för meditation och yoga. Lägg ut yogamattor i någon del av rummet som ger dig positiva känslor och utför din meditation och avslappning till ljudet av tystnaden, eller musik som får dig att må bra.

Bastu och bad

Kanske är du sugen på en källare i marint tema, med kakel i blått och vitt som för tankarna till havet? Det här är alternativet för den som hade tänkt lägga några fler tusenlappar på att renovera om källaren totalt.

Läs också: Bygga Bastu: 10-stegs guide för bastubygge

Ett lyxigt spa som anspelar på hav och friskhet är ett återkommande tema som de flesta uppskattar. Här är det perfekt med bastu och bubbelpool, eftersom trädetaljerna i bastun harmoniserar mycket bra till det blåa och vita kaklet. Självklart är bastun inget måste, om ni inte vill lägga för stora summor på renoveringen. Inred med båtdetaljer, gröna växter och mycket blockljus för att få till den där lyxiga spa-känslan.

  • Om du ska renovera om din källare till ett hemmaspa med bastu och bad, är det viktigt att tänka på att lutningen i golvet strävar mot att föra bort vatten från det övriga golvet.

“Mancave” – inte bara för karlar

Varför inte inreda källaren i whiskyns och umgängets tecken? I en klassisk mancave finns det plats för både cigarr, whisky och läderfåtöljer, men du kan även leka med temat och få till det på ett sätt som passar just dig. Kanske en modern tolkning av en “mancave”? Eller så är just lagring av whisky i kombination med stämningsfull blues din grej. Vad är då mer avkopplande än en sådan inredd källare! Inred på ett sätt som både uppmuntrar till umgänge och ensamhet: en klassisk “mancave” ska du kunna befinna dig i många, långa timmar. Och ja, bara för att det heter “mancave”, betyder det ju inte att det bara är karlar som gillar den sortens stämning!

Vi på Villalivet hoppas att du fick till en ordentligt avkopplande miljö med våra tips!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -