- Annons -

VILLALIVET INTERVJUAR: FRIDA RAMSTEDT

NAMN: Frida Ramstedt.
YRKE: Äger och driver inrednings- bloggen Trendenser.
FAMILJ: Man och två barn, 6 och 2 år.
BOR: Radhus i Kungsbacka.
AKTUELL: Med boken ”Handbok i inredning och styling”.

“Vad som är skönt för
ögat och kroppen
är inte alltid samma sak.”

För drygt 25 år sen blev Ragnar Hansson förälskad i en lampa från italienska Flos. Sen dess lyser han upp offentliga miljöer och privata hem. Och han kan konsten att försköna trädgården med ljus.

TEXT Eva Linetti [email protected]
FOTO: Bodil Bergqvist

 

I Fridas eget moodboard ingick rejäla och ärliga material som är härliga att ta på, doftar gott och åldras med värdighet – ett sätt att kompensera för husets raka linjer och stängda ytor.

Fridas studio ligger i det gamla Spinneriet i Lindome. När vi ses fyller hon fyrtio år och har en lanseringsfest för boken hon själv saknade.

– Det finns jättemycket inredningsinspiration idag, men den riktar sig sällan till vanliga hem. Samtidigt finns det mycket historisk kunskap som håller på att gå förlorad. Allt från tumregler till mått och färglära.

Frida är född i Holmsund utanför Umeå och uppvuxen i en familj där inredning och kreativitet tagit plats. Hon ärvde mammans konstnärlighet och pappans driv och affärsintresse. De ville att hon skulle studera och när civilekonom-programmet led mot sitt slut hade Frida kvar sin dröm – att jobba med inredning. Men konkurrensen var stor.

– Alla sa ju att de var inredningsintresserade. Så jag ville bevisa att jag var det lite mer än genomsnittet.

Bloggen blev ett sätt att dokumentera det. Idén funkade. Hon fick skriva sin uppsats om Ikea och fick jobb på deras reklambyrå.

– Men bloggen bara växte och växte. Till slut satt jag med två jobb. Så 2011 sa jag upp mig, startade aktiebolag och blev bloggare på heltid.

Några år senare flyttade familjen till ett radhus i nyfunkis-stil.

– Det var bra för barnen men inte så kul för en inredare. Ingen sekelskiftescharm att luta sig mot. Allt var rakt och kantigt. Jag famlade efter tips. Till slut hittade jag områdets gestaltningsplan, började nörda ner mig i funkisepoken och fann en skattkista av inspiration.

Siktlinjen blev ett viktigt tankeverktyg.

– Den handlar om vad man ser samtidigt i ett hem, om att förstärka sammanhanget längs siktlinjen och välja färger, material och inredning som harmonierar. Att zooma ut och se hemmet från det perspektivet hjälpte mig mycket. Sinnlighet var en annan nyckel. Den klappriga parketten och de jämna kantiga ytorna behövde mjukas upp. Att tillföra mer trä och naturliga inslag kompenserade för husets raka linjer och stängda ytskikt.

– Jag läste på om obehandlat trä och såpa och lärde mig att uppskatta det. Jag började också inreda med sådant som tilltalar hela kroppen inte bara ögonen; som ull, lin, fårskinn, kalksten, linoljefärg och äggoljetempera. Rejäla och ärliga material som är härliga att ta på, som doftar gott och åldras med värdighet.

Frida väljer ut några tips som kan vara till hjälp om du kör fast.

– Börja med att titta på vilken typ av hus du bor i, på arkitekturen och naturen, och låt det påverka helheten och färgerna inne. Sen gäller det att välja en fokuspunkt i varje rum; utsikten om du har panoramafönster, en soffa, en eldstad eller ett konstverk. Plocka ut färger och använde dem.

– Möblernas storlek i förhållande till oss och till rummet har också betydelse. Liksom sättet vi lever. Umgås vi inte i stora sällskap hemma behövs ingen jättesoffa och du måste inte fylla upp alla kvadrat. Luftiga ytor har också ett värde.

– Och goda minnen är skönare än trender. Sök dig inåt för inspiration istället för att leta nytt på Instagram. Tänk på ditt barndomshem eller en plats du tyckt om, kolla gamla fotoalbum och sök något som triggar sköna känslor inom dig, en färg, en doft…

Hållbarhet och äkthet är framtiden tror Frida. Hon ser en tjusning i att inte veta vad den bär på.

– Det är kittlande, men en konkret tanke är att inspirera på fler marknader!

”Jag har förändrat
min syn på inredning.
Att göra fint räcker inte.”

Siktlinjer handlar om att zooma ut och se helheten. Så att inredningen i intillliggande rum harmonierar, binds samman och blir mer behaglig. Illustratör: Mia Olofsson.

- Annons -