[emaillocker]Forest Stewardship Council (FSC) är en politiskt obunden medlemsorganisation, som arbetar för ett klimatanpassat bruk av världens skogar. Som möbeltillverkare kan man få ett så kallat FSC-certifikat, som innebär att man aktivt arbetar för ett ansvarsfullt bruk av skog och mark. Här skriver vi om FSC-möbler och hållbar inredning![/emaillocker]

Skogarna är jordens lungor och står för en väsentlig del av världens hela koldioxidavvärjning och syreproduktion. Den förser oss inte bara med syre och tar hand om våra koldioxidutsläpp – den ger oss också vackert virke, unika i alla sina slag. Genom att bruka skogarna på ett ansvarsfullt sätt, ser vi till att behålla den känsliga, planetära balansen. Både för människor, djur och natur.

FSC-möbler

Det är inte alltid lätt att göra miljömässigt bra beslut, men det finns en hel del bra tumregler man kan förhålla sig till. Både vad gäller underhåll och skötsel av ens möbler, och vilka möbler man köper. Här skriver vi mer om hållbar inredning.

Hållbar inredning vad är det?

Hållbar inredning handlar om att försöka avvärja “slit-och-släng”-mentaliteten. Behöver du verkligen slänga den gamla soffan, eller finns det något du kan göra för att “piffa upp den” istället? Kanske kan du laga den, om det är något som är trasigt? Att sköta, underhålla och laga sina saker är mycket mer hållbart för miljön än att köpa nytt hela tiden.

Hållbarhet handlar också mycket om att se saker ut ett större perspektiv. Ha i åtanke saker som biologisk mångfald, att inte för mycket skog skövlas och att dina möbler produceras av förnybara material!

En tredje sak du kan tänka på är under vilka villkor något har producerats. Det är till exempel mer hållbart ur ett socialt perspektiv, ifall de som producerade dina möbler har haft bra och sunda arbetsvillkor. Hållbar inredning handlar om att ta hänsyn till saker som social hållbarhet, speciellt när möblerna producerats i ett annat land.

FSC-möbler

Hållbar inredning innebär att:

  • Vårda sina möbler, läsa skötselråd och lära sig laga och underhålla möbler som gått sönder.
  • Köpa möbler som håller länge, snarare än möbler som riskerar att gå sönder efter kort användning.
  • Reklamera sådant som går sönder, för att sätta press på butikerna som säljer.
  • Kolla om du kan hitta det på second hand först.
  • Köpa FSC-möbler.
  • Noggrant tänka igenom sitt köp.

Kom ihåg att second hand inte alltid behöver innebära att du måste gå till någon bakluckeloppis. Det finns fina antikvariat och auktioner med designklassiker om du vill lägga krutet på lite mer finsmak!

Ett hållbart övervägande

Många upplever att det svåraste handlar om att avväga sitt behov. Fråga dig själv om du verkligen behöver köpa en ny soffa, eller om du kan piffa till den på ett sätt som gör att den känns ny. De allra flesta soffor går det att byta ut överdrag på, men om det skulle vara ett för stort projekt kan du alltid fynda snygga kuddar och fina tyger på antikvariat och vintage-butiker.

FSC-möbler och certifikat

FSC-möbler
Bildkälla: fsc.org

Ett FSC-certifierat företag innebär att man följer FSC:s standardregler för skogsbruk. En stor del i den processen handlar om att ha en transparent spårning av produkterna man säljer. Konsumenterna vet då att den FCS-märka möbeln kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk och att den inte varit skadlig för människor, djur och natur. FSC:s certifieringssystem tar hänsyn till djur och växter, ursprungsbefolkning, markens framtida kapacitet att bära skog och bra arbetsvillkor för de som arbetar i skogen.

Genom att öka efterfrågan på FSC-möbler kan man som konsument påverka företagens inköp.

Visste du att…

  • Andelen FSC-certifierad skog ökar i världen
  • 12 miljoner hektar skog i Sverige är certifierad
  • Över 33 000 företag över hela världen har FSC-certifikat

Vi på Villalivet hoppas att vi redde ut begreppen åt dig. Lycka till med din hållbara inredning och håll utkik efter FSC-certifieringen när du handlar!