Ge böckerna utrymme med platsbyggd bokhylla

En platsbyggd bokhylla kan beställas av professionella snickare – men även snickras ihop av händiga hemmafixare. De kräver en del planering och måtten måste stämma, men när du lyckas är det både snyggt och utrymmesbesparande. Läs mer om hur du går tillväga!

Vill du ha ett finsnickrat hyllsystem med snygga lister, detaljer och exakta mått? Då kan det vara bäst att anlita en duktig hantverkare eller snickare som är specialiserad på just måttbeställda, platsbyggda hyllor för böcker och förvaring. Om du vill satsa på att göra en egen inbyggd bokhylla hemma kan du fortsätta läsa, det finns nämligen genvägar till att bygga en enkel men snygg och praktisk bokhylla alldeles på egen hand. När du är klar har du plats för dina böcker, prydnader och tavlor.

Inbyggd bokhylla på egen hand

Vill du bygga din egen skräddarsydda bokhylla? En sådan kan vara behändig och snygg i både vardagsrum och sovrum. Dessutom passar den garanterat i ditt hem eftersom du utnyttjar väggar och takhöjd till max, och målar den i kulörer som faller dig i smaken.

1. Platsbygd bokhylla från grunden

platsbyggd bokhylla

En inbyggd bokhylla ska vara inkapslad mot både väggar och tak. När du ska snickra själv krävs det att du mäter och skissar ordentligt innan du köper material. Ett tips är att använda 22 mm tjocka MDF-skivor som vilar på en 5 cm tjock sockel undertill.

  • Montera ihop moduler i MDF till önskad storlek och dölj övergången mellan dessa med list eller panel.
  • Få en inbyggd look genom att sätta fast lister upp- och nedtill.
  • Sätt fast hyllor som förstärker konstruktionen och komplettera med lösa hyllor där du vill.
  • Måla allt i samma färg.

2. Inbyggd bokhylla – av Ikeas Hemnes

Vissa av Ikeas möbler är som gjorda för att kunna bygga ut och utveckla vidare. Liksom att deras paket är en radda byggstenar som blir till en brukbar möbel, kan en färdig möbel användas till att bli en del av något annat, bättre och mer personligt. Låter det konstigt? För att göra det tydligt kan vi ge exemplet på hur bokhyllan Hemnes från Ikea kan bli inbyggd – och riktigt snygg. Kort förklarat:

  • Rita upp skisser baserat på rummets mått och där du vill ha bokhyllan.
  • Köp bokhyllor så att utrymmet fylls ut på bredden.
  • Ta bort listerna bakom hyllorna, de mot väggen.
  • Köp även två extra bokhyllor av samma design och såga av överdelarna.
  • Fäst överdelarna på bokhyllornas toppar för att nå till taket.
  • Täck eventuella håligheter ovan och under bokhyllorna med MDF.
  • Måla eventuellt bokhyllan i samma färg som väggarna.

Klar! Plötsligt har du en personlig och helt unik hyllvägg som ingen annan har.

3. Andra sätt att bygga in färdiga bokhyllor på

Att bygga in Ikeas klassiker Billy går även det, liksom många andra bokhyllor du kanske redan har i din ägo. Det blir mer kostnadseffektivt. Först och främst; du kan skruva fast ett gäng bokhyllor i väggen och se till att måla dessa i exakt samma kulör som väggen bakom. Det i sig gör att de ser platsbyggda ut, samtidigt som det både är enkelt och går snabbt.

  • Lägger du till olika delar som lådor, en extra list eller belysning blir det ännu mer personligt och ombonat.
  • Ett annat tips är att använda hel matt färg, det ger den inbyggda bokhyllan en elegant touch.
  • Har du ett hålrum i väggen eller ett konstigt hörn i rummet kan du placera in din bokhylla där och sätta plankor runt för att ge ett inbyggt intryck.
  • Sätt på enkla paneler eller socklar där bokhyllornas kanter möter varandra, taket och golvet, måla allt i samma färg. Det ger bokhyllan ett inbyggt utseende.

Du behöver inte vara en professionell snickare för att lyckas med en inbyggd bokhylla. Var noggrann, ha tålamod och mät ordentligt så går det vägen. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!