Skapa en personlig inredning med fotovägg

Sätt ett personligt avtryck på ditt hem genom att skapa en fotovägg! Samla minnen och blanda med ett gammalt vykort eller en filmaffisch ni gillar. Att ägna en av husets väggar åt en fotovägg där ni samlar minnen tillsammans är ett roligt sätt att umgås på, och skapar spännande samtalsämnen när ni får gäster! Här kommer vi med tips på hur du planerar upp en riktigt snygg fotovägg.

En fotovägg är en samling bilder på ett speciellt avsatt område, där bilder i olika storlekar skapar en fin helhet. Populära ställen att placera en fotovägg på brukar vara i vardagsrummet ovanför soffan, över en jalusi eller byrå. Det är också vanligt att skapa fotoväggar över sängen, där grafiska bilder blandat med egna fotografier eller teckningar kan få harmonisera. Fotoväggar hittar du i alla möjliga konstellationer och tolkningar, en del väljer att göra svartvita fotoväggar, andra leker med färger. Här kommer vi med lite inspiration och tips till dig som vill sätta igång!

Planera fotovägg

Det första du ska göra när du gör en fotovägg är att avgöra hur stort utrymme du ska tillägna fotoväggen. Är det en skara bilder i olika storlekar och ramar som du ska sätta över soffan? Eller är det en hel vägg, kanske en korridor, med bilder? När du uppskattat hur stor ytan kommer vara är det dags att planera avståndet mellan bilderna eller ramarna. Det är fint att lämna lite andrum mellan bilderna, och det bästa är att hålla ungefärligt jämnt avstånd för att ge regelbundenhet åt fotoväggen.

Storleken på bilderna

fotovägg

Har du olika storlekar på dina foton? Det gör inget! Att det är olika storlekar på ramarna och bilderna skapar bara karaktär och ger liv åt din fotovägg. Vi skulle till och med våga säga att det blir vackert om storlekarna får bryta av varandra och kontrastera tillsammans. Det skapar en dynamisk enhet och gör väggen intressant för ögat att studera.

  • Populära inslag i en fotovägg kan vara en kombination av utskrivna familjefoton tillsammans med illustrationer av blommor och växter.

Välja ut bilder till fotovägg

Ett tema till din fotovägg är att föredra, för att få en bra enhet. Temat kan dock vara varierat: kanske är det bara en färgskala du ska gå efter medan bilderna skiljer sig åt? Var inte heller rädd för att bryta av ett genomgående tema med någon utstickare. Kombinera familjefoton från fjällresan tillsammans med någon fin illustration! När du väljer ut vilka bilder du ska ha till din fotovägg kommer du behöva välja bort en del bilder som inte passar in i det tematiska uttrycket: det är viktigt att det inte blir för rörigt.

Välja ut ramar

Här finns det goda chanser att få till ett snyggt grafiskt intryck. Samtidigt är det viktigt att inte skapa en röra med en massa olika ramar! Storlekarna på ramarna kan variera, du kan också experimentera med olika former av ramar. Försök sedan att placera ut de olika ramarna på ett sätt som ger en naturlig spridning. Testa dig fram tills du landar i något som inte skaver i blicken, och våga lita på ditt eget omdöme!

Några olika typer av ramar till fotoväggen kan vara:

  • Ramar i trä, vintage eller nya. Vågar du blanda?
  • Glasramar utan ram
  • Stålramar i olika nyanser
  • Ramar med varierande tjocklek i botten

Tips! Använd maskeringstejp för att markera ut de olika ramarnas placering innan du börjar borra.

Fotovägg utan ramar

fotovägg

Det går också bra att skapa en fotovägg helt utan ramar. Häng ett par, tre snören vertikalt eller horisontellt med lagom avstånd från varandra. Fäst dina bilder med hjälp av små nypor. Experimentera med vilka nypor du kan använda dig av! Är det klassiska klädnypor? Eller kanske stålklämmor? Här är det många som leker med andra intryck. Låt en klätterväxt få vara med och klättra på snörena eller vajrarna, eller kanske en ljusslinga för att låta blicken landa på din fotovägg.

Vi på Villalivet hoppas du fick inspiration till att skapa din egen fotovägg. Kanske blir det ett projekt till helgen? Lycka till!


- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar