- Annons -

Inredning av hallen – det första intrycket

Om husets brevlåda är dess handslag, är hallen den första omfamningen. Oavsett hur flådigt du lyckats inreda resten av huset, kan helhetsintrycket få sig en ordentlig törn om hallen inte ger rätt första intryck. Även om huset är späckat med biosalonger och swimmingpools kommer dina gäster att bli besvikna om hallen inte är både praktisk och prydlig.

Så, vad ska du tänka på när du sätter igång med din hallinredning?

hallinredning - gott om utrymme

Lämna gott om utrymme

Det första som är viktigt att tänka på när du inreder din hall är att lämna gott om utrymme. Även om det estetiska är viktigt för att göra ett gott första intryck, är hallen primärt ett praktiskt utrymme, där resan till resten av huset ska gå så smidigt som möjligt. Nyckeln är att lämna plats och inte ha för stora möbler. Tänk på att anpassa utrymmet i hallen efter hur många människor du tror att du vanligtvis kommer välkomna på samma gång. Har du ofta middagsbjudningar och fester kan det vara en god tanke att lämna än mer utrymme än om huset bara är en plats för familjen. Oavsett vad är det viktigt att man kan röra sig fritt och att möblerna som finns på plats inte orsakar trafikstockning direkt innanför dörren.

hallinredning - praktiska lösningar

Praktiska lösningar och stil – samtidigt

Alla möbler som finns i en hall bör tjäna ett praktiskt ändamål. Låter det tråkigt? Det behöver det absolut inte vara! Idag finns mängder av möbeltillverkare som gör både praktiska och estetiskt tilltalande hallmöbler, så försök hitta de enheter som är så effektiva som möjligt, men samtidigt är estetiskt tilltalande och följer någon typ av plan. Alla hallmöbler kanske är gjorda av samma träslag, eller så väljer du medvetet att försöka få till en mer eklektisk stil. Oavsett vad är det viktigaste att möblerna är funktionella – så ta din tid att hitta de som uppfyller alla dina krav!

hallinredning - utrymme uppåt

Kom ihåg att använda utrymmet uppåt!

Så – du behöver både vackra och praktiska möbler och samtidigt lämna gott om plats. Känns det svårt att få inspiration? Tänk uppåt! Hallen är det perfekta rummet att använda utrymmet uppåt i. Här finns alltid outnyttjad potential och med en ordentlig hatthylla eller en hög hurts kan du både lämna plats och se till att det alltid finns tillgängligt förvaringsutrymme för dina gäster. Inspirationen för hallen behöver inte vara svår att hitta – börja med att vända huvudet uppåt!

hallinredning behöver slitstarka material

Använd slitstarka material

När du väljer inredning till hallen är det mest grundläggande förstås ytskikten och materialvalen. Kom ihåg att till skillnad från dina sällskapsytor så går i hallen det praktiska före det estetiska. Det här är rummet där blöta skor ska stå och torka, där jackor ska hängas av och på och samtidigt den plats i huset som ser överlägset mest trafik och hårdast slitage. När du väljer golv kan klinkers eller sten vara bra material medan parkett är bra att undvika. Vattenskador uppstår lätt i trä, framförallt under höst och vinter.

Om du har möjlighet att kosta på dig lite extra lyx är en subtil detalj i din hallinredning golvvärme. När blöta och snöiga kängor börjar stampas av på dörrmattan kan golvvärmen vara räddaren i nöden.

Väggarna ser förstås inte riktigt lika mycket trafik som golven, men det kan vara en god idé att inte använda färger och tapeter som är alltför känsliga för slitage.

inredning av hallen

Så – det verkar som att du kommer få ihop det trots allt! Kom ihåg att tänka praktiskt, att alltid lämna gott om utrymme, att använda tillgängliga ytor uppåt i rummet och att använda slitstarka material till ytskikten. Om du ror allt det i hamn, och samtidigt lyckas lägga din egen personliga och estetiskt genomtänkta touch på hallinredningen finns det ingen som helst tvekan om att dina gäster kommer tappa hakan när de kliver innanför dörren på ditt drömhus. Och sedan har du bara det allra roligaste kvar – att ge dem resten av rundturen!

Ett stort lycka till med inredningen av din hall!

- Annons -