- Annons -

Indisk inredning till ditt hem

Indien är ett stort och folkrikt land som är välkänt för sin rika historia och sin rika kultur. Genom åren har indier skapat vacker konst och många praktfulla byggnadsverk. Därför är det ingen större överraskning att indisk inredningsdesign har väldigt mycket att bjuda på. För skandinaver brukar det vara lätt att inspireras, eftersom stilen känns exotisk och annorlunda jämfört med den något mer tillbakadragna stilen som de flesta nordbor är vana vid. Med det menas att indisk design ofta tar ut svängarna mer när det gäller färger, mönster, prydnadsföremål och dylikt. Här kommer vad som kännetecknar indisk inredning och hur du kan inspireras av stilen för att få ditt hem att kännas mer orientaliskt.

indisk inredning färg
bildkälla: hgtv.com

Starka och livfulla färger

Starka färger är något som präglar indisk inredning. I Indien håller man inte tillbaka när det gäller färgnyanser och det är vanligt att ha mörka och fylliga färger på ljus bakgrund. Enklast brukar vara att välja ett mer livfullt färgschema och sedan följa det. Ett sätt att begränsa urvalet är att fokusera på till exempel traditionella indiska kryddväxter som kan betyda att du väljer att dekorera med inredning i rött och orange.

Indisk inredning sovrum
Bildkälla: pinterest.com

Våga använda fler mönster

Alla som besökt ett indiskt tempel har sannolikt lagt märke till ett stort utbud av olika mönster, vissa av dem väldigt invecklade. Samma gäller för traditionell indisk klädsel. Indisk inredning utnyttjar mönster flitigt på flera olika sätt. Det kan handla om att ha mönster på prydnadskuddar, överkast, mattor och väggbonader. I princip alla typer av textiler kan prydas av denna typ av indiska mönster. De material som är vanligast för tyger inom indisk inredning är bomull och silke.

Indisk inredning elefantstaty

Prydnadsföremål med indiska motiv

Ett av de enklaste sätten att snabbt ge sitt hem en indisk känsla är att placera ut indiska prydnadsföremål. Istället för att dekorera med samtida konst är det möjligt att skaffa till exempel statyer och andra liknande prydnadsföremål med motiv från den indiska kulturen. Med det avses bilder av gudar, kungar och kända personer från Indiens rika mytologi. Djur som kameler, elefanter och sköldpaddor förekommer också. Ytterligare idéer är indiska speglar, oljelampor och övriga metallföremål med en yta av brons, koppar eller guld.

indisk inredning trendigt och lyxigt
Bildkälla: realestateurl.net

Indiska möbler

När det gäller indiska möbler brukar trä vara det material som föredras. Exotiska träslag som ebenholts och teak är populära val. I Indien är man duktiga på att utnyttja träytors naturliga utseende för att skapa en naturlig och samtidigt unik design. Några exempel är tunga träbord, soffor och stolar i trä. De passar bra i de flesta rum och är ett enkelt sätt för den som vill ha mer indisk inredning i sitt hem.

Indisk inredning golvdesign
Bildkälla: pinterest.com

Ge ditt golv en indisk prägel

Indien har ett varmt klimat och de tycker om att använda sig av stengolv för att göra hemmet svalare. Golv av granit är ett hållbart val som dessutom kräver väldigt begränsat med underhåll. Andra föredrar marmor, inte minst för att det har ett så vackert utseende. Dock brukar marmorytor inte hålla sig fina riktigt lika länge som ett granitgolv. Allra vanligast är att lägga plattor, men risken finns att de kan spricka. Hur som helst kan ett nytt golv göra att ditt hem får en mer indisk stil.

Indisk inredning textilier

Handvävda tyger

Genom historien har Indien blivit kända för sina vackra tyger. I hemmet går det att använda tyger på många olika sätt. Det handlar bland annat om tyger med motiv av fåglar, blommor och djur. Många av motiven har djup religiös eller kulturell symbolism. Prova att använda dessa tyger i ditt hem för att skapa en mer orientaliskt känsla.

indisk inredning vardagsrum
Bildkälla: pinterest.com

Platser för avkoppling

I den indiska kulturen är det viktigt att hemmet har några platser där man kan koppla av, samtidigt som man också kan vara social med andra människor. Ofta rör det sig om bekväma sittplatser med hjälp av soffor och divaner. De brukar också använda golvet som en plats för avkoppling och sociala interaktioner med hjälp av tjocka mattor och prydnadskuddar som är avsedda att vara på golvet.

- Annons -