- Annons -

Att inreda en källare

En källare till huset kan vara en tillgång på en rad olika sätt. Här kan man ofta “stoppa undan” tvättstugan, så den slipper vara delad med badrummet på entréplanet. Källaren kan då samtidigt fungera som en plats där man hänger upp tvätten. På det här våningsplanet kan man också ha en skön relaxavdelning med bastu och bubbelbadkar, om så skulle önskas. Beroende på hur källaren är utformad kan man också inreda ett extra rum, antingen som gästrum eller som permanent residens för en familjemedlem. Sedan kan källaren faktiskt också fungera utmärkt som förvaring; oavsett om det handlar om skoförrådet, förvaring av vinterkläderna på sommaren, eller påskdekorationerna i kartonger. Dessutom är källaren närmast en nödvändighet för de som bedriver försäljning från hemmet; källaren blir här till ett lager.

Inreda källare multifunktionellt tvrum

Att tänka på när man inreder en källare

En källare kan vara riktigt mysig att vistas i, men allt beror förstås på vad man själv gör den till. Något att ha i åtanke är att källaren oftast upplevs som en fuktigare plats än resten av fastigheten. Här har man ju boytan lite under marknivån, så fukten letar sig ganska lätt in på olika sätt. Med tanke på detta är det vettigt att fundera på avfuktning i källaren, för att ytan ska kännas behaglig och inbjudande – samt förstås av hälsoskäl.

Överväg av den anledningen att skaffa en luftvärmepump i källaren, som har inbyggd funktion för just avfuktning. På så sätt får man en klar, fräsch och skön luft i källaren. Dessutom fungerar ju luftvärmepumpen främst som en värmekälla, så man slipper använda dyra element när man ska få en skön temperatur i källaren. Luftkonditionering på sommaren behövs dock knappast, eftersom en källare är en sval plats att vistas på när sommarhettan slår till.

Något annat att tänka på när man ska inreda en källare har återigen med fukten att göra; nämligen att undvika att bygga paneler och liknande i källarens olika rum. Det bästa är att hålla väggarna så bara och fria som möjligt, för att de ska få andas ordentligt.

inreda källare öppen och ljus yta

Ljus, ljus och åter ljus

Eftersom en källare ligger där den ligger, delvis under markytan, blir det naturliga ljuset begränsat. Ofta är fönstren ganska små och smala, om det finns några alls, vilket innebär att mycket litet ljus släpps in i rummen. Eftersom fönstren är små ska man förstås inte täcka dessa med tunga och täta gardiner om man absolut inte måste, eftersom dessa ytterligare tar ljuset. Behöver man använda gardiner när man ska inreda källaren, använd i så fall varianter som är tunna och släpper igenom ljuset på ett bra sätt.

När man försäkrat sig om att man släpper in så mycket dagsljus som det bara är möjligt, är det dags att fokusera på konstgjort ljus; det vill säga belysning. Här är det förstås viktigt att använda rätt och tillräcklig belysning i form av lampor och spotlights. Eftersom källaren samtidigt ska vara en mysig plats, kan det vara idé att satsa på lampor med dimmer så att man både kan få till både kraftig och lite “skum” belysning om man så skulle önska.

Inreda källare vitt

Inredning beroende på syfte

inreda källare svart

Att inreda en källare kan vara lite av en utmaning. Den första utmaningen kan rentav vara att klura ut hur man ska använda utrymmet och till vad. Låt därför detta bli den första uppgiften. Bara för att källaren befinner sig längst ned och därmed kanske inte alltid har fokus, eller begränsas av sin position i huset, så behöver det inte betyda att ytan ska användas som något i husets periferi. Källaren kan öppna upp för ett mysigt gästrum, ett krypin, en “man/woman cave”, träningslokal eller varför inte ett spa eller ett relaxeringsrum? När man är klar med att planera hur man vill ha sin källare kan det vara en god idé att sätta sig ned med papper och penna och skissa på olika lösningar.

Inreda ett gästrum

Inreda källare gästrum

Att ha gästerna i källaren kan vara lite skönt. Härifrån är det ofta ganska ljudisolerat uppåt i huset, vilket gör att buller och tal inte blir så påtagligt. När man inreder gästrummet i källaren ställer det dock krav på att det ska vara inbjudande och funktionellt. Helst ska det också finnas en egen toalett på detta våningsplan, för gästernas bekvämlighet. Gästrummet kan, förutom en eller två sängar, vara inrett med ett fåtal tavlor på väggarna samt ett bord och ett par stolar. Tänk också på att det ska finnas läslampor vid sängarna. Belysningen, som redan nämnts, är viktig men här är det samtidigt av vikt att få till en mysig belysning som inte är alltför intensiv.

Inreda en relaxavdelning

Inreda källare för relaxering

Många som har egen källare i fastigheten passar på att inreda en riktigt skön relaxavdelning där man kan njuta av lediga stunder. Centralt här är ett riktigt skönt och bekvämt bubbelbadkar, gärna en variant där flera får plats att sitta. Om man så önskar kan man också sätta in en bastu. Många väljer också att integrera en ljudanläggning, som kopplas via wifi till husets stereoanläggning, mediaspelare, NAS eller annat. Det finns möjlighet att bygga in högtalare riktigt snyggt i både väggar och tak, som förhöjer upplevelsen rejält. Lite lyxigt är också att förvara viss förtäring i anslutning till relaxavdelningen; exempelvis i en vinkyl eller liknande.

Som beskrivits ovan kan man inreda sin källare på en mängd olika sätt och för olika syften. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser här. Dock gäller det att som vanligt planera noga innan man påbörjar några större arbeten. Var heller inte rädd att konsultera en kunnig person vid eventuella funderingar och frågetecken.

- Annons -