Få material är så heta just nu som mjuk och len sammet. Klä om dina möbler i tyget med lyxkänsla! Vila upp dig i en säng med sänggavel i elegant sammet, satsa på lena kuddar eller klä om soffan i tyget. Det är inte bara skönt att luta sig mot, det är snyggt och följsamt också.

Är det något tyg du ska lägga lite extra fokus på i år så är det just sammet. Detta material används ofta till både möbelklädsel och festkläder just för att det är så mjukt och har en ovanlig lyster i jämförelse med andra tyger. Det är också ett tygmaterial som historiskt sett kopplats till rikedom och kungligheter. Även om du inte vill inreda ditt hem till en salong av lyx kan detaljer av sammet verkligen skänka ett rum en mysig atmosfär utan att bli för överdriven. Särskilt när det kommer till sovrum och vardagsrum.

sammet
Ge rummen en känsla av lyx med sammetstyg

Sammet ger sovrummet hotellkänsla

Att skapa en hotellkänsla hemma är enklare än du tror. En kontinentalsäng med hemmagjord sänggavel i sammet är en lång bit på vägen mot ett rum som andas semester och lyx. Det som är så bra med materialet är inte bara dess mjukhet och skimmer, det är även ett väldigt tåligt tyg som passar just gavlar.

Gör din egen sänggavel med sammetstyg

En egengjord gavel till sängen som är både klädd och stoppad är både snyggt och praktiskt. Att göra en sammetsgavel behöver inte vara särskilt komplicerat, dessutom blir det oftast billigare att göra en själv än att köpa i butik. Såhär bär du dig åt:

  1. Köp en MDF-skiva eller en plywoodskiva och få den tillsågad direkt i butik för att passa sängen och ditt sovrum. Mät alltså hemma innan och bestäm dig för hur hög du vill att gaveln ska vara från golvet. Det kan vara skönt att ha den så pass hög att du kan luta både rygg och huvud. Tänk också på att ha lite extra på bredden så att den är bredare än sängen och ramar in den.
  2. Det första du ska göra när du fått hem träskivan är att klä den i vaddering. Det kan vara ett billigt täcke från Ikea eller stoppning som du köper tillskuren i en tygaffär. Med en häftpistol eller lim kan du sedan fästa vadden. Häfta eller limma på gavelns baksida så att framsidan hålls fin.
  3. Täck hela gaveln med sammet över vadderingen. Häfta fast på baksidan av gaveln så att det spänner över framsidan.
  4. Om du sedan har lite tid över är tipset att dekorera sänggaveln med tygklädda knappar. Måtta ut och sy fast knapparna med stoppnål. Det går även att spika kopparfärgade eller mässingsfärgade spikar runt hela gaveln som inramning. Det ger ett lyxigt utseende som gör sängen ännu mer inbjudande.

Lyster och lenhet även i vardagsrummet

Det är inte bara sovrummet som kan behöva sig en dos sammet för att höja mysfaktorn några grader. Något som är mer populärt än någonsin är att klä soffor och fåtöljer i tyget. En grön eller blå soffa med detta blankskimrande tyg ger lyster och flärd till rummet. Eller varför inte satsa på härliga, sammetsklädda kuddar.

Nya och gamla soffor i blankmjukt tyg

Tyget på soffan därhemma kanske är slitet fastän soffan fortfarande är skön att slumra i efter arbetsdagens slut. Vad passar då bättre än att klä om den i ett mjukt tyg som sammet? I en djupblå kulör för soffan tankarna till natthimlen och i ett eldigt rött dras associationerna till de klassiska teaterfåtöljerna med mjuk stoppning. Vill du ha en helt ny soffa eller fåtölj finns det en hel del som är klädda i sammetstyg att köpa i butikerna just nu. På Ikea finns en serie soffor i härligt mossgrönt och på Mio hittas tyget bland annat i krispig turkos.

sammet
Bild hämtad från Imgrum

Sammetskuddar och små detaljer gör skillnad

Det behövs inte alltid en större förändring för att skapa en mer hemtrevlig atmosfär i ett rum. Ett par granna kuddar i olika storlekar kan göra en hel del. Klä om gamla soffkuddar i enhetliga färger med mjuka tyger för att komma en bit på vägen mot en riktigt mysigt hem.

Sammet är som nämnt hetare än någonsin. Det är även ett tyg som funnits och varit populärt i århundraden. Förmodligen på grund av dess vackra yta och tålighet. Vare sig du klär om en sänggavel, en soffa eller satsar på sammetsdetaljer så kan du vara säker på att du får inredning som håller sig mot tidens tand och åldras med grace.