- Annons -

När du vill skapa en mer levande känsla hemma är växter ett bra sätt att göra detta på. Vi tipsar om hur du på bästa sätt använder dig av växter i inredningen för att göra ditt hem mer ombonat och fullt av liv.

Att inreda med växter i hemmet blir allt trendigare, och det är inte så konstigt. En växt i hemmet ger en lika livfull känsla som den faktiskt gör hemmiljön bättre att leva i. Växter i hemmet producerar syre och renar luften, och olika växter har olika egenskaper. Vi tipsar om vilka växter du ska välja.

Inred med växter som gör gott

Trenden att inreda med växter i hemmet handlar inte bara om det visuella, utan även om hälsa. Det finns nämligen massor av växter med välgörande egenskaper.

Växter som renar luften

Inred med växterEn planta vid namn Fredskalla är till exempel den klassiska växten att inreda med för att rena luften i hemmet. Med sina vackra vita blommor och prunkande blad är den växten också ett trevligt inslag i inredningen. Plantan är känd för sin tålighet och förmåga att rena luften genom att både suga åt sig koldioxid och orenheter i hemmaluften. Den är relativt lätt att sköta om och trivs både på mörka platser som ljusa, undvik dock att ställa växten i direkt solljus.

Förutom Fredskallan finns massvis av andra snygga växter som även renar och bättrar inomhusklimatet. Exempel på sådana är Gullranka, Ampellilja, Svärmorstunga och Araliasorten Fatsia japonica. Vad dessa gör är bland annat att rensa luften från olika kemikalier som exempelvis formaldehyd, vilken utsöndras från plast, textilier och färg. Något annat positivt med många av de gröna växterna är att de också avger fukt och det är bra för att göra den torra inomhusluften mer behaglig.

Inred med olika växter i olika rum

Något som kan vara intressant att veta om växter i hemmet är att många har egenskaper som gör gott i olika rum. Till exempel Ampelliljan som både renar och fuktar luften hemma passar väldigt bra i rummet som du har din dator i. En Ampellilja framför eller i nära anslutning till sådan teknik hindrar att luften blir torr av teknikens värme och du kommer inte bli lika torr och trött i ögonen av att vistas vid din påslagna dator. Likaså finns växter som passar bra i sovrummet eftersom att de nattetid renar luften och på så vis kan bidra till att du får bättre sömn. En sådan växt är bland annat Paradisträd, den suger både upp koldioxid och bidrar till ren fräsch luft under natten, vilket gör den exemplarisk att ha i sovrummet.

Exempel på växter för olika rum

  • Vardagsrum och hemmakontor – Bergpalm och Krysantemum. Bergpalmen renar luften från olika kemiska ämnen som bland annat bensen, formaldehyd och trikloretylen, vilka avges från till exempel textilier och inredning. Krysantemum suger framförallt upp bensen vilket är ett av de ämnen som finns i exempelvis cigarettrök. Växten suger även åt sig toxiner som utsöndras från tekniken vi ofta använder oss av i hemmakontoret som skrivare, kopiator och olika lim eller klister.
  • Sovrum – Benjaminfikus och Paradisträd. Båda dessa växter är hejare på att suga upp koldioxid samtidigt som dem renar och fuktar luften, vilket gör dem exemplariska att sovrummet.
  • Hall – Garderobsblomma. Denna klarar av att stå i mörker med tillgång till lite ljus och föredrar ofta detta framför att stå i ljusare delar av hemmet. Den behöver dessutom inte mycket omvårdnad. Det gör att denna är perfekt att ha i rum som hallen, som ofta saknar ett direkt ljusinsläpp.
  • Badrum och tvättstuga – Fredskalla och Silverkalla. Dessa växter föredrar fuktigare utrymmen och vad som gör just Fredskallan exemplarisk i en tvättstuga och badrum är att den effektivt tar bort mögelsporer ur luften, som ofta förekommer i rum med hög luftfuktighet. Silverkallan trivs i skuggan men gillar luftfuktigheten och bidrar med dess blad till att rena luften.
  • Kök – Gullranka. Denna klängväxt har en hög avdustningsgrad, det innebär att den bidrar till att minska kemiska gaser som finns i inomhusluften och är allra bäst på att ta bort formaldehyd.

Att inreda med växter på ett genomtänkt sätt

För att inte bara fokusera på att du ska inreda med växter som gör gott, så vill vi även tipsa om hur du kan gå tillväga för att inreda hemmet snyggt med dina utvalda plantor. Något som till exempel ger ett riktigt maffigt intryck är att bygga sina växter på höjden genom att tänka till lite extra kring deras placering. Gruppera plantorna i olika höjd från golv till tak genom att använda både golv, pallar och hyllor för att på så vis skapa ett snyggt stilleben av växterna. En annan trend som växer sig starkare för året är att binda samman hela hemmet med hjälp av sina växter för att skapa ett helhetsintryck. Se därför till att tänka till ett extra steg kring hur du väljer att placera ut dina växter. Vissa trivs i mörka vrår och andra trivs i gassande sol på fönsterbrädan – dra nytta av detta. Sen ska du inte känna dig låst i placeringen. Vill du ställa en blomma som kräver mycket ljus på en mörkare plats finns det snygg växtbelysning, både i form av specifika armaturer och av ljuskällor som kan skruvas in i befintliga lampor.

Bind samman växtinredningen med rätt kruka

En viktig aspekt när du ska inreda är att skapa ett samband och det kan du enkelt lösa med hjälp av ditt val av kruka. Nu menar vi inte att du bara ska köpa exakt likadana krukor för dina växter, men det kan vara bra att du hittar en gemensam nämnare. Ett tips är att välja en viss färgskala och sedan ha olika sorters krukor i denna. Du behöver heller inte köpa en massa nya krukor, du kan välja en viss färgnyans och sedan spraymåla dina befintliga krukor, det blir då både personligt och billigare. Något att tänka på är att matcha rätt kruka med rätt blomma. Hur du vet vilken kruka som passar för vilken blomma kan du ofta utläsa av den specifika växtens skötselråd, och sedan välja en kruka som både passar det och blommans utseende.

- Annons -