Inspiration för att inreda sovrum med snedtak

Inreda sovrum med snedtak

Ofta är folk ganska dåliga på att utnyttja utrymmen i rum med snedtak. De flesta möbler som man kan köpa utgår från att rummet inte har snedtak och därmed blir resultatet oftast att det varken blir vackert eller praktiskt. Genom att ha en rektangulär möbel för förvaring tappar du mycket utrymme som du kan använda på ett mycket bättre sätt. Vanligtvis lämnas ett triangulärt utrymme ovanför och utrymme på sidan som inte utnyttjas. Alla snedtak är olika och de har inte en speciell vinkel; lutningen är olika från tak till tak. Därför kan det vara svårt att hitta möbler för till exempel förvaring som passar perfekt, om du inte specialbeställer. Det bästa sättet är förstås att göra det själv så att du kan anpassa din möbel till den lutning som just ditt tak har.

Anpassad förvaring mot snedtaksrum

förvaring mot snedtak - estetik
Här är förvaringen mot snedtaket asymmetriskt placerad som på ett unikt och estetiskt tilltalande sätt ändå blir till en symmetrisk enhet.

Det är inte bara praktiskt av utrymmesskäl att utnyttja snedtaken till max när du har förvaring mot snedtak, det är också långt mer estetiskt tilltalande.

estetisk förvaring mot snedtak
Även här ser vi en estetisk lösning på förvaring mot snedtak som fungerar, fastän det är asymmetriskt och kan sticka i ögonen vid första anblick.

Ovanför ser du en enkel men mycket praktisk och tilltalande lösning, där hyllplan är anpassad för att på ett asymmetriskt men ändå symmetriskt vis tar vara på snedtaket. Bilden efter är en annan lösning av samma typ.

garderob för snedtak - unik lösning
Asymmetrisk garderob för ett snedtak som genast ser mer livligt och estetiskt tilltalande ut.
garderob för snedtak
Garderober för snedtak som skulle se mycket bättre ut med lite innehåll i!
skoförvaring mot snedtak
Snedtaket är placerad på ett vis som gör sig väldigt bra för skoförvaring, vilket illustreras här.
inrett sovrum med snedtak - förvaring
Förvaring mot snedtak som fungerar ypperligt tillsammans. Hyllorna är placerade för att få varsitt “tak” som ramar in varje plats och ger snedtaket en funktion.

Överstående fyra alternativ erbjuder varsin unika lösning med hjälp av förvaringen som verktyg. Första förslaget är en unik lösning där hyllplanen inte riktigt går ihop till hörnet vilket gör det lite mer intressant. Andra bilden är en förvaringslösning som med rätt form av kläder och galgar kan vara ett lika intressant alternativ. Lägg också märke till tredje bilden där snedtaket används för skoförvaring och effekten som blir av att låta möbeln följa med upp i snedtaket istället för att bara kortas av. Inspireras också av det fjärde alternativet, där snedtaket utnyttjas på andra ledden.

garderob för snedtak - svart
Svart garderob som ramas in av snedtaket och ger av en elegant “vibe”.

Nästa steg är att sätta dörrar för dessa hyllor vilket gör dem till garderober. Att göra om på detta sätt blir ofta mycket stiligt, som på denna bilden. Alternativet kan stå mellan att såga till en befintlig garderob av vanlig typ, att specialbeställa en garderob från en firma, eller låta en snickare göra jobbet på plats.

garderober för snedtak
Platsbesparande garderob för snedtak där det kan knaka i fogarna på grund av platsbrist.

De flesta tekniker som finns för en vanlig garderob går att anpassa till en garderob för snedtak. Du kan skjuta ut enheter som på bilden ovanför, vilket är en praktisk och platsbesparande modell. Du kan också använda dig av skjutdörrar vilket kan ge ett mycket exklusivt intryck, som illustreras nedanför:

inreda sovrum med snedtak
Vacker garderob med skjutdörrar som inkorporeras i snedtaket.

I vår sista bild som visar förslag på snedtaksrum som implementerar förvaringsplats till sin fördel har vi ett rum som har snedtak från två håll, vilket utnyttjas på ett väldigt snyggt sätt genom förvaringsutrymmet med de bruna skjutdörrarna i trä.

sovrum med bruna skjutdörrar
Garderob för snedtak från två håll, där de bruna skjutdörrarna ramas in perfekt och skapar en illusion av helhet.

Sovrummet

Ett sovrum med snedtak kan ofta vara mysigare och du kan känna dig mer omhuldad i det mindre utrymmet. När rummet är stort är snedtaket sällan ett problem, utan något som ger rummet karaktär.

litet sovrum med snedtak
Minimalistiskt inrett sovrum med snedtak som ger en känsla av att vara inne på en skuta.

Låt dig inspireras av denna typ av sovrum där valet av trä och färgen på väggarna tillsammans med snedtaken ger känslan av att befinna sig inne i kajutan på en båt. När rummet är mindre krävs det ofta mer tankeverksamhet och omflyttning och speciallösningar för att få rummet att blomstra och kännas hemtrevligt.

inreda sovrum med snedtak - färgmatchning
Maximal färgmatchning, bland annat, gör att sovrummet känns större än vad det är.

Ibland kan snedtak kännas något inkräktande, det måste ändå erkännas. Här har färgen och storleken på den utskjutande nischen och sängen anpassats till varandra på ett förträffligt sätt. Bredden på sängen motsvarar bredden på nischen och färgen på kuddarna och intilliggande väggar matchar. På detta sätt utnyttjas rummets speciella utformning på ett sådant sätt att de förefaller en tillgång istället för begränsning.

lutande sovrum med snedtak
De många lutningarna i detta sovrummet gör att vinklarna samspelar med varandra och ger ett större helhetsintryck.
inreda sovrum med snedtak - helvitt
Att inreda sovrum med snedtak med helvitt gör att former och gränser smälter ihop och gör att sovrummet ser större ut.

Finns det möjlighet att påverka takets lutning finns det underverk att göra. Istället för att låta taket luta i en riktning kan du låta flera vinklar och plan luta mot varandra, som på översta bilden. Den effekt som blir av ett geometriskt spännande mönster skall inte underskattas. Ett myller av vinklar och lutningar i planet är ett exempel på en lösning som bidrar till ett häftigt rum som för tankar till rymdfarkoster från science fiction-världen.

För att summera finns det mycket att vinna på att utnyttja snedtaket både vad gäller att utnyttja utrymmet i rummet och att det ska se snyggt ut. Se inte snedtaket som ett ursprung till förlorade ytor utan som en möjlighet till ett originellt och attraktivt rum. Är det till exempel någon som skulle ha något emot att spendera en natt i ett rum som bilden nedanför?

Inreda sovrum med snedtak - futurism
Ett futuristiskt sovrum med snedtak – javisst funkar det!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -