En del föredrar att bebisen flyttar in i sovrummet den första tiden, medan andra inreder ett eget bebisrum där en extrasäng kan få plats för alla de där mysiga (hrm!) natträderna. På så sätt kan den andra föräldern få sova ut i ordinarie säng, och så turas man om. Den här texten handlar om det sistnämnda, om det rum som kallas “bebisrum” eller, om du så vill, beredskapslogi för jourhavande nattvakt. Vi tipsar om lugnande färgskalor, möbler, temperatur och ljudisolering!

Dags för första tillskottet i familjen, eller är ni redan inne på nummer tre? Alla familjekonstellationer ter sig olika och därmed ser också behoven av inredning olika ut. Ett bebisrum fyller ofta funktionen att få bona in sig under väntans tider och förbereda sig mentalt på en ny familjemedlem. Men det har också sin praktiska funktion i form av ett avlastningsrum där den som “tar nattskiftet” sedan kan få vila ut i sitt andra sovrum. Bebisrummet kommer förmodligen bli ett välanvänt rum, så inred det gärna med lite extra omsorg!

bebisrum

Inredning i bebisrum

Bebisrum förknippas ofta med varma, lugnande pastellfärger och mjuka textilier. Men det rent estetiska är inte bara fint utan det fyller även många viktiga funktioner såsom att det ska lugna, ge känsla av trygghet och värme samt också bidra till ljuddämpning. Tänk på att ett bebisrum ska vara praktiskt för föräldern där nya kläder ska vara lätta att hitta och komma åt samt att det ska kunna vara lugnt och tyst där inne så att alla familjemedlemmar kan ta igen sin sömn när det behövs.

Färgskala

Välj gärna färger som verkar lugnande, såsom gräddvita nyanser kombinerat med pastelliga färger i blått och rosa. Bjärta färger som rött och klar orange sägs ha en oroande effekt, medan blått och grönt verkar rogivande. Ett tips är även att addera någon detalj i intressanta mönster som zebrarandigt eller blommigt vilket kan vara intressant för bebisen att ligga och titta på.

Möbler

Ett bebisrum brukar ofta inredas i ett mindre rum där det inte får plats med så mycket mer än det nödvändigaste. Här listar vi därför några möbler och detaljer som kan vara bra om utrymmet tillåter:

  • Fåtölj. Ett klassiskt bebisrum har en fåtölj som är bekväm att sitta i där både amning och matning med nappflaska ska ske i godan ro. Det kan vara en idé att köpa en fåtölj som det går att gunga lite i eftersom många bebisar somnar av att vaggas lätt.
  • Gardiner. Bra för att de verkar ljuddämpande. Extra bra om ni kan välja gardiner som är mörkläggande, speciellt för ljusa sommarnätter.
  • Extrasäng. För jourhavande förälder, förstås.
  • Förvaring. En hylla eller byrå är bra förvaringsplatser för kläder, extra napp, blöjor och annat som behövs plockas fram och stoppas undan.
  • Skötbord. Ett enkelt skötbord kan vara bra för de långa nätter med gråtande bebis när man inte vill gå till badrummet.
  • Mysbelysning. Det kan vara en nattlampa eller en ljusslinga, det viktiga är att det inte ska bli en chock om du behöver tända lampan när bebisen vaknar.
  • Leksaksmobil. Mobiler med olika gulliga figurer på är en populär inredningsdetalj i många magasin, och det uppskattas av många bebisar som tittar nyfiket upp. Men, det tål att sägas många gånger om: alla bebisar är olika! En del tycker inte alls om att ha prylar hängandes över sig och blir stressade av för många intryck. Du märker själv om det uppskattas av din bebis eller inte, de är ju trots allt mycket ärliga recensenter!

bebisrum

Temperatur

Många bebisar trivs när det svalkar lite, medan andra vill ha det varmt och skönt. Bebisars händer och fötter känns ofta kalla, så det är bättre att utgå från hur varm bebisen är genom att känna den på ryggen, det ger en mer rättvis bild av om det är för varmt eller kallt i rummet. Se dock till att allt är välventilerat och att det går att öppna ett fönster lite smått, och ha en mjuk bomullsfilt som du kan lägga över bebisen när det drar lite.

Ljud

En del barn verkar kunna vakna av att en fjäder träffar golvet, medan en del sover bättre när det sker saker runt omkring. Många tycker det är lättare för alla inblandade att acceptera om man har en bebis som är känslig för ljud, i stället för att försöka vänja barnet vid annat. Är det möjligt kan man försöka dämpa ljudens ingång och utgång, och det kan man göra med lite extra textilier: kuddar, mattor och gardiner. Även övriga familjemedlemmar behöver kunna sova om bebisen är vaken med magont på natten.

Hoppas du fick lite idéer till ditt bebisrum. Lycka till!