- Annons -

Hur ljuddämpande gardiner kan förbättra ditt hem

Oönskade ljud kan göra det svårt att koppla av i hemmet. Bland annat kan det handla om buller från trafik eller att grannarna är högljudda. Om du bara vill njuta av en bok, titta på TV eller dylikt blir det lätt störande, men mest förödande kan det vara för nattsömnen. Att ljudisolera i hemmet är ett enkelt sätt att förhöja livskvaliteten. Ljuddämpande gardiner är en av de billigaste metoderna som trots det gör stor skillnad. Här kommer information om hur sådana gardiner fungerar och vad du ska tänka på innan du skaffar dem.

ljuddämpande gardiner
Bildkälla: acousticsfreq.com

Ljuddämpande gardiner för hemmabruk

När man börjar leta efter gardiner som är tänkta att blockera ljud hittar man ofta produkter för industrin. De kan vara extremt stora och tunga, vilket i princip kräver en lyftkran för att sätta dem på plats. Andra alternativ är avsedda för att täcka en hel vägg och är tänkta för den som till exempel vill skapa en mindre biosalong.

Troligtvis är du inte ute efter den typen av ytterligheter. För en villaägare handlar det oftast bara om att man vill dämpa ljudnivån en aning för att kunna sova ostört. Den typen av gardiner kan vara förvånansvärt snyggt designade och behöver inte påverka den känsla du försökt uppnå med din inredning i någon större utsträckning. De finns i flera olika färger, men vanligast är mörka färger. Då blir gardinerna också effektiva för mörkläggning, vilket gör dem ännu mer användbara.

ljuddämpande gardiner tjocklek
Bildkälla: acousticsfreq.com

Hur fungerar ljuddämpande gardiner?

Det finns två huvudsakliga principer för att dämpa ljud med gardiner. Först och främst går det att använda väldigt tjocka gardiner som helt enkelt innehåller mycket material. Tunga och tjocka gardiner är naturligtvis bättre på att reducera ljudnivån än tunna gardiner på samma sätt som en tjock vägg är bättre jämfört med en tunn vägg av papper.

Den andra principen baseras på att vecka gardiner. Exakt hur akustiken fungerar i detta fall är inte lika uppenbart, men i praktiken innebär det att ljudet måste gå igenom flera lager, vilket kan likställas med att gardinen är tjockare samtidigt som den inte blir tyngre. Vecken i gardinen bidrar också till att mer ljud studsar åt sidorna och absorberas i materialet istället för att studsa ut i rummet.

Gardiner för att isolera mot ljud finns i flera olika färger. Vad som kännetecknar gardintypen är att de är tillverkade av tjockt material. Vanligtvis är de mellan 5-7 cm tjocka, ibland ännu tjockare. Lägg också märke till att de ska vara veckade för att ge bra effekt.

breda ljuddämpande gardiner
Bildkälla: soundproofingtips.com

Hur breda ska gardinerna vara?

Om du vill få önskad effekt av dina ljuddämpande gardiner måste de vara minst dubbelt så breda som fönstret. För att verkligen få ut det mesta kan de dock vara ännu bredare. Anledningen är att större bredd innebär att de kan bli mer veckade. Som nämndes tidigare är kraftigt veckade gardiner en av nycklarna till en stor ljuddämpade effekt. Därför kan det vara klokt med 2,5 till 3 gånger fönstrets bred för ljuddämpande gardiner. Om tanken är att gardinerna dessutom ska vara effektiva för mörkläggning kommer detta också bidra till att mindre ljus släpps igenom, inte minst för ljuddämpande gardiner i ljusa färger.

ljuddämpande gardiner hemmabruk
Bildkälla: curtainshome.net

Hur långa ska gardinerna vara?

Att tänka på är att gardinerna bör ha stor marginal både ovanför och under fönstret om du vill att de ska reducera ljudnivån på ett bra sätt. Omkring 25 cm till 40 cm från fönsterkanten i vardera riktningen brukar vara lagom. Vill du däremot uppnå maximal effekt är det inte dumt att låta gardinerna sträcka sig hela vägen från taket till golvet. Långa gardiner bidrar också till mer effektiv mörkläggning. Med andra ord är det rekommenderat att leta efter långa gardiner.

- Annons -