Ljudisolera rum och väggar och få en lugn tillvaro i hemmet

Uppnå god ljudisolering i rum och väggar

I hemmet är det vanligt att sträva efter en lugn och avkopplande miljö. En av de största utmaningarna för den moderna människan är allt omgivande ljud. Framför allt används en hel del elektronik som låter. Det är mobiltelefoner, datorer, hemmabioanläggningar, skrivare och mycket annat. Situationen blir inte bättre av öppna planlösningar och sparsmakad inredningsstil som ger ljudet fritt spelrum att fortplanta sig. I denna artikel kommer en närmare titt på några smarta lösningar för att ljudisolera rum.

Hur man ljudisolerar väggar

Ett problem i flertalet äldre byggnader är att man inte tänkte lika mycket på att ljudisolera väggar och rum när de konstruerades. Ofta märks det tydligt på mellanväggarna som ibland har en mycket enkel konstruktion. Saknas lämplig isolering kan väggen nästan fungera som en slags ”trumma” och förstärka ljudet istället för att verka dämpande. Att byta till en modern ljudisolerande konstruktion brukar kräva att hela väggen byts ut. Dock finns också situationer när du vill dela av ett större rum genom att sätta in en ny mellanvägg. Se i så fall till att tänka på isoleringen. Skivor av mineralull är ljudisolerande för väggen. Ytterligare en fördel med mineralull är att det isolerar mot värme och brand.

Ljudisolering vägg
Äldre byggnader har inte alltid tänkt på att ljudisolera rum och väggar och kan därför till och med förstärka ljud, pga mellanväggar som fungerar som ”trummor”. Ibland kan det därför vara nödvändigt att byta ut hela väggen bara för att få till en riktig ljudisolering.

En lösning för dåliga befintliga mellanväggar är att bygga på dem med ett nytt väggskikt. Problemet är att det inte är lika effektivt och dessutom kostar ytterligare 6-7 cm golvyta. Fördelen med att ändå använda metoden är att det är mer kostnadseffektivt än att riva ut en hel vägg och byta ut den. Utöver väggarna spelar också isoleringen i golven roll. Moderna väggmattor är ofta konstruerade för att bidra till att ljudet dämpas mellan våningsplan.

Ljudisolera rum
Moderna väggmattor är konstruerade för att ljudisolera rum på ett effektivt sätt, varför det kan vara aktuellt att kombinera dem med täta väggskikt när mellanväggarna inte håller måttet.

Absorbenter

I offentliga miljöer som till exempel bibliotek och skolor har du kanske lagt märke till att tak och väggar kan se lite annorlunda ut. Ofta används särskilda skivor som fungerar som ljudabsorbenter. Materialet är utformat för att ljud ska absorberas snarare än studsa, vilket kraftigt minskar bullernivån i en lokal. Samma princip går utmärkt att använda för privatpersoner. Absorbenter görs i olika färger och kan vara utformade för att också fungera som en slags konstverk.

ljudisolering rum
Ljudabsorbenter är artistiska och enkla tillägg, som hjälper till att effektivt ljudisolera väggarna från studsande ljudvågor i rummet. Bildkälla: Acoustic Reviews

Sätt upp veckade ljuddämpande gardiner

Att ha någon form av gardiner är bättre än inga gardiner alls, men allra bäst är ljuddämpande gardiner med mycket tyg och många veck. Anledningen är att de har en mycket större ljuddämpande effekt än till exempel tunna skärmgardiner som är släta. Utbudet är stort när det gäller färger och design, vilket gör det lätt att hitta gardiner som passar i det aktuella rummet.

ljuddämpande gardiner
När det kommer till ljudisolerande gardiner så gör sig veckade gardiner bäst, eftersom de absorberar ljudvågor mycket bättre än släta diton. Bildkälla: Margret.se

Lägg ut en tjock golvmatta

Många uppskattar känslan av att gå på en tjock, mjuk golvmatta. Vad inte alla vet är att de också kan göra stor skillnad för ljudisoleringen. Dels kan de ha en effekt inne i rummet och dels kan de ha en effekt mellan våningsplan i byggnaden. Allra bäst är om golvmattan kombineras med ett golv som har inbyggd ljuddämpning.

Klok möblering spelar roll för rummets ljudisolering

När det kommer till hög bullernivå och dålig akustik i ett rum är det ofta stora öppna ytor och hårda plana ytor som tillåter ljudet att studsa. Till och med detaljer som att ha en bokhylla som till största delen står tom gör faktiskt skillnad. Fyll den med böcker! Har du en soffa eller en säng i rummet kan du utnyttja prydnadskuddar för att dämpa ljud. Nästan alla mjuka material hjälper till. Draperier eller väggvävnader är ett hett tips för ett rum där du vill dämpa ljud och få bra akustik.

Checklista för att ljudisolera rum

  • Byt ut väggar eller tilläggsisolera dåligt isolerade väggar.
  • Se till att rummet har gardiner med många veck.
  • Sätt upp absorbenter på väggarna eller i taket.
  • Överväg att lägga ut en tjock golvmatta.
  • Tänk på inredningen. Undvik stora öppna ytor.
  • Mjuka material som tyg är bättre än hårda material.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar