Ljusinsläpp hemma som ger vårkänslor

I Sverige har vi fler mörka månader än vad vi har ljusa. Just därför är det extra viktigt att släppa in ljuset i hemmet under hela året, oavsett hur lite solen skiner vissa årstider. Ett tips är därför att redan vintertid inreda på ett sätt som gör att du kan maximera insläppet av vårljuset som snart kommer igen. När du gör detta redan under vintern får du dessutom in lite extra ljus som piggar upp och gör att du mår bättre under denna mörka årstid.

Det finns massor av smarta knep som genererar större ljusinsläpp hemma och som ljusar upp våra hem i allmänhet. Här går vi igenom några smarta inredningsknep som hjälper dig att lyckas. Oavsett om det är en mörk årstid fortfarande, såsom höst och vinter, eller om det vetter mot vår – här är tips som funkar och ger ditt hem en härlig vårkänsla.

ljusinsläpp

Matta och ljusa kulörer för väggar och tak

Regel nummer 1 när det kommer till ljusinsläpp ter sig ganska naturlig egentligen. Det är nämligen att ha rena fönster. Har du inte rena fönster så görs ljuset inte rättvisa oavsett vilka andra knep du tar dig an. Är fönsterglaset dammigt, fläckigt eller helt enkelt bara är skitigt av avgaser och annan utomhussmuts, så blir ljuset i hemmet inte bra vad du än gör. Först när du sett över och putsat dina fönster är det dags att se över hur väggar och tak påverkar ljusinsläppet.

Det är faktiskt bra för ljusinsläppet att satsa på väggar i en matt färg. Det kanske låter märkligt, men faktum är att blanka väggar skapar just glans och sprider inte ljuset i rummet på ett sätt som gör att dagsljuset faller behagligt. Väljer du däremot matta väggar och färger reflekteras ljuset i hemmets alla riktningar, vilket är en mer önskvärd effekt. Dessutom är det riktigt snyggt med matta väggar, speciellt om du väljer kalkfärg som nu är trendigare än någonsin. Ett annat plus är att matta väggar ser renare ut än blanka väggar, något som kan vara bra att lägga på minnet.

Det är även viktigt att tänka på färgval när det kommer till ljusinsläpp. En mörk väggfärg är riktigt snygg, men det hindrar ljuset. Med mörka väggar stannar ljuset där det hamnar och hela hemmet blir i sin tur lite mörkare än vad det faktiskt borde vara. Genom att välja en ljus färg, eller en neutral ton till dina väggar får hemmet en rymligare känsla och ljuset reflekteras in i hörn och vrår. Ett annat tips är att måla taket i en ännu ljusare färg än vad väggarna är i, det gör att ljuset i hemmet sprider sig ytterligare och ger en luftig känsla till rummet.

ljusinsläpp

Blanka detaljer reflekterar ljuset

Tvärtemot väggar och tak, så gäller det sedan att inreda med detaljer som är blanka. Blanka ytor på föremål, möbler och annan inredning reflekterar ljuset i sin glans och ger ett fint sken över rummet. Det du kan göra är att satsa på ett soffbord i glas och ha massor av glasföremål framme. Likaså kan du välja glansigt kakel eller mosaik i till exempel ditt kök och satsa på detaljer i glansig metall såsom koppar, silver och guld genomgående i bostaden. Det bidrar till att ljuset studsar på ett snyggt sätt genom hela ditt hem och inte bara i ett enda rum.

Satsa även på att inreda med speglar i olika storlekar och former. En spegel är det perfekta exemplet på glansigt material där ljuset bokstavligen speglas in i rummen. Det ger en naturlig förlängning av solens strålar. Speglar har även effekt som gör att rummet känns större och ljusar upp i sin helhet. Ett tips är att hänga upp en spegel i större modell mitt emot ett fönster som kan fånga solljuset direkt när det tittar in.

Byt till skira textilier för ljusinsläpp

Något som nästan är ett måste för att få in mer ljus, är att byta gardiner. Skippa tunga och färggranna gardiner. Här är det tunna, skira och ljusa gardiner som gäller. Att gardinerna ska släppa igenom ljus är grundregeln, men är du inte ett fan av ljusa gardiner kan du välja ett par mörka – så länge de är tunna och släpper igenom mycket ljus.

Byt ut andra textilier i hemmet mot ljusa tyger. Diskhanddukar, lakan, filtar och mattor i ljusare kulörer hjälper att sprida ljuset överlag. Du får ett ljust, fräsch och riktigt vårigt hem helt enkelt, med väldigt enkla medel dessutom.

ljusinsläpp

Placering av möbler och inredning

Sist men inte minst, handlar det om placering och blockering av ljuset. Att skaffa bra ljusinsläpp i hemmet handlar inte bara om att spendera pengar på att göra om och byta ut saker, utan det handlar också om möblering, något som är helt gratis. Se till att ställa möbler och prylar på ett sätt så att de släpper in ljuset, följer ljusets strålar och inte blockerar ljuset. Det är superviktigt, annars är allt arbete med att få in ljus i hemmet förgäves. För vad gör vita matta väggar om det står en soffa framför ett lågt fönster? Inte mycket, skulle vi säga.

En annan inredningsmiss du gärna får undvika för att få ett ljusare hem är felplacering av mörka tavlor. En mörk och stor tavla placerad där det faller dagsljus absorberar ljuset och bidrar till att det inte sprider sig. Rummet blir i stället ganska livlöst och trist. Vill du ha tavlor där ljuset faller in, se då till att placera dina ljusa tavlor där, ett plus är om de reflekterar ljuset med en blank yta.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -