Måla shabby chic möbler

Så målar du shabby chic möbler

För den som önskar ett hem i avslappnad, lantlig stil med en touch av gammal engelsk romantik är shabby chic möbler och inredning ett bra val. Denna inredningsstil bygger på att framförallt möbler ska se lite ”shabby” ut, d.v.s. slitna. De ”slitna” möblerna kombineras med fördel tillsammans med gamla zinkbaljor, spetstyger, linne, fågelburar, fruktlådor med tryck och gamla typer av husgeråd. Men det ska inte se trasigt och nedgånget ut, utan istället bygga på ett intryck av att möblerna åldrats varsamt genom lång och kärleksfull användning. Att köpa antika, välbehållna möbler som slitits på riktigt kan bli kostsamt, men med ganska enkla medel kan man få till shabby chic-stilen själv genom att fixa till och måla möbler shabby chic på ett roligt och enkelt sätt.

målade shabby chic möbler i vitt

Vilka möbler går att måla i shabby chic-stilen?

Många trämöbler som t.ex. byråar, stolar, bord eller sängar går att måla så att de ser ut som shabby chic möbler. När man letar efter möbler att behandla bör man tänka på att den yta som ska behandlas är massiv. En sådan yta är lättare att slipa och behandla med ett bra resultat.

Möbler i gammal stil, som kanske är lite trasiga eller slitna på ett icke-inredningsmässigt sätt, går att hitta i antikaffärer, på loppmarknader, lantliga auktioner eller på begagnat-sajter på nätet till ett inte alltför högt pris.

måla shabby chic möbler

Vad behöver man för verktyg för shabby chic möbler?

Det man behöver i verktygs- och materialväg för att måla möbler så att de ser gamla och slitna ut på ett charmigt sätt är:

  • Penslar
  • Färg – dock ingen grundfärg/primer
  • Möbelvax
  • Vaxljus eller vax
  • Sandpapper
  • Trasor
  • Målartvätt

shabby chic möbler

Hur gör man för att måla shabby chic?

Det första man bör göra är att se till att den möbel man ska måla och behandla är hel och ren. Eventuella reparationer görs bäst innan målning sker. Om möjligt är det också bra att avlägsna eventuella metallinslag på möblerna för att undvika rost. Det kan vara charmigt med rostiga/ärgade delar på möblerna men det kan vara svårt att få till ett riktigt åldrat intryck med rosten som snarare blir rödaktig i början och gör att möbeln ser bara tråkigt sliten ut.

När möbeln är lagad och preparerad ska man tvätta den noggrant med målartvätt och trasor för att avlägsna fett och smuts som kan göra att färgen fäster sämre.

Därefter kan man med fördel sandpappra den yta som ska målas för att ytterligare ge en bättre yta som färgen kan fästa på.

målade shabby chic möbler

Om man vill ha krackelerad färg på vissa ställen av möbeln, vilket kan uppstå på gamla träytor, kan man ta till ett knep med hjälp av ett vaxljus eller annan typ av liknande vax. Man vaxar helt enkelt in den del av ytan där man önskar krackelering. När man sedan målar, fäster inte färgen ordentligt på den vaxade ytan utan spricker.

När ytan är preparerad är det dags att måla. Man täcker hela ytan med hjälp av breda penseldrag. Skulle penseldragen synas en aning gör det inget, det är en del av charmen med gamla, lantliga möbler. Möbeln ska inte grundmålas, man vill ha endast ett tunt lager färg för att därefter kunna ta bort färg på vissa delar.

När färgen har torkat är det dags att gå på med sandpapper igen för att få en matt, sliten yta på färglagret. För att möbeln ska se naturligt sliten ut bör man därefter slipa lite extra på t.ex. kanten av sitsen på en stol, kanske längst fram på armstöden, runt knopparna på en byrå o.s.v. där möbeln, om den använts länge, hade blivit naturligt nött.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -