Möbeltrender 2021 – Trygghet och hantverk

Möbeltrender 2021

Vi söker oss inåt och hemåt. Knappast förvånande efter ett år som 2020, när det hände som ingen trodde skulle hända. Det är det gedigna, det hållbara, det hantverksmässigt utförda som ligger i tiden. Allt som är jordnära och ger en känsla av trygghet i en värld som är oförutsägbar.

Villalivet frågar…

Möbeltrender 2021 1

Svante Öquist, inredningsnestor och bloggare på Sköna hem.

Vad ligger i tiden?

– Hemtrevnad! Hemmet är scenen vi lever våra liv på och i dessa tider är den viktigare än någonsin. Vi vill omge oss med saker som är hållbara. Saker tål att repareras. Vi har inte längre något val. Jag vill också slå ett slag för oängslighet!

Bestäm själv, bli din egen scenograf. Det är ditt hem det handlar om. Och varför då inte gå till naturen för att få inspiration, här finns alla färger som går att uppbringa: blått som havet, gult som solen, grönt som gräset. Allt finns där. Varför ska vi omge oss med det försiktigt grå, bruna och vita när naturen har så vackra färger?

Vilken färg är det som gäller 2021?

– Årets färg är blå. BLÅTT står för hopp och tilltro till framtiden.

Enkla penndrag

Posters med design stiliserade teckningar är något vi kommer att få se mycket av det kommande året. Några enkla penndrag av ett landskap, en kvinnokropp eller älsklingsdjuret träder fram.

Möbeltrender 2021 2

Tidlös design

Om Svante Öquist får välja en enda möbel att lyfta fram blir det klassiska Easy Chair från Norrgavel.

– Den ligger i tiden och är samtidigt fullständigt tidlös. Tillverkad med omtanke om vår miljö och med material som med omvårdnad håller för evigt. Eller som jag brukar uttrycka det – den tål att ärvas.

Skön färgkarta

De vackra, lågmälda naturfärgerna hos Jotun.

Möbeltrender 2021 3

Årets accentfärger

Möbeltrender 2021 4

 

Villalivet frågar…

Möbeltrender 2021 5

Sara Ek, som jobbar med trender på Formexmässan.

Vad ligger i tiden?

– Hållbart, lokalt, hemodlat, obehandlat och textilier som är naturligt färgade. En strävan efter att förlänga livslängden på saker och ting vi omger oss med. En känsla av tidlöshet. Och den övergripande trenden vi tolkat är Hopp.

Vi känner också för att uttrycka oss i den verkliga världen, till skillnad från allt det digitala vi omger oss med. Här kommer hantverk, odling och mat in. Vi blir nyfikna och lär oss gamla hantverk.

Hur är färgskalan?

– Ljus och avskalad. Beige blir stort och även bleka pasteller. Det är lågmält, poetiskt och finstämt. Inga stora mönster utan mer vitt i vitt.

Queen’s gambit

Sara Ek fingrar lyfter fram miniserien Queen’s gambit som en stark inspirationskälla och trendsetter för 2021. Den introverta schackspelande Beth Harmon har redan fått försäljningen av schackspel att skjuta i höjden och 60-talsstilen inspirerar med sin rökighet, det lite nötta och tidlösa.

Möbeltrender 2021 6

Rädda en furumöbel!

Den slitstarka och hållbara furun gör sitt återtåg. Möbler som är lätta att hitta på loppis och passar fint till att recykla och kanske ge ett nytt uttryck. Nämligen ditt eget!

Gröna fingrar

Intresset för krukväxter och då speciellt gröna växter är fortsatt starkt. Det finns en uppsjö grupper på facebook där människor samlas för att dela sitt intresse. Monstera, palettblad, porslinsblommor eller pelargoner. Det finns en växt för alla smaker.

Luddigt och lurvigt

70-talet är starkt på frammarsch och de lurviga mattornas revival är ett säkert tecken på detta. Leta på loppis, de går fortfarande att hitta! Manchester är ett annat material med 70-talskänsla som kommer tillbaka. Slitstarkt och behagligt att känna på. Åsveig kuddfodral i manchestertyg är ”spot on” hos Ikea.

Möbeltrender 2021 7

Mysigt brittiskt

Vi kryper in, vi skyddar oss och vad kan väl vara mer rätt än känslan av bibliotek, trygga tweeder, nötta fåtöljer och stickade tröjor? Tänk brittiskt, tänk gammelfarfars jordglob och tänk camouflagefärger, gärna med en exentrisk touch.

Digitalt hantverk

Hantverk är en stark trend liksom det globala, och de möts på ett antal olika plattformar och i communities som binder samman det du gör med händerna, med den digitala verkligheten. Ett exempel är ravelry.com där stickare och virkare från hela världen möts och delar mönster, visar resultat och inspirerar varandra på alla möjliga sätt.

 

TEXT: EVA MALMSTRÖM BILD: RESPEKTIVE LEVERANTÖR

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -