- Annons -

Vaxade trämöbler är ett vackert inslag i inredningen, inte minst för att trä är ett levande material som ändrar sitt utseende efter tid och får en eftersträvansvärd patina. Tar du hand om dina vaxade möbler i trä på rätt sätt håller de sitt fina skick länge. Läs mer här om hur du tar hand om dessa charmiga trämöbler.

Träslag i olika delar av hemmet ger inredning liv och hemtrevnad. Detta naturmaterial är pålitligt och tåligt, särskilt om du vårdar det på rätt sätt genom åren. Här skriver vi om vad som kan vara bra att tänka på vid skötsel på vaxade trämöbler.

Så tar du hand om möbler i vaxat trä

För att trä ska se fint ut en längre tid och inte drabbas av slitage som ljus och vätska utsätter materialet för, måste du ta hand om det ordentligt. Undvik att placera din möbel i stark ljussättning från solen i ett fönster i södergående riktning, likaväl som vätska och fukt. Kort och gott handlar det om en portion sunt förnuft och varsamhet.

Bra att veta om trä som material

vaxade trämöbler

Eftersom trä är levande reagerar det både på starkt ljus, värme och vatten. Det kan både krympa, mogna, ändra nyans och svälla. För att dina vaxade trämöbler ska behålla sin originella charm är det med andra ord viktigt att sköta underhållet. Tänk bland annat på följande:

  • Låt inte koppar eller glas med vätska stå på bord en längre tid utan underlägg. Särskilt inte om det är varm vätska eller om själva glaset i sig är fuktigt. Det skapar märken du förmodligen inte kommer få bort.
  • Är en liten del av bordet belyst av solen på dagen? Då riskerar det att bildas en ljus fläck just där, eftersom träytan reagerar och kan blekas av ljus.
  • Vissa träslag mognar och ändrar nyans fortare än andra, kolla upp vad din vaxade trämöbel består av för material och anpassa skötseln efter detta.
  • Temperatur påverkar stort om träet sväller eller krymper, har du det stående ute en fuktig sommar kommer det påverka både beslag och yta. Det kan du behöva justera eller reparera.

Övrig skötsel av vaxat trä

Hur rengör du bäst en vaxad träyta? Och vad finns det att tänka på när det kommer till just vaxet till möbeln? Enligt experter på vaxade trämöbler är den bästa och mest skonsamma rengöringen det som sker med en lätt fuktad, mjuk och urvriden bomullstrasa. Den ska endast vara fuktad av vatten och eventuellt med en mild tvållösning. Efter att du torkat av din trämöbel är det viktigt att torrtorka med en mjuk, ren och fullständigt torr bomullstrasa. Låt inte fukt ligga och dra sig, det drar upp fibrerna i träet och skapar en luden ytan. Med andra ord kan ytan förstöras eftersom träet är så känsligt.

  • Kom ihåg! Vaxade ytor är skörare än lackade. Behandla din vaxade möbel med både kärlek och varsamhet.

Var försiktig med att placera ett hårt eller vasst föremål på ytan som kan skada träet om det går igenom vaxet. Använd alltid underlägg till glas, koppar och varma tallrikar. Då minimerar du risken för skador och fläckar som inte går att få bort. Ett tips är att alltid ha bordstabletter eller en heltäckande duk som skydd mot träytan.

Vaxa din trämöbel

Bra att veta är att en trämöbel behandlad med vax ska fortsätta behandlas med samma ämne. Du ska alltså inte övergå till att behandla med till exempel olja. Olja innehåller lösningsmedel, vilket löser upp den vaxade ytan. Det går nästan att höra på namnet. Vax ger ett bättre skydd än vad olja gör, samtidigt som det ger träet ett mer levande uttryck. Det du måste göra är dock att vaxa regelbundet för att detta ska hålla sig, minst 2-3 gånger per år.

  • Se till att använda ett vax som är tillverkat särskilt för möbler.
  • Arbeta med mindre ytor åt gången eftersom vaxet torkar snabbt och blir då svårare att polera.
  • Titta alltid på produktinformationen tillhörande vaxet för att veta vad som gäller.
  • Använd med fördel vax som har rekommenderats i butik, särskilt i den affär du köpt din möbel. De är experter och vet vad som funkar bäst.

Lycka till med din skötsel av vaxade trämöbler!

 

- Annons -