- Annons -

En del saker hör inte hemma i ett sovrum. Här reder vi ut vad du ska rensa bort och vad du ska ha kvar – både för sömnens och inredningens skull. Rensa sovrummet är enkelt och görs med några små tumregler.

Har du börjat känna dig stressad och irriterad när du går till sängs? Det kan bero på att ditt sovrum behöver rensas ut på prylar. Få saker är så enerverande som ett rum där det ligger saker överallt, och som i sin grundläggande utformning skapar klädhögar och för många intryck innan du ska somna.

  • Det bästa sättet att skapa harmoni i ett sovrum är genom att hålla det så avskalat som möjligt.

rensa sovrummet

Rensa sovrummet på prylar

Att ha ett sovrum överbelamrat med prylar är inte bra för att skapa sinnesro. När saker och ting känns ofärdiga i ett sovrum, ställer kroppen in sig på att ta itu med dem. När du lämnar köket, släcker om dig i vardagsrummet och kliver in i ditt sovrum ska det finnas tid för avkoppling och harmoni. Håll sovrummet avskalat, för även om det är städat och rent kan det lätt skapa ett stökigt intryck.

Stökig säng

Börja med att ta en titt på sängen. Är den lätt att bädda, eller slarvas den ihop det sista som görs innan du går till jobbet? Visst är det trevligt med en massa kuddar, ett trendigt överkast – och så den där pläden som ledigt ska hamna på sniskan? Det är inte alltför sällan som det hastas ihop till en röra där kuddarna ligger snett och pläden hamnat fel. Vet du med dig att du inte alltid åstadkommer den där hotellbäddningen är det kanske på tiden att ge upp den ambitionen.

  • Se till att sängen är lätt att bädda. Många kuddar är fint, men du behöver inte överdriva. Gör det enkelt för dig att göra det snyggt på morgonen innan jobbet.

Överkastet

Visst är det frestande att välja ett vitt överkast som ser sådär fräscht och mysigt ut? Men om du vet med dig att du gillar att dricka te i sängen och att du tenderar spilla då och då, kan det kanske vara värt att överväga en annan färg. Ett överkast som är melerat eller lätt mönstrat minskar pressen på att tvätta var och varannan dag. Rensa sovrummet från alla ständiga måsten, och välj något som gör det enkelt för dig!

Lakanen

Börjar dina lakan tappa färg och struktur? Då är det dags att rensa bort dem från ditt sovrum. De skapar nämligen ovälkomna känslor hos dig och gör att ditt sovrum känns ofärdigt och stökigt. Nya lakan i någon mysig färg skapar dessutom variation i vardagen, och gör det lite upplyftande att dra bort överkastet och krypa ner.

Kuddarna

Rensa sovrummet från alla onödiga inredningskuddar. I alla fall om du inte orkar lägga ner tio minuter på att bädda varje morgon. Vad händer om du plockar bort hälften av kuddhögen? Kanske får det dig faktiskt att orka bädda fint hädanefter?

  • Tänk också på att kuddar inte håller för evigt. Börjar dina kuddar bli knöliga och tappa passformen? Rensa bort och köp nytt.

rensa sovrummet

Persienner

Hur har du det med mörkläggningen därhemma? Är det persiennerna som står för mörkläggningen i ditt sovrum? Det är du nog inte ensam om. Fundera på vad som skulle hända om du monterade dit en rullgardin istället. Förmodligen blir mörkläggningen mer effektiv, och det ser dessutom betydligt bättre ut.

På väggarna

Vad har du på väggarna? Många lägger ner mycket tid på att hänga upp fina bilder och tavlor i ett enda virrvarr av intryck på väggarna. En del trivs med det – låt så vara, vi har alla olika sätt att trivas på. Om du vet med dig att du är en människa som inte behöver allt för mycket intryck är det dock läge att se över om det kanske är lite för mycket på dina väggar. Plocka ner alla små tavlor och inramade bilder och ersätt det med en stor tavla som väcker varma känslor i dig.

Avlastningsfåtöljen

Avlastningsfåtöljen, vår ständiga följeslagare. Så praktisk, eftersom man slipper vika ihop sina kläder eller lägga dem direkt i tvättkorgen. Eller? Kanske är det så att din avlastningsfåtölj bara skapar enorma klädhögar som du blir tvungen att ta tag i när det är dags att städa. Spara dig den tiden och energin för framtiden. Blir din fåtölj bara en ursäkt för att inte lägga den använda tröjan i tvättkorgen, är det kanske bättre att rensa bort den från sovrummet.

Vi på Villalivet hoppas du fick lite idéer om hur du kan rensa sovrummet. Lycka till!

Du har väl inte missat vår artikel som tipsar om hur du inreder sovrummet för en mer harmonisk sömn?

- Annons -