- Annons -

[emaillocker]En lädersoffa ska tvättas varsamt och med rätt rengöringsmedel. Ha i åtanke att lädersoffor kommer i olika typer av läder, och det är bra om du kan ta reda på vad som gäller för just din soffa. Olika behandlingar av lädret kan reagera olika på mild tvål och vatten.[/emaillocker]

En lädersoffa ger en exklusiv känsla i ett vardagsrum och kommer i en rad olika varianter. Även om läder är ett beständigt material så kräver det ändå en hel del underhåll för att hålla sig fint. Om du har möjlighet är det bra att ta reda på vilken typ av lädersoffa du har. Då vet du om din soffa är överkänslig mot mild tvål, och kan köpa den tvål som lädersoffan klarar av.

  • Använd alltid sparsamt med vatten när du rengör lädersoffan, oavsett vilken typ av läder det är.

lädersoffa

Vardaglig rengöring av lädersoffa

Skinn och läder kan bete sig olika. Finns det en skötselguide till din lädersoffa är det bra om du tittar på dess specifika rekommendationer. Läder är ett organiskt material som kräver en del underhåll, men det är inte svårt att hålla rent och med rätt medel kan du hålla den snygg och fräsch länge.

Dammsuga lädersoffa

För att hålla din lädersoffa snygg och fräsch till vardags finns det några saker du kan passa på att göra när du städar. Ha för vana att dammsuga soffan i skarvar med en soffmunstycke, där samlas en massa damm och smulor som lätt kan irritera när man sätter sig ner i soffan. Passa också på att dammsuga armstöd, alla kuddar och bakom soffan. Använd sedan en torr mikrofiberduk för att torka av.

Torka av fläckar med mild tvål

Om du har fått en enklare fläck på din lädersoffa kan du torka bort den med mild tvål utblandat med vatten. Här är det återigen viktigt att poängtera att det är bra att kontrollera ifall din soffa har ett specifikt läder som inte tål mild tvål. Det som kan hända är att lädret skadas och missfärgas av tvålen.

Om du är osäker kan du göra på följande sätt: välj ut en yta som inte syns, till exempel på baksidan av soffan, och provtorka med tvålblandningen där. Låt det torka för att se om det skapas en missfärgning. Uppstår inga synbara förändringar, kan du torka av soffan med samma blandning. Skulle det istället uppstå fläckar kan du använda enbart vatten. Tänk då på att inte använda en allt för blöt trasa.

lädersoffa

Ta bort fläckar med vit vinäger

Skulle din soffa ha tuffare fläckar, som inte går att få bort med mild tvål eller vatten, kan du använda vit vinäger istället. Du behöver inte oroa dig för att det kommer lukta vinäger om soffan efteråt. Blanda hälften vatten och hälften vinäger, fukta en trasa och torka försiktigt ytan med vinägerblandningen. Eftertorka med en torr trasa när fläcken är borta.

Ta bort tuggummi från lädersoffa

Något som lätt fastnar på lädersoffor är tuggummi. Det är lätt att få för sig att man kan få bort det genom att skrapa med sina naglar, men tyvärr brukar det bara förvärra situationen. Det finns ett enklare knep som är effektivt men som inte alla känner till.

Du behöver följande:

  • Isbitar
  • Plastpåse
  • Hårtork
  • Torr trasa

Lägg isbitarna i en plastpåse och placera sedan på tuggummit genom att trycka med din hand. När tuggummit frusit kan du enkelt plocka bort tuggummit med händerna. Sitter det fortfarande kvar tuggummirester kan du prova frysa dem igen. Sitter de kvar, kan du värma tuggummit med en hårtork. När det smälter kan du torka bort resterna med en trasa. Rengör sedan med en lätt fuktig trasa, eventuellt lite mild tvål i, och torka torrt med en trasa.

Hoppas du fick svar på dina frågor om hur du kan rengöra lädersoffan!

Har du en möbel i konstläder? Läs om hur du underhåller dina möbler i konstläder istället!

- Annons -