Små sovrum – att sova gott på små ytor

Compact living har blivit modernt under de senaste åren och människor har verkligen lärt sig hur man lever smart på små ytor. Sovrummet är en fundamental del av ett hem men kan också inredas på smarta sätt som sparar på ytan, och i vissa fall kan man till och med installera en fällbar säng.

En viktig aspekt med konceptet compact living är att våga blanda funktioner i ett och samma rum. Det vill säga att ett sovrum inte bara måste vara ett sovrum på samma sätt som köket också kan ha andra funktioner såsom matsal eller vardagsrum.

En stor fördel med att bo smått är att hyran sänks avsevärt, men också driftkostnaderna i hemmet eftersom att små ytor inte kostar lika mycket att värma upp som större dito.

Små sovrum
Compact living – konsten att våga blanda funktioner

Här är ett rum som har lyckats kombinera olika typer av funktioner i ett och samma rum, med allt från fåtölj och soffbord till en sovalkov som har avgränsats med en bokhylla. En sovalkov är ett väldigt bra alternativ för en compact living säng eftersom sängen då inte sticker ut från väggen och inte tar upp extra plats från rummet.

små sovrum - compact living
Compact living-sängen blir rummets utsiktsplats

Här är ytterligare ett exempel på hur man kan dela på samma yta för olika syften, där matbordet får samspela med sängen och tv-hörnan, och i bakgrunden syns köket. En fördel med att samla alla rum i ett är att man får en bättre överblick över sina saker och lättare kan hålla efter rummet så att man inte stökar till för mycket eller förlorar saker.

Läs också: Svårt att Sova? 5 Effektiva tips för bättre sömn

En annan fundamental aspekt vad det gäller att inred små sovrum och compact living är förvaringssystem. Att förvara saker behöver inte gå till som man brukar tänka sig traditionellt, och det är bra att beräkna även väggarna som förvaringsyta.

Litet sovrum
Bygg förvaringen på höjden – spara mer plats

I den här bilden har man till exempel valt att förvara cykeln i en enkel anordning mot ett hörn i rummet, vilket sparar mycket yta. Dessutom har man använt sig mycket av lådor i bokhyllor för att förvara de löst liggande sakerna, vilket också sparar på yta eftersom förvaringen då byggs på höjden.

Ett vanligt sätt att avgränsa små sovrum från resten av rummet, är genom att sätta upp en bokhylla eller en hög bänk mellan ens compact living-säng och resten av möblerna, eller mellan andra delar av rummet.

Små sovrum - delat kök & vardagsrum
I den här bilden har man delat av köket från vardagsrummet med en bänk som tillåter kommunikation mellan “rummen” men som också ger en känsla av att det börjar ett nytt rum efter bänken.
Små sovrum - matbord gränsar av
Här har istället matbordet satts mot den provisoriska väggen och skapar på så sätt också en avgränsning mellan kök och vardagsrum.

Soffor – ibland nyckeln i små sovrum

Även soffor bör tas i beräkning som ett alternativ till en compact living-säng och antar då en funktion både som vardagsrumsmöbel och som sovrum. I flera av bilderna syns alternativ på olika soffor i vardagsrum, och om man använder en bäddsoffa har man alltså löst åtskilliga problem med sängar som tar upp mycket plats. Bäddsoffor kan vara den perfekta lösningen för små sovrum eller små rum i allmänhet om man vill spara plats.

Det är anmärkningsvärt hur mycket de olika exemplen skiljer sig åt och det är tydligt att det finns mycket kreativitet i att leva smått eftersom man då tvingas till att tänka nytt. Som synes i alla olika exempel så kan man få in ett helt hem i ett rum, och det går väldigt bra att kombinera olika funktioner i samma möbler. Bara fantasin sätter stopp! Även stilen kan vara väldigt olika, som ses i bilderna, och det går att inreda i allt från ljusa, rena färger och former till att tänka mer enligt en hip lägenhet i New York med tegel i väggarna.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -