Inspiration till färgsättning av sovrummet

Att inreda sitt sovrum så att man känner sig hemma och lugn är väldigt viktigt eftersom det är där som man ska kunna vila. Många inreder sina sovrum med en så ljus färgsättning som de kan, men det finns inget som säger att man inte kan välja lite mörkare toner och framhäva natten i sovrummet. Detta behöver förstås inte betyda att man sätter allt i svart men en mörkare färgskala kan se väldigt snyggt ut i ett sovrum.

inspiration färgsättning sovrum

I flera av denna artikelns bilder syns olika exempel på hur ett svart sovrum kan se ut. I det här rummet har man till exempel valt att fokusera det mörka till golvet och till möblerna, där både sängen och bokhyllorna går i en elegant svart ton. Väggarna är fortfarande vita vilket ger rymd och en luftig känsla till och med åt ett svart sovrum, men där känslan fortfarande går i svart på grund av att möblerna framhävs mycket mot väggarna.

färgsättning sovrum - vita sängdetaljer

I den här bilden ses en helt annan approach där det är väggarna istället som har fått bli mörka och istället är det sängen som har fått vita detaljer för att kontrastera.

Färgsättning sovrum - kombinerat svart & vitt

Här har man istället kombinerat svart och vitt och låtit en fondvägg matcha golv, gardiner och sängbas i en svart ton, men man har låtit huvuddelen av väggarna vara vita, och även lakan i sängen.

Men det går förstås mycket bra att inreda ett vitt sovrum också, och många tycker just om att framhäva det ljusa i sitt sovrum eftersom det är där som de ska vakna på morgonen. Ett vitt sovrum kan dock se ut på väldigt många sätt och det finns många vackra och skira detaljer som man kan leka med för att framhäva den ljusa effekten. Till skillnad från i ett svart sovrum kan man i ett vitt sådant inte leka lika mycket med kontraster, men istället går det bra att matcha olika typer av vitt.

Färgsättning sovrum - vita sirliga detaljer

Här är ett rum som får en att vandra tillbaka till 1700-talets Frankrike med sirliga detaljer både i sängbordet och i överkastet. Man har valt att kombinera en klassisk vit färg med en vit, lite gräddigare ton för att framkalla en mjukare känsla mot den mer kalla vita färgen, vilket ger rummet en fräsch och välkomnande känsla.

Färgsättning sovrum - enhetligt vitt

I det här rummet har man istället gått “all in” med den vita färgen och allt går i samma vita ton vilket ger ett väldigt enhetligt intryck av rummet. Det här är förstås ett väldigt bra sätt att framhäva ljuset i ett rum och dessutom att ge rummet så mycket rymd som möjligt, då det vita förstärker effekten av att rummet är stort och luftigt. En aspekt som man bör tänka på om man vill inreda sitt sovrum på det här sättet, emellertid, är att man måste hålla det väldigt rent för att det inte snabbt ska se smutsigt ut.

Färgsatt sovrum - modern villa-känsla

Färgsättning sovrum - vita träpaneler

Det finns emellertid en uppsjö av olika idéer för hur man kan inreda ett vitt sovrum. Till exempel kan man måla sin träpanel vit för att matcha golvet och kombinera med stilrena möbler som ger en modern villa-känsla åt rummet, som i de ovanstående sovrummen.

Färgsättning sovrum - ljust björkgolv

Men det går precis lika bra att kombinera ett ljust björkgolv med vita möbler för att få samma fräscha och ljusa känsla till sovrummet.

Färgsättning sovrum - tapeter

Färgsättning sovrum - paneler

Oavsett om man väljer en ljusare eller mörkare palett så går det att improvisera fram många alternativ. Det går förstås också bra att sätta en färgklick i rummet, antingen genom en rolig tapet (övre bilden) eller en panel som matchar några detaljer på sängen som lyfts fram (nedre dito).

Färgsättning sovrum - matchande kudde & spegel

I den här bilden har man lagt en mörk kudde som matchar spegelramen för att kontrastera den annars vita känslan i rummet.

Som sagt, variationerna är oändliga!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -