Har du någonsin drömt om att komplettera din existerande inredning med en tegelvägg inomhus, för att uppnå den där speciella New York-känslan? Tegelväggen är en klassisk inredningsdetalj som får lika många att höja på ögonbrynen som att vrida sig i avund.

Vissa kallar det kitschigt och effektsökande, andra trendigt och rustikt. Om du tillhör den senare kategorin ska du inte tveka en sekund – att inreda hemmet med en tegelvägg kan göras både uppenbart och smakfullt – och är helt klart en av heminredningens absolut hetaste trender!

Så – hur ska du gå tillväga för att piffa upp inredningen med en tegelvägg inomhus?

exponerad tegelvägg inomhus

Riktig, exponerad tegelvägg

Enklast av allt är förstås om du har en befintlig tegelvägg i ditt hus, som redan är helt eller delvis exponerad. Om så är fallet har du just dragit jackpotten! Men det finns några saker som är viktiga att tänka på.

Till att börja med kan teglet vara i varierande skick, delvis beroende på hur gammalt det är och delvis beroende på vilka fukt- och temperaturförhållanden det exponerats för. Generellt sett kan man dock räkna med att tegel som stått inomhus under normala omständigheter har klarat sig ganska bra. Så, förutsatt att skicket är gott: När du nu bestämt dig för att använda väggen som en läcker inredningsdetalj är det viktigt att du tar väl hand om den och det första steget är att tvätta den.

touch av tegelvägg inomhus

Tegel tvättas med fördel med en blandning av vatten och vinäger, vilket resulterar i minimalt slitage på ytan. Det kan ändå vara bra att börja med att tvätta en bit av väggen som inte är så synlig, se hur teglet reagerar på tvättblandningen för att sedan anpassa mängden vinäger efter ytans reaktion.

När väggen är ren är nästa steg att bestämma dig för om du vill måla den. Om du är orolig för att din tegelvägg ska dra för mycket uppmärksamhet till sig, och på så vis leda ögat från din övriga inredning, kan vitt vara en bra färg att överväga. Genom att måla väggen vit ger du den samtidigt en skyddande behandling, som gör att den kommer vara mer stryktålig och i större utsträckning klara av naturligt slitage.

färgad tegelvägg inomhus

Tycker du att en helt vit vägg blir lite för anonymt? Inga problem! Testa att blanda ned en tredjedel vatten i den vita färgen och måla sedan ett litet parti av väggen för att se resultatet. Färgen blir lite fläckigare och får en tydligare struktur, vilket kan vara oerhört effektfullt i rätt miljö. Och självklart kan även andra färger vara oerhört piffiga i rätt miljö! Bara din fantasi sätter gränserna när du väljer färg till din tegelvägg.

Nästa steg är att impregnera väggen. Det här blir extra viktigt om du väljer att inte måla tegelväggen, men kan vara värt att göra i vilket fall. Allra viktigaste blir detta om väggen är omålad och belägen i köksmiljö, eller annan miljö där den kommer utsättas för fett och fukt.

Impregnering kan göras på olika sätt, men en beprövad variant är att använda lika delar linolja och luktfri terpentin. Ytan kommer bli mörkare än den var innan impregneringen, så var beredd på en liten förändring. Om du vill använda ett miljövänligare alternativ, och samtidigt behålla väggen något ljusare, så är såpa ett utmärkt alternativ.

tegelvägg inomhus - kök

Fusktegel!

Så, om du inte har någon exponerad tegelvägg inomhus, vad gör du då? Misströsta inte, det finns snyggt och behändigt så kallat fusktegel att köpa på de flesta byggvaruhus. Fuskteglet monteras enkelt på väggen, ungefär som klinkers. En fördel är också att du slipper oroa dig för att behandla väggen, och istället för att måla den kan du bara köpa den färg du önskar!

Så – lycka till med din nya tegelvägg inomhus!