Välj passande dörrar inomhus

Att inreda ett hem kan vara både enkelt och svårt, beroende på kunskap och intresse. Detta varierar mycket från person till person; vissa vet exakt vad de är ute efter till sitt hem och vissa har inte en aning om hur de ska gå tillväga. Oavsett vilken av dessa personlighetstyper som man tillhör, är det alltid bra att få inspiration från alla håll och kanter. Något som man kanske inte först och främst tänker på när man ska göra om i sin bostad är betydelsen av snygga dörrar. Om man tänker efter så tar dessa faktiskt en hel del plats, vilket innebär att de i allra högsta grad är synliga i ett hem. Detta märks särskilt när man har fula och slitna dörrar, där färgen kanske har skalats av eller där det finns stora eller små hål.

Det allra första intrycket av ett hus handlar mycket om entrén, där man möts av ytterdörren. Den här artikeln ska dock fokusera på innerdörrar och vad man ska tänka på vid valet av dessa. Här finns det massor att botanisera i och det är inga problem att hitta varianter av innerdörrar som passar alla, oavsett smak.

välj passande dörrar inomhus

Hur gör man för att välja rätt dörr inomhus?

Precis som med all annan inredning så handlar det förstås mycket om eget tycke och smak. Innerdörrar är inget undantag här: Våga gå efter den egna känslan för att inreda ett hem på bästa sätt, även när det gäller dörrar inomhus. Vad man väljer här beror också mycket på hur noga man är med att dörrarna ska matcha husets ålder. Till många äldre hus, upp till och med 20-talet, väljer de flesta att satsa på innerdörrar som har vackra sniderier – så kallade spegelmönster. I och med funkisstilen blev dock all inredning lite mer avskalad och dörrarna följde förstås detta nya mode i och med att de blev ”slätare”.

Något man bör ta med i beräkningen när man ska satsa på nya dörrar inomhus, är att se till att dörrfodret och karmen inte bara passar storleksmässigt – utan också stilistiskt. Här är det sällan snyggt att dörrfodret har en annan färg än vad själva dörrarna har. Till vita dörrar passar således vitt dörrfoder och så vidare. Enhetlighet är med andra ord av vikt här.

För att skapa en riktig wow-effekt inne i bostaden kan man med fördel satsa på minst en dörr inomhus med en avvikande färg; kanske riktigt illröd eller djupt blå. Tänk här på dörrar som smyckar typiska brittiska hus; ganska tråkiga tegelhus egentligen men som får ett helt annat utseende med en tillsatt och välplacerad färgklick! Precis som i Storbritannien kan detta trick användas för att framhäva något med enkla och ytterst effektiva medel. Att enbart ha dörrar i klatschiga kulörer är dock inte att rekommendera, eftersom det helt enkelt blir alldeles för mycket färg i de flesta fall.

rätt dörrar inomhus

Olika material på innerdörrar

Idag är det vanligt att dörrar avsedda för bruk inomhus är tillverkade av ett lätt material som kallas MDF, som i praktiken är formpressat trä. När man tittar på dörrar inomhus kan man dock hitta varianter av många olika material. Det finns absolut klassiska, massiva innerdörrar att tillgå om man så skulle önska. Självklart varierar priserna en hel del beroende på vilken variant man är ute efter; de massiva dörrarna är rejält mycket dyrare än de som är tillverkade av MDF. Självklart handlar valet om vad man är beredd att betala för de nya dörrarna. En avgörande faktor här kan förstås vara hur många dörrar man behöver införskaffa.

glasdörr inomhus

Andra varianter

När det handlar om dörrar inomhus ska man inte enbart tänka släta dörrar. Tänk på att det finns varianter som har inbyggda fönster! Dessa släpper både in och ut välbehövligt ljus mellan rummen i en bostad och blir på så sätt ett komplement till det naturliga ljuset och övrig belysning. Dessutom är det riktigt snyggt och kan ge rummet en karaktär som saknats tidigare. Vanligast är det med fönster av frostat glas. Fönster finns i olika former och storlekar, allt från runda till rektangulära. Vissa modeller har stiligt spröjs, likt fönster på äldre fastigheter.

stilren dörr inomhus

Olika aspekter att ha i åtanke

Förutom ett högre pris på massiva dörrar så finns flera fördelar med att välja dessa. Exempelvis är de massiva varianterna möjliga att slipa ner något om man så skulle önska. De erbjuder också en betydligt bättre ljudisolering än de enklare, formpressade dörrarna av MDF eller dörrar av plywood. Om det med andra ord är tystnad man är ute efter, ska man absolut överväga de lite mer rejäla dörrarna. Sedan är förstås känslan en helt annan på de massiva dörrarna; tyngden utgör en stor skillnad och det är en helt annan känsla att manövrera en tyngre dörr än en som är lättare. Kan man bara hantera den högre kostnaden för de massiva dörrarna är de väl värda sitt pris.

Självklart går det också att kompromissa när det handlar om dörrar inomhus. Beroende på faktorer som planlösning m.m. kan det vara fullt möjligt att ha olika dörrar i bostaden. Är så fallet kan man satsa på lite dyrare dörrar på ett ställe i hemmet och lite billigare varianter på ett annat. Kanske kan man investera lite extra i exempelvis vardagsrummet och lite mindre i sovrummen. På så sätt kan man komma relativt billigt undan och därmed ha pengar över till annan inredning. Tänk dock på att ha likadana dörrar i samma rum, annars blir skillnaden mellan dörrarna lite för uppenbar.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar