Lär dig renovera köket själv

KATEGORI

Dags att renovera ditt kök?

Köket har länge varit något av en central plats i hemmet och det är inte så konstigt; det är här familjen ofta möts både för fikastund, middag och matlagning. Inte konstigt då att det är just i sitt kök som man vill ha det extra fräscht och fint. Med anledning av detta är köket en av de platser i hemmet som vi renoverar mest. Renoveringen kan förstås både vara sparsam och helomfattande och allt däremellan, det beror självklart på vad man själv vill – samt om det är något man måste göra om exempelvis en vattenskada uppstått. Vill man bara få en lite nyare känsla i köket kan nya tapeter eller ny färg på väggarna göra susen. Populärt är också att lackera om skåpluckorna i en annan kulör och därmed få känslan av ett uppdaterat och renoverat kök. Men, hur ska man då tänka när man vill renovera hela köket?

Renovera köket från topp till tå
Redo att renovera köket? Ibland behöver man inte göra en fullständig renovering, utan bara ta tag i vissa aspekter av köket. Kan vara att man behöver måla om, eller byta ut lite saker. Oavsett finns det en del att tänka på, och oftast kan det behövas lite förnyelse.

Det du kan göra när du renoverar köket själv

Enklare renoveringsarbeten som redan nämnts, tapeter och färg, kan med lätthet göras på egen hand. Likaså att måla skåpluckorna i annan färg, samt måla både tak- och golvlister. Det är heller inga problem att lägga om golvet. En del gamla kök har fortfarande gamla och fula plastmattor och det är därför frestande för många att byta ut dessa till nyare trägolv. Alla dessa åtgärder gör otroligt mycket för känslan i köket och det krävs faktiskt inte så mycket jobb – samtidigt som det är ganska billiga investeringar.

Är du lite händig kan du när du renoverar köket också fixa snickerierna själv. Med andra ord är det fullt möjligt att på egen hand ta bort gamla, slitna skåp och spika upp nya. Här krävs det dock en hel del planering, där det viktigaste är att man har rätt mått på köket och det utrymme som finns tillhands. Det skadar verkligen inte att mäta några gånger för mycket, så att du helt säkert vet att du har de korrekta måtten. Mät både väggarna och de gamla skåpen, men främst är det måtten på väggarna som är viktigt att ha rätt – skåp och måtten på dessa ändras med tiden och det finns en uppsjö av olika varianter att tillgå idag. Du kan med all säkerhet få lite tips där du handlar ditt nya kök.

Renovera köket själv eller mha proffs
Att renovera köket själv eller med hjälp av proffs är egentligen helt upp till en själv och vilka förutsättningar man har. Det viktiga att tänka på är att det finns både fördelar och nackdelar med båda, och att inget val är fel.

Det du behöver hjälp med när du renoverar köket

Såvida du inte är licensierad elektriker eller rörmokare till yrket, måste du verkligen ta hjälp med arbete som har med el och VVS att göra när du ska renovera köket. Detta är jätteviktigt, då du annars kan få stora problem med både elfel och vattenläckage om det inte utförts på rätt sätt. Dessutom kan det bli bekymmer med att få ut någon ersättning på försäkringen.

Det finns mycket som är kopplat till både vatten och el i ett kök. Spis & ugn, kyl & frys, belysning, diskmaskin och mycket annat kan kräva en del anpassning för att det ska fungera som det är tänkt. Särskilt i de fall där du vill flytta kontakter och strömbrytare, eller om det behövs förlängning eller omdragning av elkablar. Rördragning till köksblandare är mycket trixigt om man inte vet exakt vad det är man ska göra och här är det lätt att det blir läckage om arbetet inte utförs på absolut rätt sätt.

Detsamma gäller installation av diskmaskin, som helst ska ha en avstängningsbar kran i anslutning till blandaren. Har inte blandaren en kran, går det förstås bra med en kran på anslutningsröret till diskmaskinen. Ytterligare anslutningar som ligger dolt kan dock tyvärr vara källan till läckage och detta kanske man inte märker förrän det gått lite för långt; om exempelvis röret står och smådroppar.

renovera kök
När det kommer till att renovera köket själv så tror de flesta att de kan hantera det när de sysslar med potentiellt farliga delar som exempelvis el och dylikt. Svälj stoltheten i detta fallet, och ta hjälp av proffs. Plånboken, köket och din hälsa kommer att tacka dig.

Hur planerar du för ditt nya kök?

När man ska renovera köket måste man ha någon form av plan för hur detta ska utföras, samt förstås vad som ska göras. Allra bäst är att sätta sig ned i lugn och ro och skissa på den eller de lösningar man kan tänka sig. Säkert har du både en eller flera idéer om hur ditt nya kök kan tänkas se ut. Oavsett om du använder ett avancerat datorprogram för att rita upp köket som ska renoveras eller om du på traditionellt vis använder papper och penna, så är en ritning eller skiss av något slag en nödvändighet. Genom att skissa noggrant kan man redan här fånga upp tänkbara tankefel och missar som skulle bli kostsamt när arbetet kör igång. Planeringsarbetet är dessutom halva nöjet, precis som att planera inför en härlig resa eller något annat som man ser fram emot!

När du ritar upp köket, börja med att rita in måtten så att du får en bra grunddisposition. Här ska du förutom längd och bredd även få med takhöjden. Notera sedan var fönster och dörrar finns, samt måtten för dessa, inklusive avståndet mellan golvet och fönstren. Det är också bra att få med var elementen sitter, om sådana finns, samt var rör och ledningar finns. Sedan kan du med fördel rita in matbord, skåp, stolar och annat möblemang av betydelse.

Planerar du ny kyl och frys, tänk på att rita in avståndet mellan dessa och väggen bakom. Tänk också på det utrymme som ska finnas för spisfläkt och liknande. Något att tänka på är också åt vilket håll skåpdörrarna öppnas, så att inget kolliderar. Likaså bör man se till i sin planritning att det går att öppna diskmaskinen utan problem.

Planera att renovera kök
Att planera inför att renovera köket är både a och o. Utan en riktig plan kan det lätt gå snett. Med en god förståelse för vad som bör göras och en tanke hur man ska nå dit så går renoveringen som smort.

Renovera köket – en summering

Det du behöver tänka på i korthet när du ska renovera ditt kök är följande:

  • Tapetsering, målning, golvläggning och enkla snickerier kan du utföra själv.
  • Allt som har med el och VVS att göra måste du ta hjälp med. Viktigt!
  • Planera ditt kök noga och gör en ritning, eller helst av allt flera ritningar, så att du får en bra överblick och kan stoppa eventuella missar och tankefel i tid.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -