- Annons -

Välj en bänkskiva till ditt kök som passar dina behov och din inredningsstil. Idag finns många alternativ som är både trendiga och mindre underhållskrävande. Fundera över vad som är viktigt för dig. Sten, keramik eller trä i naturfärg. Vad passar dig?

Gillar du naturfärg är trä det material du ska välja till din bänkskiva. Bruna och neutrala nyanser är typiska naturfärger som används mycket i inredning, vilket beror mycket på att nyanserna lätt blandar sig med andra kulörer. Kanske är du ute efter en bänkskiva som ska inge en särskild känsla? I slutändan representerar ditt hem dig själv vilket gör det viktigt att valen du gör i din inredning också sammanfaller med just dig.

Bänkskivor i olika material

Bänkskivor tillverkas i flera olika material. Keramik, natursten, laminat och trä är några nämnda. Väljer du trä kan det vara bra att fundera på om du vill ha en bänkskiva i massivt trä eller i stavar som limmas ihop till en stor bänkskiva. Skivor som limmas ihop går oftast under namnet lamellskivor och är lätta att få tag på. Den i massivt trä är mer exklusiv och specialbeställs vanligen utifrån särskilda önskemål och med önskat mått.

Bänkskivor i olika träslag och stilar

bänkskiva

Det finns flera olika träslag att välja mellan. Det vanligaste är dock en bänkskiva i ek, björk, ask eller lönn vilka ger en klassisk känsla till köket. Mörka träslag som valnöt och teak är också populära och dessa ger en mer trendig känsla. Något att tänka på här är att träslagens färger också står för olika saker. Mörkbrunt trä, till exempel, står för komfort, stabilitet och erfarenhet samtidigt som en ljusbrun tränyans däremot står för elegans, lugn och renhet. Dock ska du lägga på minnet att trä generellt sett ger en varm känsla i ett kök och balanserar ut de hårda materialen och de raka linjerna som vanligtvis finns i detta rum.

Modernare känsla med skiva i annat material än trä

Om du snarare är ute efter en modern känsla i köket är trä något du ska bortse ifrån och istället blicka mot andra material såsom rostfritt stål och sten av olika slag. En stark trend de senaste åren har till exempel varit att välja bänkskiva i marmor eller granit. Men dessa val är ganska kostsamma eftersom materialet är dyrare och skivorna måste måttbeställas. Så om du inte vill ha trä men heller inte vill lägga massor med pengar på din bänkskiva, kan rostfritt stål vara något för dig. En annan variant som ökat i popularitet den senaste tiden är bänkskivan i keramik. Det är ett väldigt tåligt och tunt material som passar till moderna kök.

6 tips som hjälper dig att välja rätt bänkskiva

  1. Kom ihåg att valet är ditt – välj en bänkskiva du tycker om kompromisslöst. Renovering är något du gör för dig inte för andra.
  2. Ta ställning till fläckar – fundera på din inställning till fläckar. Kan du inte leva med det bör du kanske välja en fläcktålig skiva.
  3. Budgetplanera – genom att omfördela budgeten kan du investera bättre. Det du sparar på billiga stommar kan du lägga på en vacker bänkskiva.
  4. Oroa dig inte för skötselkrav – det kräver inte så mycket tid som du tror. Lägg in en enkel påminnelse på telefonen så är halva jobbet gjort.
  5. Våga kombinera – förena estetik och funktion på bästa sätt genom att välja att montera flera olika typer av bänkskivor i kombination med varandra. En i rostfritt stål närmast diskhon och en i trä på annan plats i köket för en varm känsla till exempel.
  6. Budgetera i totalitet – när du budgeterar för skivan, räkna då in hela totalkostnaden. Vissa material måste måttbeställas och kostar mer i frakt med sin vikt. Trä kan du däremot beställa med liten måttmarginal för att såga till på plats.
- Annons -