- Annons -

Köket är ett centralt rum i hemmet där matlagning och socialt umgänge är A och O. För att få ut det mesta möjliga av ditt kök är bra förvaring och smarta inredningslösningar något som både sparar tid och frigör yta, för just matlagning och social samvaro. Organisera ditt kök med våra smarta tips.

Det är mycket som ska få plats i ett kök. Redskap som kastruller och pannor med tillhörande slevar och stekspadar, skafferivaror av alla dess slag samt kryddor, skärbrädor, glas och tallrikar. Detta och en hel del mer. Hur skapar du en smart förvaring som frigör utrymme, gör det lättare att hitta det du letar efter samt får matlagningen att rulla på smidigt?

Köksförvaring som skapar ordning och reda

förvaring i köket

De flesta vill ha det organiserat i sina kök. Det behöver inte krävas så mycket för att skapa ett smidigt och lättmanövrerat kök där var sak har sin plats. Med smarta lösningar som metallstänger på vilka krokar kan hängas får du upp både pannor, förvaringskorgar, köksmått, durkslag och rivjärn samt andra viktiga köksredskap. Det behöver inte vara svårare än så. Sedan finns det mer och mindre avancerade nivåer i köksorganisering.

Skapa ditt egna skafferi

förvaring i köket

Alla har inte ett rymligt skafferi i hemmet, där det finns breda trähyllor att ställa både socker, mjöl och saft på. Som tur är går det att själv skapa liknande lösningar som sparar yta i ditt kök. En bokhylla i trä eller metall är perfekt att stapla burkar med ingredienser på. Dessutom får lådor med både olivolja, kökshanddukar och kryddor plats om du organiserar väl. Genom att hänga metallkrokar på ett hyllplan kan favoritkopparna hänga på en lättåtkomlig plats. Fäst utdragbara lådor i hyllan för att få plats med mycket och hitta saker lättare.

Ett gammeldags skafferi i trä

Vill du ha ett gammeldags skafferi med hyllor i trä är tipset att utnyttja ett hörn i köket, då behöver du bara borra fast stödplankor för hyllplanen på två väggar och sedan såga till plank som passar. Målar du sedan träet vitt ser det både fräscht och rymligare ut.

Förvaringslösningar till alla kök

Ett skafferi i form av en enda hyllmöbel tar oftast lite plats och passar in i de flesta kök, med tillhörande dörrar eller inte. Eftersom det finns förvaringslösningar i alla storlekar är det lätt att hitta en som passar även det lilla köket. Har du ett större kök är tipset att köpa smart köksförvaring i butik som specialiserar sig inom detta, då kan du fixa allt från snurrande kryddhyllor till utdragbara hyllplan i en enda möbel.

Förvaring i outnyttjade utrymmen

Det finns ofta utrymmen i ditt kök som du inte använder fullt ut. Ett sådant utrymme är baksidan av skåpluckor. På skåpluckorna kan du enkelt skapa smart dörrförvaring.. Borrar du till exempel fast metallstänger här kan du hänga upp både soptunna, grytlock, skärbrädor samt städmaterial och kryddhyllor. Det finns även kryddhyllor som är speciellt gjorda för att hängas på köksluckor i välsorterade inredningsbutiker.

Området under diskhon är inte heller ett utrymme som får mycket kärlek. Här kan du få plats med mycket. Häng upp en metallstång rakt över utrymmet, där kan du till exempel hänga rengöringsmedel, diskborstar, disktrasor, tvål och annat som du inte vill ha framme men ändå tillgängligt.

Några sista råd

Det sista tipset kan te sig enkelt men faktum är att det oftast är det vi behöver göra mest. Det är att rensa upp och slänga allt gammalt i skåp och hyllor som inte används. Nudlar som inte kommer ätas upp, recepttidningar som du inte läser och tomma diskmedelsflaskor som står och skräpar. Det finns ofta mer onödigt i köket än många tror. Dessutom är det trevligare att laga mat i ett rent och ordnat kök. Se till att rensa innan du organiserar köket med smart förvaring.

- Annons -