Att laga mat ligger i mångas intresse och det är inte så konstigt med tanke på vilken fantastisk känsla och härlig doft nylagad mat kan ge i hemmet. Men, låt oss inte förväxla detta med matos, något som också kommer när du lagat mat. Matos sätter sig överallt och fukten den medför kan skada ditt hem. Därför är det viktigt att du skaffar en bra köksfläkt.
För att du ska kunna välja en fläkt som är rätt för dig och ditt boende finns det några saker som du måste ha i åtanke. Fundera över vilka faktorer som kan påverka ditt val av fläkt. Det kan vara saker som befintlig ventilation. Har du självdrag eller mekanisk ventilation i ditt hem? Hur vill du att fläkten ska vara placerad, hängande från taket, sitta på väggen eller vara monterad inuti ett skåp? Se till att välja en välfungerande köksfläkt för just ditt hem, som dessutom är snygg. Tänk även på att desto mindre storlek på fläkten, desto sämre effekt. Vi guidar dig genom några olika fläkttyper och modeller för att göra ditt val lite enklare.
Köksfläkt med kolfilter
En fläkt ska vara anpassad efter hur du bor, och det kanske inte är helt lätt att veta vad du ska välja mellan i det virrvarr som finns på marknaden. En vanlig fläkttyp är fläkt med kolfilter. Det är en fläkt som återcirkulerar luften. Den renar alltså luften och blåser sedan ut den i rummet igen. Denna modell är fördelaktig om du inte vill eller kan koppla fläkten till husets ventilationssystem. Du kan köpa kolfilter som tillbehör till en helt vanlig motordriven spisfläkt eller så kan du köpa en renodlad kolfilterfläkt. Kolfilter är ofta tvättbara, men finns också som engångsmodeller. Kolfilter bör bytas eller rengöras minst var 6:e månad. Det finns olika modeller hos de flesta varumärken som gör spisfläktar.
Utblås eller kopplat till ventilation
Kanske är köksfläkt med utblås något för dig? Det är ett lite större ingrepp som behövs då, eftersom matos behöver blåsas ut någonstans. Om du inte har en utblåskanal i huset så finns det en del som är bra att tänka på när du skapar en. Du kan till exempel sätta en kanal ut genom taket där luften från köksfläkten går direkt ut. Tänk på att röret i taket bör sticka upp ca 30-40 cm över taket, detta så att snö och vattenbeläggning på taket inte rinner ner i röret. Isolera hela vägen upp så att det inte blir kondens på röret, det kan skada ditt hus.
Du kan även koppla samman din fläkt med resterande ventilationssystem. Då ersätts den luft som sugs i ventilationen med ny fräsch luft. Denna typ av system kallas Alliancesystem och en helhetslösning för husets ventilation. Systemet kan även ta ut fukten från badrummet.
Några exempel på fläktmodeller
Det finns massor olika modeller av köksfläktar på marknaden. De flesta är väldigt moderna med LED-belysning, touchfunktioner, olika hastigheter och metalltrådsfilter, samt är gjorda för att kunna kompletteras med kolfilter. Det är vanligt att ha en fläkt i vit plats eller i rostfritt stål. En kåpa som hänger från taket utan motor passar ofta väldigt bra i villa och radhus. I en villa är det också extra lämpligt att ha en fläkt som du kopplar ihop med husets ventilation. Tänk på att rejäla fläktar i rostfritt ofta är bättre än plastiga kolfiltersmodeller. Så vilken modell ska du välja? Här är modeller vi rekommenderar dig att centrera ditt val kring:
- Klassiska underbyggnadsfläktar, dessa är ofta i plast och passar mindre kök.
- Takhängda kåpor i rostfritt stål. Finns både i mer konformade modeller och som plattare överhängnad.
- Vägghängda fläktar i kåpmodell.
- Vägghängda fläktar i platt modell i rostfritt material och glas.