Badtunna året runt!
Trots närheten till havet är det bara på sommaren som familjen Dahlström/Mattisson badar i det böljande blå. Under resten av året är det istället badtunnan, med behagliga 38 grader, som står för vattenupplevelserna. – På sommaren är det alldeles för varmt, men nu på hösten kan jag längta hem efter en intensiv vecka på jobbet, säger Johanna Dahlström.
Efter att noga ha scannat av marknaden bestämde sig Johan och Johanna Dahlström för att skaffa en vedeldad badtunna, hösten 2009. Priset var en viktig faktor, liksom möjligheten att elda med ved. – Vi var lite oroliga för uppvärmningskostnaderna och ville välja ett utomhusspa som var välisolerat. Vi valde en vedeldad badtunna i trä, som ser ut som en badtunna alltid har gjort, säger Johan Dahlström. Visst kan det kosta att värma upp utebad. Men har man tillgång till egen ved blir ju vedeldat billigare än el.
Kamin i tunnan
Insidan av tunnan är klädd med en plastinsats som gör skötseln både enkel och tidssparande. Själva kaminen är av aluminium och är nersänkt rakt i vattnet. Utsidan oxiderar om tunnan är fylld med vatten jämt. – Om jag hade fått bestämma hade kaminen varit av rostfritt stål. Jag vet att det finns andra tillverkare som gör sina spisar i rostfritt material, men bortsett från oxideringen är jag överlag nöjd med badtunnans funktion, säger Johan som räknar med att ett vinterbad tar omkring två till tre timmars eldning innan det är dags att hoppa i. – Vedeldningen känns mer naturnära än att trycka på en knapp. Och det är lätt att elda lite extra om värmen sjunker, säger Johan Dahlström.
Vart tar 1600 l vatten vägen?
Badtunnan kostade ungefär 40 000 kronor. Då ingick belysning, kapell och bubbelsystem. Med hjälp av några kompisar och en handtruck kunde de rulla in den på baksidan och lägga den på ett lager av stenkross och frigolit som skulle isolera mot marken. – Avloppet kopplade vi ihop med dagvattenbrunnen som vi nyligen lagt ner runt huset. Det är omöjligt att låta vattnet – 1600 liter! – rinna rakt ut på gräsmatten när vi byter vatten. Så här i efterhand hade jag önskat att vi även hade grävt ner en fast vattenledning till karet. Nu fyller vi badtunnan med vanlig trädgårdsslang, säger Johan Dahlström.
Barnens favorit
Att få barnen att bada är inte svårt, där-emot att få dem att gå upp igen. – Det händer att vi badar först när Elliot somnat för att kunna njuta lite själva, säger Johanna Dahlström. Under sommaren står locket på. Men när kylan återtar makten över havets djup är familjen Dahlström/Mattisson inte sena med att börja elda. – Det här är verkligen underbart. Att kunna sitta utomhus och bada under bar himmel med bara stjärnorna som sällskap, säger Erika som tillsammans med systern Emilia gärna badar i utomhus-tunnan.
I härlig västersol
Tunnan ligger i nordsydlig riktning – med insynsskydd från vägen och härlig västersol under hela dagen. Det gör hörnan till trädgårdens höjdpunkt. – Vi har gjort ganska mycket runt badtunnan. Lagt marksten och länkat samman uterum med friggebod och avskärmande staket runtomkring. Så nog tycker jag att läget är perfekt. Det är bara synd att vi inte har tid att bada oftare, säger Johan Dahlström och skrattar.
TIPS INFÖR KÖPET!
• Skriv ner en lista med önskemål, krav och storlek.
• Bestäm dig för vilken typ av värmekälla bad-tunnan ska ha. El är enklast. Ved ger en behaglig känsla.
• Tänk på att den bör vara enkel att rengöra och att byta vatten i – och att ytfinishen inte mattas efter några månader i solen.
• Jämför flera alternativ.
• Köp inte utan att ha sett den med egna ögon.
• Ställ inte tunnan rakt på marken utan på ett luftigt underlag, där luften fri passage undertill. Gruskross med isolering av frigolit fungerar bra, även att ställa tunnan på ett regelverk eller en ring av betongsten eller lecablock. Du kan också mura och putsa en ring med lecablock (glöm ej ventiler) eller sänka ner tunnan i ett trädäck.
Text och foto: Niklas Kämpargård