- Annons -

Pooldrömmen

Förra året satsade familjen Bennich i Täby 250 000 kronor på sitt drömprojekt: En pool. — Poolen och spabadet är det bästa vi gjort. Det är hela familjen överens om, säger Tomas Bennich.

pooldrömmen

Varje år grävs 1500-2000 nya pooler ner i svenska trädgårdar. När Tomas och hans fru kring årsskiftet 2007/2008 bestämde sig för att förverkliga sin dröm om en egen badplats i trädgården, satte de igång med en grundlig research.
— Vi lämnade ingenting åt slumpen. Ska man investera så mycket pengar vill man vara säker på att det blir ordentligt gjort.

De letade efter en entreprenör som kunde leverera en helhetslösning och reservdelar. Till slut föll valet på Folkpool, som funnits länge och som har ett stort utbud.

Klassisk pool plus jetstream

— Vi valde en klassisk pool och gjorde den lite mindre. Den är faktiskt bara tre gånger fem meter, berättar Tomas Bennich.

I stället för storlek satsade de på roliga tillval, som trappa och jetstream. Tack vare den kan man motionssimma – på stället!

— Den är faktiskt riktigt schyst. Barnen leker i jetströmmen och vi simmar.

Med tre barn mellan fyra och nio år var säkerheten viktig för familjen. Därför valde de ett skynke som dras över poolen på natten. Dels förhindrar det att någon drullar i vattnet i mörkret, dels håller det kvar värmen.

— Poolen värms upp med en luftvärmepump, vilket ger oss lägre energiförbrukning. Det är både billigare och miljövänligare.

Sätt igång tidigt!

Hela arbetet med att gräva och installera poolen tog cirka en månad. Det enda Tomas Bennich ångrar är att de inte satte igång lite tidigare. Hans tips till andra är att bygga pool så fort tjälen gått ur marken.

— Vi började inte förrän i slutet av maj och missade därför en del av badsäsongen. Fast vi badade långt in i september.
Men är det värt pengarna, kunde inte familjen ha åkt på många badsemestrar för poolpengarna?

— Värt det? Det är helt fantastiskt! Poolen är faktiskt vår familjs bästa projekt någonsin, säger Tomas Bennich.
— Alla älskar poolen, och förutom badandet så har vi fått ett ”rum” till. Att bara sitta vid poolkanten på kvällarna och titta på det upplysta vattnet är en fröjd.

Året runt-lyx med eget spa

När de ändå var igång med poolbyggandet satsade familjen på ett spabad – en stor tunna med frigolitlock och massagefunktion.

— Den är igång hela året. Vi har suttit där när det har varit fyra minusgrader i luften och tittat på stjärnorna. Spabadet är året runt-lyx!

Nu kan de knappt tåla sig tills de får dra av skynket och inviga ännu en sommar vid poolen.

— Vi får väl se om det var nyhetens behag förra året eller om vi fortfarande tycker det är lika kul med pool. Men jag är ganska säker på att vi aldrig kommer att ångra oss.

FOLKPOOL

Sveriges största leverantör av pooler och spabad med ett stort utbud av ovanmarkpooler, markpooler och formpooler, där kunden själv kan designa poolen efter egen smak. Men storsäljaren är den klassiskt stilrena rektangulära poolen, Folkpool Classic, med måtten 4X8 meter. Väljer man en ännu större pool kan man få en djupdel att dyka i. Årets nyhet är swimspa för utomhusträning året om, vattenfall, fontän och poolbar.

POOLFABRIKEN

Svenska Poolfabriken säljer pooler med en stomme av rostfritt stål och ger 30 års garanti på dessa. Marknadsansvarige Patrik Öhmans tips är att inte snåla med kvaliteten – det är bara välbehållna pooler som höjer husets värde. Genom att köpa kvalitet kan man få den pärla man tänkt sig och vid en försäljning av huset få igen sina pengar och kanske till och med lite mer, menar han. För den som har riktigt bråttom att bada i sin egen trädgård är en formgjuten pool bästa alternativet. Om gropen är grävd och grunden fixad så monteras poolen på en enda dag och du kan bada samma kväll – fast i kallt vatten, förstås! Poolvärmepumpen förväntas bli en storsäljare i år. Pumpen är miljövänlig, värmer vattnet till ett billigare pris och på så sätt har man råd att förlänga badsäsongen.

POOLKUNGEN

Poolkungen säljer drygt 200 pooler om året och är med sin omsättning näst störst i landet. Deras koncept är att ”plocka russinen ur kakan” genom att erbjuda det bästa från tyska och svenska tillverkare. Poolerna finns i fyra olika former: runda, åttaformade, ovala och rektangulära. Alla har en stomme med 35 års garanti och den stora nyheten för i år är miljöpoolen med en stomme av polyeten, det vill säga återvunna petflaskor. Den får en hållbarhet på flera hundra år och har ingen miljöpåverkan i marken, som exempelvis tryckimpregnerat virke har, enligt Mats Hartelius på Poolkungen.

MIAMIPOOL

Miamipool är äldst i branschen och har ett av marknadens största utbud. Företaget tillverkar sina egna pooler och kan därför erbjuda i princip vilken form som helst. Vill du ha en hjärtformad pool i trädgården? Inga problem! Det bästa med udda former är att de är mer lättplacerade i trädgården. En vanlig rektangulär pool kan man inte lägga på sniskan utan att det ser konstigt ut. ”Men våra kan placeras lite var som helst”, säger Ola Viklund på Miamipool. Alla poolerna har plåtstomme i stället för trä. De går fortare att montera och har längre livslängd. Företaget har egen produktion av såväl stommar som dukar och styr därför hela processen själva.

LAINEX

Lainex satsar på klassiska pooler till vilka överdragen på bilden passar. Poolöverdragen är typgodkända i hela Europa, men ännu inte i Norden, trots att de anses enkla och säkra. ”De sköts med en fjärrkontroll och håller för en 90-kilosperson”, säger Stefan Laine på Lainex. Lamellerna av plast innehåller tre fack luft, så även om överdragen skadas så flyter de. Just överdragen är en viktig anledning till att Lainex håller sig till de klassiska poolformerna. Att täcka över en pool som är oregelbunden i formerna är svårare. Poolernas stomme är av varmgalvaniserat stål, en konstruktion som ska klara såväl marktryck som frysning och har en uppskattad livslängd på 30-50 år.

 

- Annons -