- Annons -

Bygga pool steg för steg!

Följ familjen Andersson och läs expertens tips.

Många drömmer om att kunna ta ett svalkande dopp i sin egen pool. På marknaden finns många olika alternativ och färdiga poolpaket behöver varken vara tidskrävande eller svårt. Familjen Andersson höll själva i bygget av sin pool under sommarsemestern, något som de tyckte var både prisvärt och tidseffektivt. Så här gick det till!
bygga-pool-fam-andersson

Familjen: Johan och Ulrika Andersson med döttrarna Julie 15 år och Jonna 19 år

Var: Drag, 1,5 mil utanför Kalmar.

Aktuell med: Byggt pool på sin tomt

Poolval: Markpool med måtten 7×3,5 meter med saltvatten 
och solpaneler som uppvärmning.

 

Familjen som har sin sommarbostad i Drag intill Kalmarsund, hade redan nära till vatten då havet ligger alldeles intill huset. Men familjen ville gärna ha ytterligare badmöjligheter och tyckte att det skulle vara bekvämt med en pool på tomten.

Poolen de valde var en markpool av standardmodell. Runt om poolen byggdes ett hundra kvadratmeter stort pooldäck som skulle gå ihop med husets uteplats.
När Johan och Ulrika bestämt sig för att bygga en pool kontaktade de ett före-tag för att titta på vilka alternativ som fanns tillgängliga. De bestämde sig för en pool med stålbalksram och plywoodskivor som ska vara hållbart och ha lång livslängd.

Poolpaketet som familjen valde, inklusive saltvattensgenerator och solpaneler kostade 150 000 kronor.
Deras poolleverantör hade inte tid att montera poolen. Därför höll de själva i bygget. De kontaktade en grävmaskinist för att utföra allt grävningsjobb, ett VVS-företag för rördragning och en elektriker för all elinstallation. De anlitade även en snickarfirma för att hjälpa till med själva ihopsättningen av poolen samt trädäcket som skulle gå runt poolen.

– Vi tyckte att det kändes tryggt och skönt att anlita kunniga entreprenörer för att utföra alla delar av poolbygget istället för att göra det själv, säger Johan.
I och med att de valde att anlita entreprenörer för att bygga poolen blev också slutpriset högre. Arbetskostnaderna för grävning, montering av pool, material och arbete för trädäck, VVS och fyllnadsmaterial fick Johan och Ulrika betala cirka 150 000 kronor för. Hela monteringen och bygget med trädäcket tog cirka 4 veckor.
Som uppvärmning till poolen valde de solpaneler.

– Vi tyckte att det var ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ. Däremot kommer vi inför denna säsong att investera i en poolvärmepump för att inte vara lika beroende av skinande sol för att nå önskad badtemperatur, säger Johan.

För att få en bra vattenkvalitet valde de saltvatten, dels för att en av döttrarna är allergisk mot klor och även för att de tyckte att det var ett behagligare alternativ då de slapp lukten av klor.

Bra att veta om:

Ovanjordspooler

  • Placeras ovan jord
  • Kräver inget eller lite markarbete
  • Finns i väldigt enkla konstruktioner

Markpooler

  • En markpool grävs ner under mark
  • Kan antingen köpas prefabricerat eller gjutas direkt på plats
  • En gjuten pool kan utformas efter behov och smak
  • Värdehöjande för tomten och huset

 

Steg 1: MÄTNING
I det första momentet mätte de ut vart på tomten poolen skulle placeras. De mätte noggrant ut platsen för poolen, en plats för poolpumpen och en för trädäcket runtomkring. De markerade platserna med en röd färg. Poolen som de valt att installera skulle få måtten 7×3,5 meter.

 

Steg 2: GRÄVNING

bygga-pool-steg-2

Därefter började de gräva poolgropen med grävmaskin. Jord­massorna lastades och kördes bort med lastbil men en del lämnades kvar för att användas vid ett senare tillfälle. För att få rätt djup mättes poolgropen med laser under grävningen. De grävde också bort fåror för dränering längs med poolgropen och la ner tjocka slangar för att leda bort överflödigt vatten.

Steg 3: STENKISTA
Intill poolen grävdes också en jättedjup grop, en så kallad stenkista som var mycket djupare än hålet för poolen. Stenkistan är en del av dräneringslösningen och till den leder man både dagvatten och dränering.

 

Steg 4: MARKDUK
Därefter la de ner en stor markduk i botten på poolgropen för att förhindra att jord och singel blandade sig.

 

Steg 5: SINGEL

bygga-pool-steg-4
Gropen fyllde de sedan med några decimeter krossat singel för att ge poolen en stabil grund och god dränering.

 

Steg 6: POOLSTOMME
bygga-pool-steg-6

Därefter kom leveransen av själva poolen och monteringen av poolstommen påbörjades. För att få den rätta höjden mätte de med laser.
Steg 7: POOLVÄGG
bygga-pool-steg-7

På stommen skruvade de sedan fast den tryckimpregnerade vattenfasta furuplywooden på 12 mm, som gav maximal kraftfördelning mellan reglarna. Därefter mätte och sågade de ut för trappan samt hål för belysningen runt om poolkanten.

Steg 8: MARKDUK
Återigen fylldes botten med krossat singel för att ge stabilitet och god dränering. Singlet packades sedan med en markvibrator. Därefter la de en markduk på den packade singelbädden som fästes noggrant längs poolstommens nederkant.

 

Steg 9: SAND

bygga-pool-steg-9

Vidare fyllde de med ett lager finkornig sand som de jämnade och plattade till. Med hjälp av en markvibrator packades sedan sanden hårt.

Steg 10: BOTTENMATTA
Plywoodskivorna klädde de in med ett skyddande lager cellplast och den packade sanden slipade de av med en rivbräda för att få en bra slutfinish, därefter la de bottenmattan på plats.

 

Steg 11: LINER

bygga-pool-steg-11

Den måttanpassade linern, det vill säga gummi­duken, placerades in och sen fyllde de poolen med vatten. Här krävdes lite precision då de uppgrävda dräneringsdikena intill poolen skulle fyllas igen med krossat singel samtidigt som poolen skulle fyllas upp med vatten. Det var viktigt eftersom poolstommarna annars kan böjas antingen utåt eller inåt.

 

Steg 12: VVS

I nästa steg plattade och jämnade de till jorden runtom den nya poolen med en padda. En VVS-firma hjälpte till med alla rördragningar och installation av reningsverket samt anslöt allt med åldersbeständiga polyetenrör.

 

Steg 13: POOLPUMPSGROP

bygga-pool-steg-13

Sedan var det dags att bygga trädäcket runt om poolen. I däcket gjorde de också en lucka och ett pumprum där de satte all teknik som hör poolen till: pump, sandfilter, saltklorinator och elskåp. Då skulle det bli enkelt att komma åt tekniken. De anlitade en behörig elektriker som gjorde elinstallationerna och kopplade in poolpump och belysning.

ÄNTLIGEN VAR POOLEN KLAR!

bygga pool färdig pool

Text: Jenny Olsson  [email protected]  Foto: Johan Andersson.

- Annons -