- Annons -

Gjuten succé i trädgården

Längtan efter avslappning utan krångel var drivkraften bakom familjen Ekholms poolbygge förra våren.
–Det blev mer jobb än väntat, men det var verkligen värt det!

 

Maria Ekholm berättar engagerat om det omvälvande beslut familjen fattade förra vintern, och som skulle leda till en helt ny härlig avdelning i trädgården med ett solvarmt trädäck, planteringar, och en blåglittrande swimmingpool intill det stilrena designhuset från sent 50-tal. Det hela började faktiskt på Mallorca, där familjen Ekholm hyrt hus i flera år.
–Vi hade egen pool och kände, ”Vad man kan slappna av när man har allt på plats”. Att slippa packa in hela familjen med badkläder och fikakorg för att lägga sig vid någon sjö dit alla andra också ska när det är bra väder, berättar Maria som började göra research i kataloger och i poolforum på nätet.

Familjen Ekholm; Pappa Mikael, mamma Maria, Melker, Gustaf och Kalle samlade för en selfie.

–Det blev mycket tid på kvällarna, men det var ju samtidigt väldigt roligt. Efter att Maria tagit del av andra poolägares erfarenheter kände hon sig rustad för att börja välja modell och leverantör. Poolen blev lite större än man tänkt från början, med en inbjudande gaveltrappa och det pooltak som familjen från början valde bort finns nu på plats för att täcka poolen och skydda från såväl löv och avkylning som eventuellt i-trillande barn.
–Jag tror inte man ska snåla in på vissa saker när man gör en sådan här investering.

Grävningen det stora jobbet

Efter den gedigna researchen valde Ekholms en thermopool, att gjutas på plats med hjälp av armering och frigolitblock.
–Den är fristående, håller värmen bättre och är inte jättemycket dyrare, menar Maria.
Familjen valde en leverantör som kunde erbjuda ett helhetsgrepp och i mars förra året rullade grävmaskinen in på tomten.
–Då visste vi inte hur mycket berg det var i trädgården. Det fick sprängas bort med snigeldynamit, vilket var kostsamt. Grävarbetet tog totalt ett par veckor och lastbilar körde bort flera lass med grävmassor från villaträdgården.
–Det var mycket mer än vi väntat oss, och när trädgården bestod av ett stort hål hade jag lite ångest, ”Vad har vi gjort?”, men det vände snabbt.

”–Det är skönt att bara sitta där, det är så himla inbjudande och avkopplande.”

När grävningen var klar och dränering och pump var på plats kom byggarna och gjöt platta och väggar. Ett par veckor fick stommen härda innan det omgivande trädäcket byggdes och golv och väggar förseddes med en poolduk som svetsades fast på plats.
–Den är tjockare, snyggare, tål högre temperaturer och håller längre i jämförelse med en fabrikssvetsad liner, menar Maria.

Var väl värt mödan

Premiärdoppet togs i maj. Succé förstås! Nu har man plötslig en fantastisk oas i trädgården. Poolen, som är 8×4 meter med ett baddjup på 1,5 meter, omges av solstolar, planteringslådor och ett rejält trädäck som tål att några av de 32 000 literna vatten plaskar över.
–Poolens vatten cirkulerar i ett slutet system och man behöver bara fylla på motsvarande det som avdunstar, förklarar hon.
Klor, sandfilter och en uv-lampa som dödar bakterier sköter resten.
–Vi har inget sommarställe utan har istället satsat mycket på vårt hus, förklarar Maria.
Hon ångrar ingenting under processen, och är särskilt nöjd med den breda trappan ner i vattnet utmed poolens kortsida.
–Det är skönt att bara sitta där, det är så himla inbjudande och avkopplande!

Trots varierande väder var temperaturen i poolen 32 grader hela sommaren, men Maria och hennes man hann inte riktigt njuta fullt ut av nybygget förra året då trädgården skulle återställas, förklarar Maria. I år ska det bli annorlunda, med mer ”poolhäng” även för de vuxna påtalar hon. För nu finns möjligheten, från morgonens frukost till kvällens grill.
Och några riktigt soliga dagar hann man faktiskt med förra sommaren.
–Då kändes det som Mallorca, när vi började drömma.

Familjen Ekholms poolbyggartips!

✔ Läs på! Fråga andra som har pool om vad de är nöjda med och vad de önskar att de gjort annorlunda.

✔ Gör en realistisk budget, det tillkommer saker och kostnaden för grävning är osäker.

✔ Se till att ha en pool-support som ni har förtroende för. Det tar lite tid att lära sig hur allt fungerar.

Pooldrömmar

Det finns en, ja, ocean av möjligheter att förverkliga drömmen om en egen pool i trädgården. Börja med att fundera över hur familjens behov ser ut och hur ni vill använda poolen. Var ska den placeras i trädgården och kan det finnas särskilda förutsättningar i exempelvis marken som påverkar vilken modell och form som är lämpligast för dig?

 

Fristående pool

Stommen byggs fristående ovan mark och kräver därför inga grävarbeten eller gjuten platta. Stomme av polystyren, trä eller stål. Kläs invändigt med en gummiduk, kallad liner. Som regel behöver man tömma poolen på vatten inför vintern. Family är byggd som en timmerstuga, 4×6,4×1,2m, 65 400 kr från Folkpool.

Gjuten pool

En helgjuten pool i betong är det kanske mest påkostade alternativet och kan kläs med mosaik eller liner. En modernare variant där man först bygger med frigolitblock och sedan fyller med betong har dock blivit populärt på senare år. Bild från Poolkungen.

Glasfiberpool

Poolen levereras som en färdig enhet och lyfts på plats. Ingen gjuten platta behövs. Prisskillnaderna är stora, bättre material och kraftigare konstruktioner kostar mer.
The Elegance har en inbyggd sittbänk och är en rektangulär glasfiberpool från Poolteam.

Infinitypool

En exklusiv pool som vanligtvis gjuts i betong. Men finns nu även med stål-stomme. Konstruerad så att vattnet rinner över kanten på en eller flera sidor så att poolytan visuellt går ihop med utsikten som ofta är hav eller sjö. Lyxigt!

Linerpool

Linerpoolen grävs oftast ner. Linern är ett tätskikt av mjuk PVC och som finns i olika färger och mönster som monteras inuti en stomme. Stommen kan vara tillverkad i stål, tryckimpregnerat trä eller plast. Bilden från Folkpool.

 

Minipool

Har du ont om utrymme eller en liten trädgård så kan du ändå få plats med en minipool. Installerar du en vattenjet så kan du ändå simträna. Denna har måtten 4,2×2,3×1,7m djup och heter Olivia från Willab Garden/Waterair. Pris 71 900 kr.

Swimspa

Pool eller utespa? Varför inte en kombination. Denna har 6 st sittplatser och en avskild simdel, är 6 m lång och kommer från Denform, pris ca 194 500 kr.

 

 

Byggsatspool

Willab Garden har börjat sälja poolbyggsatser från franska Waterair. Poolerna ska kunna byggas av hemmafixare som vill bygga poolen själv. De består av en stomme med isolerade stålpaneler som kläs invändigt med liner och snygga tillbehör. Modellen Barbara med utvändig trappa och snygg kantsten ramar in denna poolnyhet från Willab Garden/Waterair. Pris 87 200 kr.

 

TEXT JOHAN WANGSTRÖM [email protected]

FOTO ANNA HÅLLAMS & MARIA EKHOLM, ISTOCKPHOTO, NÄMNDA LEVERANTÖRER

- Annons -