- Annons -

Få bort maskrosor i gräsmattan

Några få maskrosor i gräsmattan kanske inte känns som att drabbas av ogräs, men vänta bara. En fullt utblommad maskros går över till fröställning och när vinden fattar tag i dessa frön har du inom kort hela gräsmattan full av de gula blommorna. Vi på Villaliv tipsar om hur du enklast får bukt med maskrosorna en gång för alla och hur du kan använda dig av dina bortrensade ogräsblommor på ett roligt sätt.

Alla vill vi nog ha sin gräsmatta frodande och grön, utan en massa tråkiga ogräsblommor växandes varstans. Att bli av med ogräs såsom maskrosor är dock inte det enklaste, men det går – bara du är envis och har tålamod.

maskrosor i trädgården

Rensa ogräs i gräsmattan – enkelt och effektivt

För att få bukt med maskrosor finns det en hel del olika saker du kan göra. Till exempel finns flera ogräsmedel på marknaden som effektivt hindrar maskrosornas framfart och håller gräsmattan grön och fin. Men det håller oftast bara en sommar tyvärr. Kom ihåg att maskrosor i gräsmattan har ett djupt rotsystem som dessutom är känt för sin förmåga att övervintra. Därför är det inte sällan som blommorna kommer tillbaka upp igen nästa säsong. Så för att verkligen bli av med ogräsblommorna en gång för alla? Då är det enklast att rycka upp dem för hand. Se bara till att få upp dem ordentligt med hela roten. Det bästa och mest effektiva sättet för att rensa bort maskrosor i gräsmattan är oftast genom att använda spade eller markrosjärn, då får du även med hela roten. Dessa verktyg gör att du verkligen kommer ned tillräckligt djupt och får med hela maskrosroten. Maskrosor sprids nämligen inte bara genom sin fröställning som blir när blomman är fullblommad, utan dessa sprids även via sitt rotsystem.

- Annons -

maskrosor i gräsmattan

Tips för att få bort maskrosor i gräsmattan

Det finns många saker att ha koll på när du vill bli av med maskrosor. Till exempel är det vanligt att det rekommenderas starka kemiska bekämpningsmedel för att få bukt med ogräset i gräsmattan. Men dessa har ofta en negativ inverkan på vår miljö och kan vara mer skadligt än nyttigt för din gräsmatta. Vill du på ett miljövänligt sätt bli av med maskrosorna kan du istället salta med grovsalt försiktigt i bladrosetten om du har få maskrosor att ta bort på tomten. Men lägg på minnet att salt varken är bra för jorden eller för andra växter så denna metod ska inte utföras alltför ofta. Allra bäst är det som sagt att rycka upp maskrosorna ur gräset antingen med händerna eller med spade, håll sedan gräsmattan klippt och fin för att förhindra fortsatt uppkomst av maskrosor. Vill du få användning av dina bortrensade maskrosor? Ogräs i gräsmattan brukar vanligtvis hamna på komposten, men maskrosor kan du faktiskt använda till mer saker än att bara berika komposten. Ogräsblomman är ätbar och är rent av nyttig för oss att äta, om du så vill. Nedan listas intressanta fakta och tips på vilka spännande saker du kan göra med dina bortrensade maskrosor:

Fakta om maskrosor

  • Maskrosor är apomiktiska – de behöver varken befruktning, meios eller produktion av gameter utan är en organism som förökar sig själv. Det är också därför som det är så svårt att bli av med dessa när de väl fått fäste i gräsmattan. När en växt förökar sig genom apomixis kan den nämligen sprida sig effektivare.
  • Maskrosor är ätbara – växtens rötter innehåller en stor mängd kolhydrater och kan ätas om du kokar den i ungefär 15 minuter. För att dess bittra smak ska dämpas är det bra att skala och urlaka den innan kokningen. Maskrosblad går också att äta och innehåller hög halt C vitamin, men dessa behöver du inte koka utan kan äta färska.
  • Vin på maskrosor – av maskrosens gula blomma går det att göra maskrosvin, det är något som under några år var olagligt att göra. Men sedan år 1994 är det återigen tillåtet att göra hemma själv och olika recept på detta finns att hitta lite varstans.
  • Har stor medicinsk inverkan – maskrosor innehåller bland annat ämnen som motverkar gasbildning, stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor och är vätskedrivande. Dessutom hjälper maskrosor till att både öka gallproduktion och löser upp slaggämnen i bindvävnaden. Blommorna bidrar dessutom till röntgenmaskulationsbildning vilket betyder att maskrosen kan hjälpa till så att livsviktiga proteiner utsöndras i blodet.
- Annons -