- Annons -

September i trädgården

Hösten är en ljuvlig tid i trädgården. Här finns fortfarande skatter att skörda och det är en perfekt tid att plantera nytt.

TEXT Elin Debora

Elin Debora Elin är trädgårdsmästare och älskar att fånga trädgårdens olika skepnader både som designer och skribent.

trädgårdskalender september

Så ny gräsmatta

Hösten med milt och fuktigt väder är en bra tid att så ny gräsmatta och få en säkrare etablering. Se till att temperaturen ligger på minst 8-10°.

Det finns olika typer av gräsfröblandningar att välja bland beroende på hur din gräsmatta ska användas och om den ligger i sol eller skugga.

De flesta är en blandning av flera olika sorters gräs med till exempel någon som tål torka, någon som gror fort och så vidare.

Spridarvagn

En spridarvagn underlättar när stora ytor ska sås. Denna kan användas även till gödsling och saltning på vintern. Från Gardena, 320 kronor.

Rönnbär, sura men nyttiga

Rönnbär finns med rosa, vita eller röda bär. Foto: Istockphoto

Rönnbär är sura men nyttiga, fullproppade med vitaminer och antioxidanter. Frys in bären så försvinner en del av det beska eller vänta tills det varit ett par frostnätter.

Torkade bär blir ännu sötare och goda till frukostflingorna. Vill du ha en egen rönn så finns till exempel sorterna Sorbus ‘Rose-Marie’ som får rosa bär, Sorbus koehnana som får vita och Sorbus Carmencita med sina röda och vackert röda bladskaft.

Plantera på hösten

Plantera nu och ge dina växter ett försprång inför kommande trädgårdsäsong! I princip alla växter som är härdiga mår bra av att planteras på hösten. Då står de på rätt plats när våren kommer och kan direkt börja utvecklas utan att bli störda.

Vattna vid planteringen och kom ihåg att se efter växten med vatten om hösten blir torr. Särskilt viktigt är det för vintergröna växter som behåller blad och barr hela året.

Nedgrävda skatter.

Vårlökar är som nedgrävda skatter och sätts nu på hösten. I år får de rötter och när våren kommer är de redo att växa upp. En enkel tumregel vid plantering är att sätta lökarna tre gånger så djupt som sin höjd.

Gödsla lökarna med lökgödsel eller benmjöl vid planteringen och kommande år igen. Snödroppar finns ofta att köpa som lökar men tar sig bäst köpta i tillväxt på våren, så kallat “In the green”.

kompost-kvarn

 

- Annons -