- Annons -

Inför Halloween och Alla Helgona-afton är det många som skär ut pumpor i olika konstellationer och sätter ljus i dem. Ett roligt pyssel för hela familjen som inte behöver vara speciellt svårt! Villaliv tipsar hur du kan skära pumpor med klassiska mönster!

skära pumpor

[emaillocker]
  1. Skär ut ett lock – Med en vass kniv blir detta ännu enklare! Se till att skära ett tillräckligt stort lock så du enkelt kan få plats med handen och stoppa ner ett ljus! Det är också bra om du skär ut locket med en inåtgående vinkel så locket inte riskerar att falla ner i pumpan. Du kan antingen göra ett helt runt lock, eller ett stjärnformat!
  2. Töm ut pumpans innehåll – Gröp ut innehållet med en sked och spara tillräckligt med vägg så pumpan inte tappar sin form, ca 3 centimeter brukar räcka. Spara innehållet och gör en god pumpapaj eller rosta pumpakärnorna och häll på frukost-yoghurten!
  3. Rita ditt mönster – Rita antingen på frihand eller från en redan ritad mall. Använd gärna en markeringspenna så du enkelt kan se hur du ska skära. Gör ni ett ansikte på pumpan så är det bra om du sätter munnen innan pumpan rundas av mot botten, annars är risken att pumpan tappar sin fina form.
  4. Skär ut mönstret – Här är det lättare att använda en lite lättare kniv. Har ni gjort ett ansikte på pumpan så skär ut ögon, näsa och mun. Det blir lättare om ni först skär en liten skåra på det som ska skäras ut. Tryck sedan de utskurna bitarna in i pumpan. Gör du något mer avancerat kan du välja att skära ut olika mycket pumpa för att skapa häftiga effekter![/emaillocker]

skära pumpor

Saker att tänka på!

1.Ställ helst pumpan utomhus! Då håller den längre.

2. Om man använder levande ljus så håll pumpan under uppsikt! Se också till att ljuset står stadigt i botten.

3. Använd LED-ljus som går på batterier istället för vanliga värmeljus. De skapar ett lika kusligt sken men är mindre varma!

4. Vill du inte göra ett ansikte kan du göra snirkliga mönster och borra ut hål i olika storlekar med en skruvdragare!

 

- Annons -