- Annons -

Under hösten förgylls våra mataffärer med pumpor av olika slag och många familjer skär ut pumpor inför Halloween. Ta tillfället i akt och laga en god pumpapaj!

Har ni skurit ut pumpor inför Halloween? Släng inte köttet utan spara det och gör en paj! Pajen kan avnjutas kall såväl som varm och serveras med vispad grädde!

Tips på hur du kan skära pumpor med klassiska mönster!

Receptet är beräknat för 10 bitar paj

Ingredienser:

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
4 dl grovhackad pumpa
2 ägg
2 dl strösocker (kan bytas mot rörsocker, men detta gör att pajen blir brun-aktig och får inte samma lysande orange)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

pumpapaj

Så hör gör du din pumpapaj:

  1. Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en pajform, 24 cm i diameter är lagom. Slå in i plastfolie och ställ i kylskåpet i 30 minuter.
  2. Ställ in ugnen på 200°C.
  3. Koka upp lättsaltat vatten och tillsätt pumpan. Låt koka i 5-8 minuter beroende på hur stora bitar du har. Pumpan ska bli mjuk. Häll av vattnet och se till att pumpan har runnit av ordentligt. Mixa pumpan till puré.
  4. När purén har svalnat lite, blanda i äggen 1 i taget. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet. Häll i smeten i pajskalet.
  5. Grädda pumpapajen i 40-50 minuter i nedre halvan av ugnen.

Vill du tillsätta lite “crunch” till pajen är det gott att toppa med valnötter eller hasselnötter!

 

 

- Annons -