- Annons -

Tid för skörd! Nu kan du plocka äpplen till kryddig chutney eller varför inte göra gelé av prydnadsaplarnas dekorativa frukter som faktiskt går att äta. Tänk också på att undvika skadegörare genom fiffiga växtval och smart förvaring – och se efter om det är liv i din kompost!

Visste du att ordet höst kommer från ordet inhösta som betyder att samla in? Ett passande namn för den härliga skördetid vi är i nu.

Dags att samla in och ta till vara på det trädgården har att erbjuda. Ibland kan det kännas som allt mognar på samma gång och då är det skönt att ha en stor frys att tillgå eller någon att dela med sig till. På många håll i Sverige finns det musterier där du kan lämna in dina äpplen och få dem pressade till must. Knappast finns det någon dryck som känns så lyxig som must från egna äpplen! Tänk på att lämna in fina äpplen för att smaken ska bli som allra bäst. Fallfrukt som inte är övermogen passar bra till äppelmos och chutney. Det blir sommarsmak på burk, en skatt att ta fram i vinter.

Även prydnadsaplarnas äpplen går bra att äta. De är små och dekorativa, ofta syrliga och smakrika. Äppelgelé av mörkröda äpplen får en fin färg och en smak med anstrykning av svarta vinbär. Vissa år kan frukterna få skorv. Det yttrar sig som skrovliga mörka partier på äpplena men är inget farligt att äta.

Det sista i grönsakslandet

Hösthallonen är nu i sitt esse och kommer att ge fina bär ända till frosten om de fått tillräckligt med vatten under sommaren. Hösthallon blommar senare än sommarhallon så skalbaggen Hallonänger har då redan lagt sina ägg som sedan blir de larver vi kallar för mask i sommarhallonens knoppar.

Recept för en härlig Hallonchutney!

I grönsakslandet är det läge att plocka in det sista av potatis och lök. Vill du förvara löken så är det viktigt att jorden torkas bort och att löken får ligga luftigt så de yttre bladen torkar. Klipp bort den torra blasten några centimeter upp och förvara löken frostfritt, luftigt och mörkt. Möss är mycket förtjusta i lök så det kan vara vits att hänga upp dem. Lägg löken i till exempel en trådback, sådana som finns i garderober, och knyt fast backen i snören från taket så är löken säker och håller sig länge.

Inga krukväxter i komposten

Full aktivitet råder ännu i komposten och vill du lägga i frukt där så går det bra. Tänk på att varva med andra material som till exempel löv eller blast från grönsaker så frukten inte ligger i tjocka kladdiga lager. Kontrollera först vad som gäller angående kompostering av frukt i din kommun. Gräsklipp och småbitar av grenar går också bra i komposten men då gäller det i stället att se till så den inte blir för torr. Gräv och titta efter smala rödaktiga maskar i din kompost så vet du att den fungerar. Ett varningens finger måste lyftas mot att krukväxter vi har inomhus läggs i komposten! Många av dem är behandlade med växthämmande preparat som gör att när det hamnar i komposten och blir till jord som sedan används i trädgårdslanden så kan odlingen förstöras.

Se även hur du kan göra en äppelchutney med sting!

TEXT & FOTO: Elin Debora [email protected]

- Annons -